Hei! Du bruker en gammel nettleser. Hvis du vil bruke alle funksjonene på nettstedet vårt, anbefaler vi at du besøker oss i en annen nettleser, for eksempel Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hvis du ikke allerede har gjort det, er det med andre ord på høy tid å planlegge hvilke spill du skal satse på og se om du har det rette utstyret.

Datamaskiner

Mange verdsetter enkelheten i å kunne koble til en spillkonsoll på tv-en, ta håndkontrollen og lene seg tilbake i sofaen. Spilldatamaskiner har imidlertid noen andre fordeler, den største av dem er at det knapt finnes noen grense for hvor høy ytelse du kan oppnå.

Hvis du skal kjøpe en helt ny spillmaskin, må du først og fremst bestemme om du vil investere i en bærbar datamaskin eller en stasjonær datamaskin. Tidligere var stasjonære datamaskiner spillernes førstevalg, men i de siste årene har de bærbare datamaskinene blitt så kraftige at flere anser dem som et alternativ.

Fordelene med stasjonære spilldatamaskiner er at du generelt får mer ytelse per investert krone, og at du har bedre muligheter til å oppgradere datamaskinen din ved å bytte ut komponenter som grafikkort, prosessor og innebygd minne.

Den størst fordelen med bærbare spilldatamaskiner er at de er mye lettere å bære med seg. Mange som velger en bærbar spilldatamaskin kobler til skjerm, tastatur og mus når de er hjemme, og da blir opplevelsen den samme som på en stasjonær datamaskin. Den største ulempen med bærbare datamaskiner er at de ikke kan oppgraderes i like stor grad som stasjonære datamaskiner og at de derfor får kortere levetid.

Når du bestemmer deg for hvor kraftig spilldatamaskin du trenger, kan du ta utgangspunkt i hvilke spill du skal spille, hvilken oppløsning du vil spille i og hvor avansert grafikk du vil ha.

En god løsning for deg som vil ha det beste fra begge verdener er å koble et eksternt grafikkort til den bærbare datamaskinen for å få mer kraft når den brukes hjemme. For å kunne gjøre dette, må du installere grafikkortet i et chassis som kobles til datamaskinen med Thunderbolt 3.

Tilbehør

Selv om flere og flere dataspillere ser håndkontrollen som et alternativ, kan man trygt si at tastaturet og musen fremdeles er spillerens beste venn. Annet tilbehør som kan forbedre spillopplevelsen din er et bra headset og en virkelig behagelig spillstol.

Möss

Den første datamusen ble oppfunnet allerede på begynnelsen av 60-tallet, men siden har det skjedd en hel del. Hvilken spillmus du skal velge, dreier seg i stor grad om én ting. Faktorer som kan påvirke ditt valg av mus er om du er høyrehendt eller venstrehendt, hvilken type spill du spiller og hvordan du holder musen. Hvis du spiller avansert strategi- eller rollespill, finnes det mus med over 20 knapper. Hvis du derimot spiller førstepersons skytespill, vil du sannsynligvis ha en enklere variant for å unngå feil i kampens hete.

Tidligere har i utgangspunktet alle spillmus hatt ledning, men etter hvert som den trådløse teknologien har blitt bedre, har de trådløse musene funnet veien inn i hjertene til flere og flere spillere.

Noe annet som påvirker hvordan musen fungerer er musematten. De finnes i alle tenkelige størrelser og varianter for at du skal kunne finne en modell som passer deg. Skal den blinke? Eller kanskje dekke hele skrivebordet?

Tastatur

I kontormiljø har trådløse tastaturer lenge vært mye brukt, men når det gjelder spilltastaturer har de fleste fremdeles en ledning. Dette er hovedsakelig fordi dataspillere er avhengige av en annen hastighet og presisjon, og de ønsker ikke å risikere at forbindelsen mislykkes i avgjørende øyeblikk.

Noe annet som mange spilltastaturer har felles, er innebygd belysning. Individuelt opplyste tastaturer i alle regnbuens farger er ikke bare flott, men også praktisk når du spiller i mørket og raskt må finne rett tastatur.

Hvilket tastatur som er best for din spilling er veldig personlig. Det finnes alt fra tynne og enkle tastaturer til store kolosser med mange spesialknapper. Mange spillere foretrekker mekaniske tastaturer fordi de holder lenge, er solide og de gir en mer definert følelse når du trykker ned tastene. Hvilken mekanisk bryter du velger, påvirker blant annet hvilken motstand som kreves for å trykke ned tastene, hvordan de kjennes og hvordan de høres.

Nylig har flere og flere produsenter satset på mekaniske tastaturer med lav profil. Fordelene med dette er at du får presisjonen til de mekaniske tastenes presisjon, holdbarhet og følelse i et slankere format.

Spillstoler

Hvis du bruker mange timer på å spille foran datamaskinen din, er en ergonomisk spillstol et must. Disse har ofte en design som passer til tankene til racerbiler – men fremfor alt er de veldig tilpasningsdyktige og laget for å være komfortable under lange spilløkter med solide armlener og høye, polstrede rygger. Spillstoler finnes i alle mulige prisklasser og utseender for at du skal kunne finne en variant som passer til deg og din spilling.

Lyd

Bra lyd innlevelsen i både film og spilling. Det er mange forskjellige datamaskinhøyttalere å velge mellom, men i dag spiller de fleste med såkalte spillhodesett, det vil si spesielle hodetelefoner som er tilpasset spilling.

Et bra headset med hel- eller deldekkende øreklokker gir best mulig balanse mellom lydkvalitet og komfort, også ved lange spilløkter. Hvis du spiller mange førstepersons skytespill, kan det lønne seg å satse på et headset med 5.1- eller 7.1-lyd, ettersom lyd i flere kanaler gjør det lettere å høre hvor motstanderne er. Spillhodesett er ofte koblet til datamaskinen med en ledning, men trådløse varianter blir stadig mer vanlig.

En annen fordel med å bruke spillhodesett, er at de som regel har innebygd mikrofon. Hvis du strømmer og vil gi seerne dine best mulig lyd, kan det være verdt å investere i en ekstern mikrofon. Blue er en av de mest populære produsentene med sine USB-mikrofoner, men i dag har flere produsenter hoppet på trenden. Hvis du skulle ha falt for et par hodetelefoner uten mikrofon, kan ModMic fra Antlion monteres på hodetelefonene.

Skjermer

Selv om datamaskinen er selve kjernen i spillopplevelsen, bør du ikke undervurdere skjermens betydning. Det er tross alt den du kommer til å se på mesteparten av tiden. Selv om du har en bærbar spilldatamaskin, kan du få en bedre spillopplevelse ved å koble til en ekstern skjerm.

Når du velger en skjerm, er det tre viktige ting du bør ta hensyn til: skjermstørrelse, oppløsning og oppdateringsfrekvens. Hvis du først og fremst spiller raske førstepersons skytespill, kan det være lurt å ha en mindre skjerm for å få en best mulig oversikt, men for filmatiske eventyrspill kan en bred skjerm på 32 tommer passe bedre. Når du begynner å se på skjermer som er større enn 30 tommer, kan det være en fordel hvis skjermen er litt buet slik at du kan få et godt overblikk. Større skjermer, for eksempel på 49 tommer, som flere produsenter har lansert, er i utgangspunktet alltid buede.

4K-oppløsning har mer eller mindre blitt standard i TV-verden, men ettersom høyoppløst spillgrafikk krever mye datakraft, har skjermer for spill som regel Full HD-oppløsning eller QHD-oppløsning (2 560 x 1 440 piksler).

Oppdateringsfrekvensen, det vil si hvor mange ganger bildet oppdateres hvert minutt, kan også variere. Vi anbefaler en oppdateringsfrekvens over 144 hertz for spill, ettersom den gir en mykere bildeoppdatering. I den siste tiden har det kommet stadig flere skjermer med 240 hertz.

Hvis du spiller krevende spill i høy oppløsning, kan det være verd å se etter en skjerm som har støtte for den synk-teknikken som grafikkortet benytter seg av. Hvis du for eksempel har et Nvidia-grafikkort bør du kjøpe en skjerm som støtter G-Sync.

Komponenter

En av de store fordelene med å ha en stasjonær spilldatamaskin er at du kan bytte ut prosessorer, minne, lagring, grafikkort og andre komponenter for å gi maskinen lengre levetid.

Når grafikken blir mer avansert, må du oppdatere datamaskinen regelmessig for å fortsette å kjøre de nyeste spillene i høy oppløsning uten å måtte redusere kvaliteten på grafikken. De enkelte komponentene blir også interessante når du bygger din egen datamaskin.

Mange som velger å spille på stasjonære maskiner gjør det for å oppgradere datamaskinen ved å bytte grafikkort eller installere mer innebygd minne. Når det gjelder prosessorer er Intel fortsatt mesteren, men AMD vinner stadig nytt terreng med sin Ryzen-plattform.

Å oppgradere en bærbar spilldatamaskin er vanskeligere, men ikke umulig. Et bra alternativ for den som ønsker å bruke de nyeste grafikkortene er å installere kortet i et eksternt chassis som kobles til datamaskinen med Thunderbolt 3.

Spill og spillkonsoller

Er det noe bedre enn å krype opp i sofaen med et fantastisk eventyrspill?

Den nye konsollgenerasjonen med Playstation 5 i spissen ser ut til å drøye litt ennå, men nye oppdaterte versjoner av gamle tro tjenere er også meget bra. Hvis du synes at det stadig voksende utvalget av Playstation VR-spill anbefaler vi fullt utstyrt Sony PlayStation 4 Pro med hele 1000 gigabyte lagringsplass. Hvis du derimot vil tilbringe høsten med Nintendos populære karakterer kan du glede deg over Nintendo Switch – perfekt for deg som liker å spille på vei til skole eller jobb.