Datorkomponenter

Datakomponenter

Enten du leter etter deler for å oppgradere datamaskinen du allerede har eller deler for å bygge en helt ny gaming datamaskin, er det her du finner dem.

Her har vi samlet datakomponenter av ulike slag for din spill datamaskin, det vil si prosessor, minne, lagring og grafikkort med mer. Enten du leter etter deler for å oppgradere datamaskinen du allerede har eller deler for å bygge en helt ny gaming datamaskin, er det her du finner dem.

Grafikkort

Dette er en av de absolutt viktigste komponentene i spill datamaskinen din så ikke vær sparsom med dette produktet. Det betyr ikke at du alltid trenger å kjøpe det dyreste, alt avhenger av dine krav og hva du spiller for noe.

Grunnlaget i et grafikkort består av en grafikkprosessor og de to største produsentene av slike er AMD og Nvidia. Ellers finnes det mange produsenter av grafikkort som benytter seg av Nvidias og AMDs grafikkprosessorer, noen eksempler er Asus, Gigabyte og Sapphire. Prosessoren er grunnlaget til kortet, men forskjellige produsenter bygger inn forskjellige funksjoner og kan noen ganger presse frem mer kraft enn andre i sine kort.

Hvilket grafikkort passer deg?

Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på siden det virkelig avhenger av hvilke spill du spiller. Enkelte spill er ganske enkelt mer krevende enn andre og da vil du ha et av de kraftigste kortene. Klarer du deg imidlertid med litt lavere frame rate eller ikke har så høyt oppløst skjerm, kan du gå ned en prisklasse eller to. Tenk også over ting som grafikkortets innebygde kjøling der dyrere kort kan ha betydelig bedre løsninger enn de billige.

Nvidia GeForce GTX 1080

Nvidia GeForce GTX 1070

Nvidia GeForce GTX 1060

AMD Radeon RX

Prosessorer

Prosessoren er hjernen i datamaskinen din og den dele som alene påvirker ytelsen mest. Bygger du en spill datamaskin må du være nøye med å velge en prosessor som passer for dine behov. Nummer to på listen over viktigste komponenter er uten tvil grafikkortet.

Hvor rask er prosessoren?

Hvor rask en prosessor er måles i klokkefrekvens og den skrives i gigahertz (GHZ). Men det er nok ikke hele sannheten av to forskjellige grunner. Ulike prosessorer har først og fremst ulikt antall kjerner der flere kjerner gir mer beregningskraft. DE er også bygget på forkjellige måter og har forskjellige funksjoner som påvirker hvor raske de faktisk er, men antall kjerner og klokkefrekvens gir likevel en bedre pekepinn.

Ulike prosessortyper

Når det gjelder ulike typer prosessorer og hvordan de skiller seg er Intels tre prosessor-serier i3, i5 og i7 gode eksempler. Det finnes for eksempel i5-prosessorer og i3-prosessorer med samme antall kjerner og samme klokkefrekvens, men med veldig ulike prislapper og ytelse. Grunnen til det er at en i5-prosessor er mer avansert enn en i3-prosessir og har andre fordeler utover klokkefrekvensen. For en spill datamaskin vil man selvsagt ha en skikkelig kraftig prosessor, men siden mye ligger hos grafikkprosessoren er det ikke alltid nødvendig å ha den absolutt dyreste og beste prosessoren.

For eksempel gir ikke en i7-prosessor sammenlignet med en i5 en like stor økning i ytelse for spill som den gjør for CAD-programmer og lignende programmer. Vil du derimot ha det beste av det beste er den fortsatt det soleklare valget. En annen ting kan være å kjøpe en prosessor med opplåste kjerner som gjør at du kan overklokke den.

Intel Core Processorer

AMD Processorer

Sockets

Ikke alle prosessorer kan brukes med alle hovedkort og grunnen til det er at ulike prosessorer er litt forskjellig bygget. Derfor deles de opp etter hvilken holder (socket) de passer i. Pass derfor på at du har et hovedkort og en prosessor som bruker samme socket-type. Når du bygger en datamaskin fra grunnen av anbefaler vi at du velger hvilken prosessor du vil ha først og deretter kompletterer med riktig hovedkort. Ved oppgradering av en datamaskin du allerede har, må du ganske enkelt sjekke hvilken type socket hovedkortet ditt har hvis du ikke også vil bytte ut hovedkortet.

Hovedkort

Å velge riktig hovedkort er enormt viktig siden det bestemmer hvilke andre dingser du kan bruke i datamaskinen din. Hvis du ikke vet hvilket kort som passer deg, hjelper vi deg med å velge riktig nedenfor.

Prosessor, minne og harddisker

Et hovedkort er utstyrt med flere interne tilkoblinger som bestemmer hvilke andre deler du kan bruke i datamaskinen din. Den aller viktigste tingen er hvilken socket hovedkortet har siden det avgjør hvilken prosessor du kan bruke. Finn derfor ut hvilken prosessor du skal ha, eller allerede har før du kjøper hovedkortet. Og det holder ikke å kun vite om det er en Intel- eller AMD-prosessor.

Videre bør du ta en titt på hvilken type minne og hvor mange minnemoduler hovedkortet har plass til, samt hvor mange SATA-kanaler som finnes siden dette avgjør hvor mange harddisker du kan koble til.

PCI-plasser og formfaktor

De fleste hovedkort og prosessorer har i dag innebygde kretser for grafikk, lyd og nettverk. Disse tingene vil du nok ikke bruke dersom du har tenkt å spille på datamaskinen din. Isteden bør du ta en titt på hvilke oppgraderingsmuligheter hovedkortet har i form av PCI-Express-kortplasser. Det er nemlig disse du bruker for å montere inn bedre grafikkort, lydkort m.m. i datamaskinen. Det er også disse tilkoblingene du bruker dersom du for eksempel vil utvide antallet USB-porter datamaskinen er utstyrt med. En annen ting som er veldig viktig er å kjøpe et hovedkort som får plass i tiltenkt kabinett. Les derfor nøye hvilke kort kabinettet har plass til, to eksempler er Mini-ITX og ATX-kort.

Kretstype

Sist, men ikke minst er det veldig viktig å ha litt oversikt over hvilken kretstype hovedkortet benytter. Kretstypen er egentlig det viktigste siden den avgjør mye av det ovenfor nevnte, men alt sånt står ofte skrevet likevel for at du ikke skal behøve å holde oversikt over hva hver kretstype innebærer for de vanligste tingene. Det finnes likevel ting som er interessante å finne ut av, for eksempel om kretstypen tillater overklokking av prosessoren, eller muligheten til å bruke flere grafikkort med SLI-funksjon.

Intel Z270 Express bundkort

AMD bundkort

Minne

RAM-minnet (også kalt internminne) er en av de viktigste delene i datamaskinen din, og å oppgradere datamaskinen med litt ekstra minne kan gjøre underverker dersom datamaskinen din begynner å virke treg. Tre av de mer kjente minneprodusentene er Crucial, Kingston og Corsair.

Bærbart vs. stasjonært

Leter du etter minne til en bærbar datamaskin er det nesten helt sikkert at det er minnet av typen SO-DIMM du er ute etter og i de fleste tilfeller er det DIMM-minne du vil ha til din stasjonære datamaskin. Det finnes likevel unntak, et eksempel er at NUC-maskiner bruker SO-DIMM-minne til tross for at det er stasjonære datamaskiner, men hvem bruker en slik for å spille?

DDR? Hva betyr det?

Det betyr ikke Deutsche Demokratische Republikk i dette tilfellet, det er i alle fall sikkert. Det betyr ”Double data rate”, men det er faktisk ikke så viktig å kunne, det er bare vi som ville være litt morsomme. Det som er viktig å ha oversikt over er nummeret som kommer etter DDR, det forteller nemlig hvilken generasjon minne man snakker om. Et høyere tall betyr en senere generasjon, noe som igjen betyr nyere teknologi.

Dessverre er ikke de ulike DDR-versjonene bakover kompatible så vær nøye med å kjøpe riktig minne til datamaskinen din. For eksempel kan et hovedkort med DDR4-plasser kun benytte seg av DDR4-minne, men altså ikke DDR3-minne.

Spesifikasjoner å se nærmere på

Det finnes tre viktige ting, foruten om type minne, man må se på før man kjøper minne og det er gigabyte, megahertz og hvor mange minnemoduler som følger med i pakken. Først og fremst bør du bestemme deg for hvor mange gigabyte (GB) minne du trenger og mer er alltid bedre.

Steg to er å se på hvor mange minneplasser du har i datamaskinen sånn at du ikke kjøper for mange minnemoduler. Dette er veldig viktig siden enkelte minner kommer i pakker med to eller flere moduler, for eksempel kan du få to 8GB-moduler når du kjøper 16 GB minne.

Sist, men ikke minst bør du ta en titt på hvor raskt minnet er. Dette måles i megahertz og så lenge resten av datamaskinen din er kompatibel med minnet, er et høyre nummer alltid bedre.

ECC

Et minne utstyrt med ECC har en innebygget teknologi for å sjekke at minnet fungerer feilfritt og hvis ikke det er det kan det også fikse småfeil. Dette bidrar til en mer stabil datamaskin, men disse minnene er også litt dyrere. Disse vil du antakeligvis ikke ha side de ofte er opptil to prosent tregere enn likeverdige minner uten ECC samt at det er veldig få prosessorer som har støtte for ECC-minner og av dem er det enda færre som egner seg for spill.

DDR4

DDR3