WWDC 2016

WWDC er Apples årlige utviklerkonferanser der utviklere fra hele verden samles for å lære seg mer om hvordan de bygger de beste programmene og appene til Apples produkter. For oss som ikke er utviklere høres det kanskje ikke så interessant ut, men la ikke skinnet bedra. I løpet av den første dagen holder Apple nemlig en keynote der de vanligvis viser frem en masse morsomme ting, både når det gjelder programvare og maskinvare. For eksempel er det under dette eventet vi tidligere har fått bli kjent med iPhone 4, App Store, Retina MacBook og Apple Music.

macOS Sierra

Etter 15 år i drift skifter Apple navn på sitt populære dataoperativsystem. For å passe bedre sammen med øvrige operativsystemer som iOS, tvOS og watchOS, bytter nå OS X navn til macOS i tråd med lanseringen av den aller siste versjonen Sierra, som lanseres for konsumenter i høst. Den som vil være tidlig ute vil kunne sjekke ut den åpne betaversjonen som slippes i neste måned.

iOS 10

Den neste store versjonen av operativsystemet til iPhone og iPad heter iOS 10 og kommer med en rekke nye funksjoner og oppdatert design. Ikke minst låsskjermen har fått seg et ansiktsløft og har blitt mer brukbar gjennom at du kan lese og svare på meldinger og integrere med apper uten at du trenger å låse opp telefonen.

Siri kommer til Mac

En av de viktigste nyhetene med macOS Sierra er at stemmestyringssystemet Siri nå finnes på Mac. Akkurat som på din iPhone, iPad eller Apple Watch kan du aktivere Siri for å ringe, skape påminnelser eller søke informasjon på nettet. Siri på Mac innebærer at du kan bruke stemmen for å komplettere hendene og samtidig få mer gjort.

Lås opp datamaskinen med din Apple Watch

Du som har en Apple Watch vil kunne bruke den som en trådløs nøkkel for raskere innlogging på en Mac med macOS Sierra. Istedenfor å skrive inn passordet hver gang du låser opp datamaskinen din brukes Bluetooth for å merke at klokken din - og dermed også du - er i nærheten.

Klipp ut på din Mac – lim inn på din iPhone

Hvis du raskt vil bruke et stykke tekst fra datamaskinen i en app på telefonen, eller et bilde fra telefonen i et dokument på datamaskinen kan du gjøre dette betydelig enklere med macOS Sierra og iOS 10. Alle enhetene dine kan dele utklipp via iCloud sånn at hvis du kopierer et bilde eller en tekst på en enhet vil du automatisk nå det også fra dine andre enheter.

Nye iMessage blir mer levende

Apples egene meldingstjeneste har blitt betydelig kraftigere med iOS 10 og fremfor alt mer uttrykksfull. Appen analyserer hva du skriver og, hvis du vil, bytter den automatisk ut relevante ord med passende emojis. Du kan også la meldingene dine leveres med animasjoner, og for eksempel la utrop dukke opp med et smell eller en unnskyldning smyge seg frem mot mottakerens skjerm. Den nye meldings appen åpnes også opp for utviklere sånn at du kan legge til nye funksjoner ved hjelp av plugins.

Maskinlæring holder oversikten på bildene dine

Den nye bilde appen kan ikke bare holde oversikt på hvor hen du har tatt bildene dine ved hjelp av GPS-data, den kan til og med bruke maskinlæring for å analysere innholdet i bildene og gruppere dem etter det. Appen kan for eksempel kjenne igjen et bilde der du går på ski og dermed gjøre det enklere å finne bildene dine fra skiferier. Den samme funksjonen kan skape smarte bildespill basert på hvor og når du tok bildene og hva de inneholder. Analysen skjer direkte på telefonen og er helt kryptert.

Enklere musikkapp

Med iOS 10 skal det bli enklere å finne det du leter etter dersom du bruker Apple Music. Den oppdaterte appen har et nytt grensesnitt med enklere design som viser musikkbiblioteket med en gang. For den som reiser og flyr mye er det enklere å finne sangene og spillelistene du har lagret lokalt, dersom du trenger å lytte til musikken uten internettilgang.

WatchOS 3

Det ble ikke vist frem en ny Apple Watch på WWDC, men derimot en ny versjon av operativsystemet WatchOS. Med WatchOS 3 skal det gå raskere å åpne de appene du vil bruke med optimal ytelse som korter ned oppstartstiden på appene og gir raskere tilgang til appene du brukte sist ved hjelp av knappen på siden av klokken.

tvOS

Programvaren til den siste generasjonen Apple TV fikk ikke noe nytt versjonsnummer, men den fikk i det minste noen hyggelige nyheter. Med en ny fjernkontroll app til iPhone kan du bruke både akselerometer og stemmestyring, akkurat som med den fysiske fjernkontrollen. Siri for Apple TV får til slutt også støtte for å søke etter klipp på YouTube og hele programvaren kan nå stilles inn til et sort tema.

Swift Playgrounds lærer barn og voksne å programmere

Apple satser hardt på programmeringsspråket sitt Swift og vil gjøre det enklere for alle å begynne å lære seg å programmere uten å trenge å bruke en Mac. Med en ny app til iPad skal det bli lettere for både barn og voksne å lære seg grunnleggende programmering, enten med mer avanserte oppgaver eller i form av et spill hvor du skal løse pusleoppgaver.