IFA 2016 - Europas største gadget-messe

Europas største
gadget-messe

Europas største gadget-messe

Vi rapporterer direkte fra messegulvet.

IFA 2016

IFA-messen er Europas største og viktigste messe når det gjelder hjemmeelektronikk. Store som små produsenter konkurrerer her for å vise sine nyeste produkter på hele 150 000 kvadratmeter messegulv.

Det er på IFA vi får et innblikk i hvilke produkter og trender som vil prege resten av teknologiåret. Derfor er vi på plass for å rapportere om alle de viktigste nyhetene fra messegulvet.

Siden oppdateres løpende hver dag.

9 september - dag 6

Film stabilt med DJI Osmo+

Ny versjon med zoom og betre stabilisering

DJI er først og fremst kjent for bedriftens droner som er blant de absolutt beste på markedet. DJI har også et annet produkt ved navn Osmo som kort forklart er en håndholdt versjon av kameradelen fra de finere dronene. På IFA-messen viser DJI frem den nyeste versjonen som heter Osmo+ som oppdaterer Osmo med et par funksjoner. Det Osmo består av er et håndtak, et kamera og en stabiliseringsmekanisme som holder kameraet stabilt uansett hva du gjør (nesten i alle fall). Det som er nytt i Osmo+ er at den nå har 3,5 ganger zoom og dersom du filmer i 1080p istedenfor 4K utvides det til syv ganger zoom takket være en smart digital løsning. Den nye modellen har også enda bedre stabilisering samt en ny time lapse-funksjon.

Nye gaming skjermer fra Samsung

Quantom Dot gir imponerende bildekvalitet

Er du på utkikk etter en ny gaming skjerm så er kanskje det Samsung lanserte på årets messe av interesse. Samsung presenterte nemlig to nye buede skjermer med Quantom Dot-teknologi som både er rettet mot nettopp gamere. Den første skjermen CFG70 kommer i størrelsene 24 og 27 tommer og begge har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Denne skjermen har en oppdateringsfrekvens på 144 Hz og skal ha en responstid på kun 1ms.

Den andre skjermen er en 34 tommer stor skjerm som har en oppløsning på hele 3440 x 1400 piksler. Men vil man ha en så stor skjerm får man isteden en responstid på 4 ms og en oppdateringsfrekvens på 100 Hz. Begge modellene har støtte for AMD FreeSync noe vi virkelig setter pris på.

Bedre lyd i mobilen

Smart DAC fra RHA

For den som liker god lyd lanseres det en hel del moro under årets IFA-messe. En av våre favoritter er RHA Dacamp L1som er en bærbar DAC og hodetelefonforsterker. DAC-delen bygger på et ES9018K2M-chip og den er utstyrt med en Klasse AB-forsterker for hver stereokanal. Batteriet skal holde i ti timer og heldigvis fungerer den også sammen med datamaskinen din (MAC og Linux) så du trenger bare en DAC for både arbeidsstasjonen din og når du er på farten. Etter å ha kjent på den og prøvelyttet så er vi litt småforelsket siden den er laget i førsteklasses kvalitet og alle knotter og brytere har den der “rette” følelsen. Og ja, den høres bra ut også.

8 september - dag 5

Stappfull 2-i-1-datamaskin fra Lenovo

Lenovo Yoga 910 er det nye flaggskipet

Lenovo Yoga 910 er det nyeste flaggskipet blant Lenovos 2-i-1-datamaskiner og vi er virkelig imponert. Denne datamaskinen er 15 millimeter tynn og har Lenovos unike og etter hvert klassiske, spesielle hengsler som lar deg vri skjermen 360 grader. Den store forandringen i designet sammenlignet med tidligere modeller er at man har lykkes med å minimere kanten rundt skjermen sånn at datamaskinen ikke blir mye bredere enn det skjermen er. Utover det har vi i tillegg fått en USB Type C-port samt en fingeravtrykkleser noe vi ønsker hjertelig velkommen.

Datamaskinen benytter seg av neste generasjons Intel Core-prosessorer, kan ha opptil 16 GB RAM-minne og 1 TB SSD-lagring. Skjermen er 13,9 tommer stor og når det gjelder oppløsningen vil du kunne velge mellom en Full HD-skjerm eller en 4K-skjerm.

Hodetelefoner med justerbar støyredusering

Libratone Q Adapt har kun Lightning-kontakt

Det danske selskapet Libratone har i noen års tid produsert mange fine og vellydende høyttalere, men på IFA var det hodetelefoner som fikk stå i sentrum. Libratones store IFA-produkt er nemlig et par in-ear-hodetelefoner ved navn Q Adapt som virkelig skiller seg ut fra mengden. Først og fremst mangler de en 3,5mm-kontakt, isteden kobler man inn disse hodetelefonene via en Lightning-kontakt. Det betyr selvsagt at de bare fungerer med iPhone, men har man en slik gir Lightning-kontakten er rekke fordeler. Og så skal man ikke glemme at det går rykter om at Apple kommer til å droppe 3,5mm-kontakten på den neste iPhone så kanskje Libratone er på helt rett spor.

Utover det har hodetelefonene dessuten innebygget støyredusering som kan tilpasses avhengig av hvor mye lyd du vil stenge ute. Sitter du på kontoret vil du kanskje stenge alt ute, men går du en tur ute vil du kanskje kunne høre biler av sikkerhetsmessige grunner. Dessuten betyr Lightning-kontakten at du ikke trenger å lade batteriet i disse hodetelefonene siden støyreduseringen henter strøm direkte fra telefonen.

Nye aktivitetsarmbånd fra Fitbit

Flex 2 og Charge 2

En av de store trendene vi så på CES tidligere i år, wearables og fitness-gadgets. Et av de store navnene på dette området er Fitbit og på IFA-messen passet de på å lansere to nye aktivitetsarmbånd.

Først ute er Fitbit Charge 2 som er oppfølgeren til Fitbit Charge HR. Charge 2 har fått en oppdatert hjertemonitor, større skjerm og flere andre nye smarte funksjoner som hjelper deg i treningen din. Blant annet skal den kunne gi deg en VO2 Max-verdi.

Den andre nyheten er Fitbit Flex 2 som er et litt enklere aktivitetsarmbånd for den som ikke trenger fult så mange funksjoner. Akkurat som tidligere enkle armbånd fra Fitbit lar Flex 2 deg bytte armbånd og lar deg også kunne bruke den som halsbånd. Den store nyheten er at selve trackingenheten er 30% mindre enn forgjengeren noe som gjør at alt blir mye penere og mer praktisk.

7 september - dag 4

To store og avanserte 21:9-skjermer fra LG

En for gaming og en for arbeid

I LGs stand finner man alt fra kjøleskap og vaskemaskiner til mobiltelefoner noe som gjør at det alltid er morsomt å se seg rundt blant alle tingene. Blant årets lanseringer finner vi to 21:9-skjermer som ifølge oss er blant de råeste på lenge. Den første skjermen heter 38UC99 og det er en 38 tommer stor, buet skjerm som har en oppløsning på 3840 x 1600 piksler i tillegg til at den kan vise hele 99% av sRGB. I tillegg er skjermen utstyrt med en USB Type C-port og fra nå av føles ingen skrivebord komplette uten en sånn her.

Den andre skjermen heter 34UC79G og også den er en buet 21:9-skjerm. Denne er en anelse mindre med sine 34 tommer samt at den er rettet mot gamere. Derfor finner vi her et IPS-panel med 144 Hz oppdateringsfrekvens samt støtte for AMD FreeSync.

Funksjonsrikt action kamera fra Garmin

Blant annet 4K, stemmestyring og innebygget GPS

Ingen IFA-messe er komplett uten at vi får se et nytt interessant action kamera. Et av de mest interessante i år er helt klart Garmin Virb Ultra 30 som er et ekstremt funksjonsrikt kamera. Først og fremst tar dette kameraet opp video i 4K med 30 bilder i sekundet noe som burde være tilstrekkelig for de fleste. Utover dette har vi også funksjoner som innebygget berøringsskjerm, bildestabilisering på tre stabilisatorer, stemmestyring samt at den kan strømme direkte til YouTube hvis du vil. Dessuten har nye Virb Ultra 30 også innebygget GPS og andre sensorer som kan hjelpe deg med å finne høydepunktene i et videoklipp. Den har ganske enkelt alle funksjonene vi kan komme på at vi ønsker oss.

Stille mus fra Logitech

Ikke forstyrr kollegaene dine med klikklyder

Mus bruker vanligvis ikke å være de heteste produktene på IFA-messen, men Logitech lanserte noen mus som helt klart er verdt å skrive om. Musen heter M220 Silent og M330 Silent Plus og som navnene antyder dreier det seg om mus som er ekstra stille. Ifølge Logitech skal lydnivået være 90% lavere enn hos vanlige mus og når vi testet disse på messen hørte vi ikke et pip. Tenk om alle kollegaene dine brukte disse så slapp du å høre all klikkingen hele tiden? Nå venter vi bare på det stille tastaturet også.

6 september - dag 3

Smartklokke med en batteritid på 4 døgn

Samsung viser frem nye Gear S3

Samsung passet på under pressekonferansen sin på IFA å presentere de siste versjonene av bedriftens smartklokker. De nye modellene heter Samsung Gear S3 Classic og Gear S3 Frontier og på de fleste punktene er de helt identiske. Det som skiller dem er designen samt at Gear S3 Frontier har innebygget 4G-antenne og plass til sim-kort. Gear S3 Frontier er tenkt for den mer aktive brukeren og har derfor en litt mer sportslig design, mens Gear S3 Classic ligner mer på en klassisk klokke.

Begge klokkene benytter seg av operativsystemet Tizen og fungerer med Android-telefoner som kjører Android 4.4 eller nyere. Når det gjelder spesifikasjonene finner vi en dobbelkjernig prosessor på 1 GHz, 4 GB lagringsminne og 768 MB RAM-minne. Skjermen er eb 1,3 tommer stor rund AMOLED-skjerm med en oppløsning på 360 x 360 piksler.

De største nyhetene er at klokkene skal ha hele fire dagers batteritid, de er begge IP68-klassifiserte og har innebygde GPS-er.

Sonys nye hodetelefoner stenger all lyd ute

MDR-1000X imponerer

Når det kommer til hodetelefoner som aktivt arbeider for å stenge ute alle lyder fra omgivelsene er Bose den ukronede kongen siden de var først på ballen. Nå finnes det mange gode valgmuligheter og Sonys siste par hodetelefoner med støyredusering er blant de beste vi har hørt. MDR-1000X er et par over-ear-hodetelefoner som er fullpakket med teknologi og etter det vi kunne høre på messen hørtes det veldig bra ut. Støyreduseringen stengte ute alt fra pratingen til besøkende på messen til dunkende musikk fra rundt 30 forskjellige høyttalere og ga oss en liten oase på den ellers høylytte messen.

Ønsker man derimot ikke å utestenge alt, hadde Sony en funksjon som tillot de viktigste lydene fra omgivelsene å slippe inn. Noen eksempler er biler som tuter eller annonseringer via høyttaleranlegg og lignende. Hodetelefonene har dessuten en funksjon der du kan holde opp kanten ved kåpen og vips slipper de inn lyden utenfor via mikrofonen på hodetelefonene. Perfekt dersom du sitter på kontoret og kollegaen din plutselig vil forstyrre deg mens du lytter til musikk.

Lenovo vil revolusjonere datamaskinmarkedet

2-i-1-datamaskin som virkelig skiller seg ut

En av de mest interessante og råeste tingene på årets messe er helt klart Lenovo Yoga Book. Dette er virkelig et helt nytt og revolusjonerende produkt som treffer helt riktig i våre teknologihjerter. Lenovo Yoga Book er en ny type 2-i-1-datamasin der tastaturdelen er byttet ut med en svart, flat overflate. Ønsker du å bruke datamaskinen som en datamaskin dukker det opp en belysning som viser et tastatur.

Dette fungerer også overraskende godt og man får også haptisk respons når man klikker på ”tastene”. En av grunnene til denne løsningen er for å redusere tykkelsen og ja, denne datamaskinen er ekstremt tynn, under en centimeter overalt. Men den store greia er at teknologien er bygget av Wacom og den fungerer derfor også med en penn akkurat som om du skulle tilkoble et Wacom-nettbrett til din vanlige datamaskin. Du kan også montere inn en blekkpatron i pennen som følger med og tegne på vanlig papir mens datamaskinen samtidig logger alt du tegner.

Lenovo Yoga Book kommer i to versjoner, en med Android og en med Windows. Begge har en 10,1 tommer stor skjerm med en oppløsning på 1920 x 1200 piksler, 4 GB RAM-minne, 64 GB lagring og prosessoren er en Intel Atom x5. Batteritiden skal ligge på 15 timer med Android og 13 timer med Windows så dette er sannsynligvis den perfekte reisekameraten.

La Netatmo styre varmen

Liten dings gjør radiatoren din smart.

Netatmo er kjent for å produsere smarte værstasjoner som hjelper deg med å holde oversikt over omgivelsenene dine både i huset og utenfor. En Netatmo-stasjon i hjemmet eller på kontoret kan gi deg mye informasjon om hvordan luftkvaliteten er og i tillegg også fortelle deg hvor varmt det er. Noe den ikke kan er å deretter gjøre noe for å forbedre luften. Det tenker nå Netatmo nå å gjøre noe med og på IFA presenterte de derfor Netatmo Smart Radiator Valve. Dette er en smart liten dings som du erstatter knotten på radiatoren din med. Takket være denne kan du overlate det til Netatmo å vri opp og ned på varmen på radiatoren din for å på den måten holde en jevn temperatur i rommet. Både smart og enkelt.

5 september - dag 2

Philips begir seg ut på OLED-markedet

Nye 901F er TV-en med ekstra alt

Messens heteste TV-lansering er trolig Philips 901F og det er ikke rart for dette er en TV man kan drømme våte drømmer om. 901F er Philips første OLED-tv og Philips har virkelig ikke spart på kruttet når det kommer til denne TV-en. Skjermen er 55 tommer, har en oppløsning i 4K og i tillegg er den også utstyrt med HDR-teknologi for enda bedre bilde. TV-en er selvsagt også utstyrt med den nyeste versjonen av ambilight.

Philips har informert om at TV-en skal komme for salg en gang mot slutten av året.

Hasselbladkamera i en mobiltelefon

Det beste mobilkameraet akkurat nå?

Som vanlig ble det lansert en drøss nye telefoner under årets IFA-messe, men det heftigste innen mobiler var faktisk ikke en telefon. Lenovo har en serie telefoner ved navn Moto Z som lar brukere klikke på moduler på baksiden som gir telefonen litt forskjellige nye funksjoner. I år på IFA presenterte Lenovo en ny modul og denne gangen dreide det seg om en kameramodul utviklet i samarbeid med ingen mindre enn Hasselblad.

Denne modulen har en 12-megapixelsensor, 10 ganger optisk zoom og en dedikert kameraknapp, noe som gjør at mobilen fungerer akkurat som et vanlig kamera. Joda, mobilen blir litt klumpete, men man slipper jo å bære med seg et ekstra kamera, så det kan det være verdt.

TomTom lanserer aktivitetsarmbånd

Skal kunne regne ut fettmassen din

Noe som har vært populært veldig lenge i teknologiverdenen er fitness-produkter av ulike slag. Vi har på alle de siste messene fått se en rekke helserelaterte wearables fra nesten alle bedrifter man kan tenke seg.

IFA 2016 er intet unntak og en av våre favoritter er TomTom Touch. Dette er et lite aktivitetsarmbånd som på mange måter ligner alle de andre armbåndene på markedet. Det som gjør TomTom Touch litt spesiell er at armbåndet også prøver seg på å regne ut brukerens fett- og muskelmasse. Utover det har vi de vanlige funksjonene som pulsmåler, skritteller og klokke med mer.

Xperia XZ er Sonys nye flaggskipstelefon

Proppfull av den nyeste teknologien

Sony presenterte på IFA-messen sin nye flaggskipstelefon, Xperia XZ og vi har selvsagt tatt en nærmere titt på denne. Den nye Xperia har en Snapdragon 820 prosessor og 3 GB RAM-minne, noe som gjør at alt fungerer veldig godt, selv tunge apper. Skjermen er 5,2 tommer stor og har en oppløsning på 1920 x 1080. Kameraet er et skikkelig monster på hele 23 megapiksler og for at du aldri skal gå glipp av et bilde har Sony bygget inn et autofokus system som er laserbasert.

Dette er kort og godt et skikkelig flaggskip og en telefon for den som vil ha det beste av det beste.

4 september - dag 1

Årets tyngste laptop

8kg med doble GTX 1080

Acer presenterte et hav av nye ting på årets IFA-messe og den villeste tingen er uten tvil datamaskinen Acer Predator 21 X. Dette er en “ bærbar“ datamaskin for den som virkelig ønsker seg maksimal ytelse og ikke bryr seg så mye om hvor mye datamaskinen veier. Denne datamaskinen veier nemlig hele 8(!) kilogram. Men hvis du orker å slepe på en 8 kg tung datamaskin får du en maskin med doble GeForce GTX 1080, syvende generasjons Intel Core K-prosessor, opptil 4 TB SSD lagring, fem vifter, opptil 64 GB DDR4-minne og innebygget Tobii eye-tracking.

Føler du deg litt sugen på å kjøpe en sånn datamaskin? Da må du dessverre vente til januar siden det er da Acer begynner å produsere dem, og da kun på bestilling.

Trådløst fra Bang & Olufsen

Elegant som vanlig

Bang & Olufsen lanserer på IFA-messen to nye høyttalere ved navn BeoSound 1 og BeoSound 2. De nye høyttalerne er både utstyrt med blåtann og Wi-Fi og de støtter alt fra AirPlay og Google Cast til DLNA. BeoSound 1 er den mindre høyttaleren av de to og går på batteri sånn at du kan flytte høyttaleren til der du trenger musikk akkurat nå, mens BeoSound 2 er en større høyttaler som krever at du plugger den inn. Utover det er de svært like og begge sprer lyden i 360 grader sånn at kun en høyttaler skal kunne fylle et rom.

Slip krøll med ledninger med Yevo 1

In-ear-øretelefoner helt uten ledning

Er du en av de som stadig vekk sliter av deg dine in-ear-øretelefoner på grunn av at ledningen henger fast i noe? I så fall er kanskje dette nye produktet noe for deg. Dette er svenske Yevo Labs øretelefoner Yevo 1, et par helt trådløse in-ear-øretelefoner. Disse små øretelefonene veier kun 8 gram per øretelefon til tross for at hver del er full av teknologi. Batteritiden skal være rundt tre timer noe som burde holde til vanlig, men dersom du trenger mer lyttetid kan man også lade øretelefonene i futteralet som følger med. Batteriet som er innebygget i futteralet kan lade opp øretelefonene 4-5 ganger, noe som gir deg en lyttetid på opp imot 15 timer.

Tanken er at disse øretelefonene skal dukke opp i handel til jul.