Slik får du profesjonelt lys til vloggen din

Uansett hvor og hvordan du filmer er lyset viktig for å nå ut med budskapet ditt og skape rett stemning. Vi gir deg tips om hva du skal tenke på når du lyssetter og hvilken belysning som passer for akkurat dine behov.

I dag holder det med en smarttelefon for å skape skikkelig fine filmer. Men en smarttelefon kan ikke lyssette deg på en god måte hvis du mangler dagslys. Vi går inn i en stadig mørkere årstid – og med den øker også behovet for å lyssette vloggen din. Heldigvis kan du med enkle hjelpemidler få behagelig, mykt lys som du kan stille inn etter behov.  Men før du begynner å installere i lys er det lurt å prøve å forstå hva det er vi mener med godt lys – og hvorfor du vil ha det.

Teams & Zoom, vlog

Studio & lifestream

Filmproduction

Mykt vs. hardt lys

Se for deg et fotografi som er tatt med mobilblitzen på. Bildet får skarpe skygger og ingen nyanser. Det er et eksempel på hardt lys. Motsatsen, altså det vi ønsker å få, er mykt lys.  Følelsen i det bildet er mye lys som virker som det kommer fra mange kanter - mykt lys ser du ofte i kvalitetsbilder, for eksempel innen mote.

Hvordan får man da mykt lys i vloggen sin? Det er egentlig ganske enkelt. Mykt lys er det samme som mye lys. Jo større lyskilde – desto mykere lys. Med det grunnlaget kan du deretter velge lyskilden din ut fra hvor nært du vil være kameraet, hvor du filmer (inne, ute, i studio osv.) og i forhold til annet lys i rommet.


Alt er en balansegang

Hvis du ikke har et helt mørkt rom som du lyssetter fra grunnen av, må du forholde deg til det lyset som allerede finnes. Derfor er det vanskelig å si akkurat hvordan du skal gjøre innstillingene dine – alt er i forhold til sted og eksisterende lysforhold. Når det er sagt finnes det enkelte regler du kan følge for å lykkes.

Skru av taklampen. Uansett om du lyssetter selv eller bruker lyset fra vinduene, skru alltid av lampene i rommet.  Dagslys og innendørslys har nemlig forskjellig temperatur (innendørslys er ofte varmt, altså gulere, dagslys er som regel kaldt lys, altså hvitere) og en blanding gjør det vanskelig for kameraet å vise rett.

Trekk for gardinene eller sett deg i et rom uten vinduer når du filmer med eget lys og vil ha full kontroll over innstillingene på lyset.

Lys fra vinduene er topp. Dagslys fra siden fungerer ofte godt.  Bare sørg for at solen ikke skinner rett inn på deg og at du ikke har vinduet bak ryggen. For å få et mykere lys kan du henge opp en lys, gjennomsiktig gardin.  Og ikke glem å skru av lyset inne.  

Lyset hopper. Plasserer du en lampe på den ene siden og har en hvit vegg på den andre, vil lyset reflekteres.


Ringbelysning (Halo-belysning)

Mykt, behagelig lys for nærbilder

En enkel måte å få profesjonelt lys på er å investere i en såkalt ringbelysning. Denne typen lysring finnes i flere størrelser og er egentlig ikke en nyhet, den har vært brukt til portrettfotografering i over 30 år. Fordelen er at du får et jevnt og behagelig skinn på ansiktet. Siden skyggene i ansiktet forsvinner ser huden veldig jevn ut; det er ikke tilfeldig at ringbelysningen er vanlig innen skjønnhets-genren.  Du har kanskje tenkt på at mange YouTubers og vloggere har et effektfullt skinn i øynene som ligner på en ring? Den kommer fra en lysring (sammenlignet med en softbox som gir en firkantet refleksjon i øyet).  Lysringene finnes i flere størrelser avhengig av hvor nært du vil sitte.

Ansiktet skal alltid være sentrert i midten av ringen. Tenk på å være nærme lysringen for at den skal fungere optimalt. Du bruker den med andre ord kun til ansiktsbilder av en person - ikke helfigurbilder, da mister du mye av effekten i belysningen. Sett kameraet i midten av ringbelysningen, aldri ved siden av deg.  I enkelte produkter, som Nanlite Halo, følger det med en smarttelefonholder som er utformet som en klemme i midten av lysringen. Bruker du systemkamera eller vanlig filmkamera kan du kjøpe med en kameraholder.  Et annet godt tips er å kjøpe et stativ til ringbelysningen som kan heves og senkes, sånn at du alltid filmer i rett høyde.


Panelbelysning

Et enkelt produkt som gir deg mykt lys med en gang

Skal du filme flere personer i bildet samtidig, eller trenger du å belyse en større flate? Da er panelbelysningen en god løsning.  Panelbelysning er firkantete LED-panel som du kan flytte rundt på for å få ønsket effekt. De er store og krever ikke noe tilbehør, og dermed et godt alternativ hvis du vil få mykt lys på en enkel måte. Denne typen belysning er perfekt for å “lyse opp” et rom eller en flate, for eksempel hvis du har et lite studio som du livestreamer fra, eller om dere sitter flere samlet rundt et bord eller i en sofa. Et annet pluss er at de fleste går på batterier sånn at du kan pakke dem ned i en veske og ta dem med deg dit du vil. Panelene gir en god effekt på opptil 2-3 meter og du bruker bare flere for å øke mengden lys og effekten.


Direkte LED-lys

Maksimalt lys for større flater og utemiljø

Direkte LED-lys er et annet ord for lyskaster. De gir maksimalt lys med lyskraft og passer for deg som filmer på større flater som for eksempel en scene, i store studioer eller ute.  Fordelen er at du kan lyssette fra et mørkere utgangspunkt (her snakker vi opptil ti ganger mer lys for samme penge). Lyset blir imidlertid direkte med store kontraster og skygger. Vil du ha mykere lys, men samtidig beholde styrken, bør du komplettere lyssettingen med en såkalt softbox. Direkte LED-lys er også bra hvis du vil belyse større objekt på vloggen din, som for eksempel en bil, en motorsykkel eller en hest.


Håndholdt LED-lys i lommeformat

For vloggere "on the go"

Noen ganger kan det være bra å ha et mindre, batteridrevet LED-panel som du enkelt kan feste til kameraet ditt, som for eksempel Lume Cube Panel. Akkurat dette produktet er i lommeformat, lades via Micro USB og USB-C og du kan justere lysstyrke og fargetemperatur. Perfekt å ta med seg på tur eller i vesken sånn at du alltid er klar til å vlogge uansett lysforholdene der du er.

Fakta:

Hva er fargetemperatur?

På mange ring- og panelbelysninger kan du stille inn noe som kalles for fargetemperatur. Det betyr at du kan variere belysningen din fra blått, kaldt lys til varmere gul/røde toner.  Det at du kan endre temperatur gjør at du kan være mer kreativ og styre hvordan du vil se ut.  Du skal i prinsipp alltid prøve å matche den “fargen” lyset i omgivelsene har for å få best mulig resultat. For eksempel har dagslys fra et vindu midt på dagen en temperatur, mens lyspærer, lysrør eller kveldssolen har en annen. Lystemperaturen måles i kelvingrader og går fra varmt lys (lavere nummer) til kaldt lys (høyere nummer). De vanligste innstillingene å holde oversikt på er 3500 kelvingrader (tilsvarer en lyspære) til 5 000/6500 kelvingrader (tilsvarer sollys på dagtid).  Produkter med fast temperatur har ofte 5500-5600 kelvin som generelt tilsvarer dagslys.

De fleste direkte LED-lys (det vil si lyskastere) kan du ikke forandre temperatur på. Vil du ha den muligheten skal du lete etter noe som heter Bicolour i produktspesifikasjonen.

Tips for å filme ute

Her kan du være kreativ Tør å bruke temperaturen aktivt hvis du har belysning som kan justeres. Du får du fine bilder. Husk å forandre temperaturen ute etter hvilken tid det er på dagen.  Vær observant og juster ettersom lyset forandrer seg.

Har du ikke tilgang til belysning, men vil filme ute? Tenk på å ikke ha solen i øyene, film i skyggen og unngå motlys.

Hva er en vlogg?

Videoblogg, ofte forkortet til vlogg (engelske vlog), er en slags blogg der personen som vlogger poster videoklipp med jevne mellomrom istedenfor tekst som på en vanlig blogg. Videoinnlegg publiseres som regel på YouTube eller legges inn i blogginnlegg.