Film som aldri før

Droner blir bare mer og mer vanlig og det er lett å forstå hvorfor. Helt plutselig kan du fotografere og filme ting du bare har drømt om. Fra 1. januar 2021 gjelder nye EU-regler som skal gjøre det både lettere og tryggere å bruke droner.

Siden det kreves en omstilling fra de tidligere nasjonale regelverkene, gjelder det en overgangsperiode på to år. Vi forklarer de nye reglene, tipser om mer lesestoff og ikke minst prisvennlige droner for både hobbyentusiaster og profesjonelle aktører.

Hvis du kjenner de gamle reglene kommer du til å kjenne igjen de nye også. Mange av dem handler om sunn fornuft, f.eks. at du trenger tillatelse for å fly en drone utenfor synshold, og høyere enn en viss høyde. Du får heller ikke fly på en måte som utgjør en fare for andre.

En nyhet er at droner kommer til å deles inn i forskjellige kategorier basert på risikonivå i flyvingen.

Hva gjelder i de nordiske landene?

I Sverige trenger man (som fjernpilot) en spesiell tillatelse for å få fly utenfor synshold og høyere enn 120 meter over bakken, med unntak dersom dronen flyr over et hinder.

En spesiell tillatelse eller gyldig kompetansebevis som det også kalles, får man ved å gjennomføre et kurs og en teoriprøve som tilsvarer fly-kategorien. Her kan du lese mer om hva som gjelder.

Hvilke droner anbefaler vi?

Droner som veier under 250 gram får i perioden mellom 1. januar 2021 t.o.m. 31. desember 2022 flys over utenforstående personer som befinner seg i området, men aldri over folkeansamlinger. Det gjelder både DJI Mini og DJI Mini 2 Fly More Combo to 4K-droner som til tross for sitt lille format er proppfulle med innovative og avanserte funksjoner.

Droner som veier fra 500 gram og oppover, men under 2000 gram, krever at fjernpiloten har gjennomført kurs og har A3-dronerkort. I denne kategorien finner vi DJI Mavic 2 Pro med integrert Hasselbladkamera, 1-tommer sensor (bedre video og bildekvalitet) og 8 km rekkevidde. Film i 4K med Dlog-M eller HDR. Vi har også DJI Mavic 2 Zoom med 12 Megapixel 1/2.3" CMOS-sensor, 24-48mm optisk zoom, Hyperlapse-effekt, Dolly Zoom som også har 8 km rekkevidde.

Ha en fin flytur!

mer informasjon:

Svenska Transportstyrelsen har også en pedagogisk guide som du finner her.

I Norge minner regelverket for hobbybruk av droner mye på det som er i Sverige. Høyderegelen gjelder også her på 120 meter. Les mer her.

I Danmark er høyeste tillatte høyde 100 meter dersom du ikke har dronesertifikat. Du finner mer informasjon om reglene her