Hva er Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 (Wi-Fi 802.11ax) er den nyeste standarden for trådløst internett. Den nye Wi-Fi-teknologien betyr, i tillegg til høyere hastighet, også forbedret stabilitet og rekkevidde.

Hva er nytt?

Internet of Things (IoT) i form av tilkoblede klokker, hvitevarer og biler, krever sin båndbredde. Det løser Wi-Fi 6 ved å ha støtte for flere enheter samtidig og ved å fordele båndbredden bedre. Den maksimale hastigheten har også blitt utvidet og tilkoblingene har blitt mer stabile, noe som gjør det mulig for flere brukere å streame, spille og jobbe samtidig.

Hva er fordelene?

Fordelene er mange. Noe av det som skiller seg ut er at Wi-Fi 6 har kapasitet til 4 ganger så mange tilkoblede enheter som Wi-Fi 5, det tilbyr hastigheter opptil 9,6 Gbps (sammenlignet med 6.9 Gbps for Wi-Fi 5) og det gjør at batteriene i dine mobile enheter varer lengre. Opptil 7 ganger lengre.

Med den nyeste teknologien kan hele familien surfe samtidig, med feilfri dekning i både huset og hagen.

Sommeren er en tid for sosialt samvær, men når hele familien samles under samme tak, kan teknologien få problemer med å holde tritt. Oppkoblede dingser, høyoppløste filmer og nye surfevaner stiller nye krav til det trådløse hjemmenettverket – og når én i familien ser på fotball, en annen spiller dataspill og en tredje ser på Netflix, er det stor sannsynlighet for at den gamle bredbåndsruteren begynner å slite.

Så hvordan får du perfekt Wi-Fi-dekning i hele huset, på terrassen og kanskje helt bort til hengekøya? Løsningen for mange familier er et såkalt mesh-nettverk. Det vil si et komplett system med tilgangspunkter som gir deg perfekt dekning overalt.

Et mesh-nettverk er bygd opp av noder som plasseres ut på egnede steder for sammen å dele opp trafikken mellom seg og bidra til å spre signalet. Fordi nodene samarbeider for å skape et sømløst nettverk, vil du ikke engang legge merke til når enheten bytter seg fra én node til en annen. Mesh-systemene selges vanligvis i pakker med to eller tre noder og kan deretter utvides med flere hvis familien skulle vokse, eller hvis dere skulle flytte til en større bolig.

Nesten alle store produsenter har sitt eget mesh-nettverk. Felles for de fleste er at de er veldig enkle å sette opp og at de gir god dekning og ytelse. Du trenger ikke å være en nettverksekspert for å installere systemene, og du trenger ikke å dra mange kabler – og når det er gjort, passer de seg selv.

Systemene kontrolleres vanligvis ved hjelp av en tilhørende app eller i en nettleser. Stikkordet er enkelhet, men for de som vil skreddersy sin Wi-Fi-opplevelse, er de ofte utstyrt med smarte funksjoner som foreldrekontroll, planlagte pauser og muligheten for å velge hvilke enheter som skal prioriteres.

Netgear Orbi

Et populært mesh-system er Netgears variant, Orbi. Systemet kan enten brukes til å erstatte den eksisterende ruteren eller som et supplement for bedre dekning i alle hjørner i hjemmet. En av enhetene fungerer som router, og deretter kan du legge til flere satellitter etter behov. Orbi Voice har innebygget støtte for Amazon Alexa som lar deg styre ditt smarte hjem ved hjelp av stemmen din. Orbi mesh-system kan være spesielt interessant for de som ønsker god Wi-Fi-dekning i hagen, ettersom Netgear har en satellitt som kan monteres utendørs.

Covr D-Link

Et annet mesh-nettverk er COVR fra D-Link. COVR er gjenkjennelig med sine trekantede noder og selges i pakker med to eller tre. Systemet installeres med appen og skaper et smart trådløst nettverk som dekker hele huset. Hvis du vil flytte til en større bolig i fremtiden, kan du utvide systemet med opptil åtte enheter, og den innebygde foreldrekontrollen lar deg sette grenser og regler.

Velop Dual-Band AC1200

Linksys mesh-system Velop Dual-Band AC1200 Mesh Wi-Fi system VLP0103 selges i pakker med to eller tre noder som sammen gir et kraftig Wi-Fi-signal i hele hjemmet. Systemet installeres på noen minutter ved hjelp av Linksys-appen, som også kan brukes til å lage familieinnstillinger. Systemet støtter dual-band-teknologi, noe som betyr at den støtter både 2,4 Ghz-båndet og 5 GHz-båndet.

Deco M9

Mesh-systemet til TP-Link heter Deco M9 og er et rimelig og brukervennlig system for hjemmebruk som er enkelt å utvide med flere enheter om nødvendig. Installasjon og innstillinger blir gjort i appen som automatisk søker etter nye noder å legge til. Appen gir deg tilgang til foreldrekontroll, muligheten for å fordele båndbredde og omfattende sikkerhetsfunksjoner.

Netgear Nighthawk

Et alternativ til mesh-system er såkalte extendere eller «Wi-Fi-forlengere», som rett og slett utvider rekkevidden til nettverket. Eksempel på extendere er den høytytende Netgear Nighthawk X6S Tri-Band Extender EX8000 eller den enkle Netgear EX2700 N300 WiFi Range Extender som kobles til stikkontakten.