Gaming skjermer

Har du en stasjonær spill datamaskin må du selvsagt ha en skjerm for å faktisk kunne se hva du gjør.

Men det kan også være en god ide å kjøpe til en ekstern skjerm til din bærbare datamaskin. I alle fall hvis du til tross for bærbarheten likevel stort sett bruker den på ett og samme sted. Dette siden skjermen på din bærbare datamaskin hverken gir deg god ergonomi eller er det beste du kan ha for spill.

Gaming skjermer

Størrelse

En av de viktigste tingene å tenke på når du skal kjøpe en skjerm, er hvilken størrelse som passer deg, større er nemlig ikke alltid bedre. En stor berøringsskjerm er selvsagt veldig fint å ha og se skikkelig heftig ut, men det er viktig å ha riktig avstand til skjermen. Sitter du for nærme en stor skjerm må øynene flakke frem og tilbake for mye og dette kan være både slitsomt og dårlig for reaksjonsevnen din. Med riktig avstand er ikke dette noe problem så det som avgjør er ganske enkelt hvordan spillplassen din ser ut.

Oppløsning

Hvilken oppløsning skjermen har er enormt viktig og oftest er høyere oppløsning bedre. Men det krever at du har et grafikkort som kan tegne ut alle piksler uten å synes det er slitsomt. En skjerm som har høyere oppløsning enn en annen like stor skjerm, vil la deg se detaljene enda bedre. Tenk også på at du vil ha høyere oppløsning hvis du kjøper en stor gaming skjerm siden hver enkelt piksel ellers blir så stor at det blir stygt. Vil du ha virkelig høy oppløsning skal du se på skjermer som kalles UHD-skjermer eller 4K-skjermer.

Paneltype

Det finnes flere ulike typer paneler i dataskjermer og blant disse er TN-paneler og IPS-paneler de to vanligste. IPS-skjermer har god fargegjengivelse og betraktningsvinkel noe som gjør disse godt egnet for bildebehandling, fotoredigering og lignende. TN-skjermer er oftest billigere, men de har også en fordel for nettopp gamere siden de har raskere responstid. Men det finnes også raske IPS-paneler og da får du det beste av to verdener, hvis du har råd.

Oppdateringsfrekvens

Det er viktig at skjermen din har en høy oppdateringsfrekvens og for at alt skal fungere så smidig som mulig. Du kan spille på en skjerm med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, men det er i minste laget. I dag har alle seriøse spilleskjermer en oppdateringsfrekvens på 144 Hz eller mer, og støtte for noen av G-Sync eller Freesync-teknologiene. Skjermer med disse teknologiene matcher oppdateringsfrekvensen sin med hvor mange bilder spillet og grafikkortet faktisk mater den med og dette drar opp ytelsen betraktelig. Men vær nøye med at grafikkortet ditt støtter samme teknologi.

Annet

En annen ting å tenke på er hvordan du kan berøre skjermen for å stille den inn sånn at den passer deg og skrivebordet ditt. Informasjon om hvor mye du kan vinkle en skjerm finner du blant spesifikasjonene.

Når det gjelder innganger finnes det en rekke ulike kontakter og det er aldri dumt med flere kontakttyper. Som oftest holder det med at du har en DVI, DisplayPort eller HDMI-inngang samt riktig videokabel for at alt skal fungere.

Enkelte skjermer fungerer også som USB-hubber, noe som kan være fint hvis du bruker skjermen med en bærbar datamaskin. I så fall kan du tilkoble et tastatur, mus med mer til skjermen og kun tilkoble en kabel til datamaskinen når du vil arbeidet ved et skrivebord.

25” – 27”

23” – 24”