Google I/O16

Google I/O er Googles årlige utviklerkonferanse der de foruten å holde er rekke foredrag og workshops også viser frem mange ulike nyheter. Google bruker å vise frem den siste Android-versjonen i tillegg til andre programvarenyheter. De bruker også å vise frem kommende produkter av ulike slag og sist, men ikke minst bruker vi få en forsmak av hva som skal komme i fremtiden som for eksempel selvkjørende biler, modulbaserte telefoner og fremtidens VR ifølge Google. Nedenfor kan du lese mer om alt som ble vist frem i år.

Google Home

Google Now er en fantastisk oppfinnelse som gjør smarttelefonen din smart på ordentlig. Nå vil Google gjøre det samme med hjemmet gjennom et produkt som har fått navnet Google Home. Google Home er kort og godt en smart assistent til hjemmet, laget som en liten høyttaler. Google home er stemmestyrt og skal kunne svare på lettgooglede spørsmål, bestille mat, slå på musikk og styre ditt smarte hjem på en enkel måte. Se videoklippet her for en demonstrasjon av hva Google har tenkt at man skal kunne bruke Google Home til. Produktet skal slippes en gang senere i år.

Allo og duo

Google har lenge forsøkt å ta en del av sosiale medier-kaka, men de har dessverre ikke lykkes særlig bra med de fleste forsøkene. Men det betyr ikke at Google gir opp, og nå kommer to nye apper for deg som vil kommunisere over internett. Allo er en chatt-app som ligner Facebook Messenger, men det som skiller seg ut er at appen har en innebygget AI som kan hjelpe deg med litt forskjellig. Denne AI kan gi deg forslag på hva du skal svare når du får en melding eller et bilde fra en venn. Så snart trenger du ikke tenke selv på hva du skal si. Du kan også chatte med AI-en hvis ingen av vennene dine er tilgjengelige. Den funksjonen er nok mest beregnet for bruk hvis du lurer på noe siden du kan la appen svare istedenfor å Google selv.

Når det gjelder Duo er Googles nye app for deg som vil videochatte, hverken mer eller mindre.

Daydream

Dette er navnet på Googles nye VR-plattform for android telefoner. Først og fremst vil Google slippe et nytt VR-headset og en håndkontroll til dette. Google har også bygget inn bedre støtte for VR i neste generasjon Android (mer om det nedenfor) sammen med en slags app-butikk kalt Daydream Home, og selvsagt også et par apper som for eksempel YouTube. Google har også allerede startet samarbeidet med flere ulike produsenter for at de skal kunne slippe telefoner som er ”Daydream Ready”.

Android Wear 2.0

Dette kom ikke akkurat som en overraskelse, men Google passet på å presentere en ny versjon av operativsystemet sitt for wearables, Android Wear. Versjon 2.0 av dette operativsystemet kommer med en hel del forbedringer, men det som trolig er det viktigste er frittstående apper. Det vil si at klokkene som kjører Android Wear nå vil kunne kjøre apper direkte på klokken uten tilkobling til telefonen. Perfekt for den som vil bruke Android Wear-klokken til trening og la telefonen ligge hjemme.

Planen er at Android Wear 2.0 skal slippes til høsten, men allerede nå kan utviklere laste hjem en tidlig versjon for å begynne å bygge apper med de nye funksjonene.

Android N

Den nye versjonen av Android heter Android N og tanken er at denne oppdateringen skal slippes en gang i sommer. Men er man litt wild and crazy kan man laste hjem en betaversjon av Android N allerede nå.

Android N skal inneholde mer enn 250 store forandringer sammenlignet med tidligere versjoner. Noen eksempler er at vi vil få ekte multitasking og innebygget split screen i Android N. En annen nyhet er at du vil kunne svare på ulike notifikasjoner fra for eksempel chat-apper direkte når de dukker opp istedenfor å gå til riktig app.

Men den viktigste oppdateringen er trolig på grafikkfronten i og med nye Vulkan, samt at utviklere nå vil få mer kontroll over GPUen.

Ser man bort fra den viktigste oppdateringen er nok den morsomste nyheten at Google for første gang lar brukerne komme med forslag på hva N står for. Noe du kan se en litt morsom reklamefilm for her.

Android Instant Apps

Dette er kanskje en av de mer uventede tingene som ble presentert under konferansen, men også en av de stiligste. Android Instant Apps lar deg som bruker bruke flere apper uten å installere dem. Tanken med dette er at dersom du får en link til en nettside som har en smart app, kommer du direkte til appen uten å installere den. Det hele fungerer sånn at telefonen bare laster hjem en liten del av appen, akkurat den delen som trengs akkurat da, og på den måten går det hele veldig fort.

Dessverre finnes det ingen tidsramme på når dette kommer til å fungere.