IFA 2015

IFA-messen er Europas største og viktigste messe når det kommer til hjemmeelektronikk. Store og små produsenter samles for å vise fram de nyeste produktene sine på hele 150 000 kvadratmeter messegulv. Dette er helt klart et IT-Mekka i Europa og det er på IFA vi får et innblikk i hvilke produkter og teknologier som kommer til å slippes resten av året. Under kommer vi i en ukes tid til å rapportere daglig om de nyeste og viktigste nyhetene fra messen.

Huawei Watch

Dette blir vår siste nyhet fra IFA-messen i år, og vi håper at du følger oss igjen ved neste store hendelse. Vi lover selvfølgelig å oppdatere dere så snart vi får inn alle de heftige produktene som har blitt presentert. For eksempel kan du allerede nå bestille de nye Xperia Z5-telefonene. Men tilbake til den siste nyhetene som er Huaweis smarte klokke, Huawei Watch.

Huaweis smartwatch bruker akkurat som mange av konkurrentene Android Wear som operativsystem. Det innebærer blant annet at det kommer til å finnes mengder av apper allerede fra start. Ifølge Huawei kommer denne klokken til å ha en batteritid som holder i hele to dager og den skal dessuten ha verdens mest avanserte pulsmåler. Skjermen er en 1,4 tommer stor OLED-skjerm på 400 x 400 piksler, noe som er den mest høyoppløste skjermen i en klokke i dag. 

I tillegg til dette synes vi også at Huaweis klokke er en av de finere modellene, mest på grunn av at det er den klokken som er mest lik en vanlig klokke. Sist, men ikke minst så kommer denne klokken til å fungere med iPhone og dukke opp for salg senere i år.

Samsung fortsetter å utfordre Sonos

Sonos har veldig lenge vært ensomme på toppen når det kommer til multiroom-systemer. Men for rundt et år siden eksploderte dette markedet totalt når flere produsenter slapp egne løsninger. En av disse produsentene var Samsung, og nå lanserer de en ny serie høyttalere til systemet.

De nye høyttalerne heter R1, R3 og R5 og de ser like ut, bortsett fra størrelsen. Disse tubeformede høyttalerne skiller seg en del fra de fleste andre multiroom-høyttalere ved at de sprer musikken 360 grader. Dette gjør at det blir enklere å fylle et helt rom med musikk og gir deg flere muligheter når det kommer til høyttalerplassering.

Samsung sier at høyttalerne bør finnes for salg mot slutten av året, trolig til julehandelen.

Intel Skylake

Den største nyheten som ble presentert på IFA-messen var definitivt Intel Skylake. Dette til tross for at Skylake ikke akkurat har vært en hemmelighet og at man har visst nesten alt om disse prosessorene allerede før messen. Intel Skylake er kort og godt neste generasjons (6.-generasjon) Core-prosessorer som du kommer til å få se i mengder av datamaskiner og nettbrett i løpet av kort tid. 

Selvfølgelig kommer disse nye prosessorene til å innebære kraftigere datamaskiner, men de store oppdateringene skjer faktisk innen andre områder. Blant annet har Intel satset på å gjøre denne generasjonen prosessorer svært strømsparende. En annen viktig nyhet er også den innebygde grafikk-chipen Intel HD 500 som for eksempel skal kunne drive tre 4K-skjermer samtidig.

Sist, men ikke minst kommer denne nye chipen til å innebære en kraftig oppsving for bærbare datamaskiner når det kommer til krevende programmer og spill. Kanskje kommer vi endelig til å få se en virkelig heftig bærbar spillmaskin, siden Intel med Skylake slipper verdens første ulåste mobile chip i form av en firekjerners Core i7 på 2,7 GHz.

TV med innebygde projektorer

Philips har lenge satset på en teknologi son ingen andre TV-produsenter har og det er Ambilight. Ambilight bruker lysdioder på baksiden av TVen som lyser opp veggen i samme farger som TV-bildet for å skape en bedre opplevelse og et "større" bilde. I fjor tok Philips denne teknologien til neste nivå ved å montere små projektorer på baksiden av TVen i stedet for lysdioder, og i år kommer det en ny TV med denne teknologien.

Philips kaller det for Ambilux og årets modell er en 65 tommer stor TV med 4K-oppløsning og ti mikroprojektorer montert på baksiden. Disse projiserer som sagt bildet på veggen for en mektigere filmopplevelse, men kan også blinke og holde på når du hører på musikk. TVen er utstyrt med Android TV, noe som gir en mengde muligheter. Du kan for eksempel laste ned apper Google Play Store. 

Nettbrett med innebygd projektor

Lenovo Yoga Tab 3 Pro er et av de mer unike produktene på årets messe. Det er nemlig et nettbrett med innebygd projektor. Riktig nok hadde også forgjengeren innebygd projektor, så helt unikt er det ikke. Projektoren i nye Yoga Tab 3 Pro kan projisere et bilde på 70 tommer,noe som kan sammenlignes med de 50 tommene forgjengeren klarte. Oppløsningen på det projiserte bildet ligger på 2560 x 1440 piksler.

Yoga Tab 3 Pro har et innebygd stativ og et stort batteri på hele 10 200 mAh, noe som skal gi en batteritid på 18 timer. På innsiden finner vi en Intel Atom-prosessor og 2 GB RAM-minne, og på utsiden en ti tommer stor IPS-skjerm med en oppløsning på 2560 x 1600 piksler. Kort og godt er den veldig lik Yoga Tab 2 Pro, men oppdatert på alle punkter.

Tanken er at det nye nettbrettet skal slippes i desember. 

Ny smartwatch fra Samsung også

Samsung pleier alltid å presentere sin nyeste Galaxy Note under IFA-messen, men siden de presenterte den tidligere i år var det usikkert hva de skulle vise fram på messen. Det viste seg at Samsung skulle presentere sin neste smartwatch i form av Samsung Gear S2.

Gear S2 kjører i motsetning til de fleste andre smartklokker på markedet ikke Android som operativsystem. Gear S2 kjører i stedet det litt mindre kjente operativsystemet Tizen. Til tross for dette kommer det til å finnes cirka 1 000 apper for nedlastning ved lanseringen.

Den nye klokken kommer til å fungere med (nesten) hvilken som helst Androidtelefon, og man trenger ikke lenger Samsungtelefon for å få klokken i gang. Rundt den 1,2 tommer store skjermen sitter det en ring man kan snurre på for å styre de ulike funksjonene, og den ser svært smidig ut. Gir S2 kommer til å slippes i to versjoner der den ene er litt tykkere og har plass til SIM-kort og innebygd 3G-antenne. 

Onkyo W800BT – trådløst på ordentlig

Hvis du vil ha et par trådløse in-ear-hodetelefoner, for eksempel til treningspasset, så kanskje Onkyos nye hodetelefoner kan være noe for deg. I dag har alle trådløse in-ear-hodetelefoner en kabel mellom de to ørepluggene, men dette gjelder ikke for nye Onkyo W800BT. Disse nye hodetelefonene består av to løse øreplugger som snakker trådløst med både telefonen din og hverandre, slik at du slipper kabelfloker helt. I stedet er det kanskje større fare for å miste en plugg, men det er det vel verdt?

Tidlige tester viser at lyden er svært bra, og det er ikke helt ulogisk med tanke på at Onkyo har en lang historie av bra audioprodukter av ulike slag. Hodetelefonene har også innebygd mikrofon så du kan bruke dem som headset. Batteritiden skal være 30 timer standby, 15 timer for samtaler og 12 timer når det kommer til musikklytting. Når du vil lade hodetelefonene er det bare å legge dem i det medfølgende etuiet som også har innebygd lader og USB-kabel.

Bærbar PC med vannkjøling

Asus presenterer et par nye datamaskiner på IFA-messen, men den modellen som stikker ut i mengden er Asus ROG GX700. Her snakker vi om en bærbar datamaskinen som trolig er definisjonen på et ytelsesmonster. Asus presenterte dessverre ingen detaljer rundt maskinen, mer enn at de vil forsøke å få den ut til butikkene før året er omme. 

Så hvorfor er denne maskinen interessant til tross for at Asus ikke har presentert noen spesifikasjoner? Jo, den leveres med en dokk som gir den vannkjøling når den er dokket. Vannkjølingen skal sørge for at du kan klemme mer kraft ut av maskinen og på den måten få en fullspekket gaming-PC i "bærbart" format. Spesifikasjonene er som sagt ikke offisielle enda, men vi kan forvente oss at den kommer til å utstyres med et skjermkort som ikke er sluppet enda. 

Ny smartwatch fra Motorola

Motorola var først ute med å slippe en smartklokke med rundt display, og på IFA-messen viste de fram neste generasjons Moto 360. Klokken er fortsatt rund og har en rund skjerm, men nå kommer den til å tilby flere alternativer for kjøperen. Den kommer til å komme i tre ulike modeller, en for menn, en for kvinner og en sportversjon. Modellen for menn kommer i tillegg i to ulike størrelser. Klokken kommer også til å slippes i flere farger for enda flere valgmuligheter. 

Nye Moto 360 har også fått en hel del oppdateringer på innsiden, med bedre prosessor og annet. Batteritiden skal også den være betydelig bedre enn hos første generasjons Moto 360. Motorola har helt enkelt lyttet til hva folk har sagt om den første generasjonen og oppdatert klokken på alle punkter. 

Sportversjonen av klokken skiller seg ut fra de andre med en fast silikonrem, en spesialskjerm som er bedre i sollys og innebygd GPS. Perfekt for å jogge rundt på en solskinnsdag. 

LG slipper 4K OLED-TV med HDR-teknologi

Et av de heftigste TV-apparatene som har blitt presentert på IFA-messen er helt klart LGs nye 4K OLED-TV med HDR-teknologi. HDR står for High Dynamic Range og denne teknologien gjør det mulig å vise både ekstremt mørke og ekstremt lyse partier i bildet samtidig. Nye LG 65EF9500 har nesten dobbelt så bredt dynamisk omfang som en vanlig LCD-TV og svarte partier blir virkelig svarte. 

TVen kommer til å slippes i to størrelser; 55 og 65 tommer, men ingen av dem kommer til å være billig. Det koster å ligge i topp og denne TVen kommer definitivt til å være en av toppmodellene. Dessverre finnes det fortsatt ikke så mye materiale i HDR, men denne TVen kommer til å gi deg en heftig opplevelse selv om du velger å se på ikke-HDR-materiale.

4K-skjerm i Sonys nyeste smartphone

Sony lanserer nå på IFA-messen telefonen Sony Xperia Z5. Telefonen kommer dessuten i tre versjoner: vanlige Xperia Z5, Xperia Z5 Compact og Xperia Z5 Premium. Alle modellene bortsett fra Compact har en 64-bits Snapdragon 810-prosessor og 3 GB RAM-minne (Z5 Compact har bare 2 GB RAM-minne). Kameraet har en sensor på 23 megapiksler og har ifølge Sony markedets raskeste autofokus.

Premium-modellen er helt klart den heftigste av de tre siden den kommer med en ganske vanvittig skjerm. Skjermen er 5,5 tommer stor, og på det har man klart å klemme inn 4K-oppløsning, noe som gir telefonen en pikseltetthet på helt ekstreme 806 ppi. Vi kan sammenligne med iPhone 6 Plus som ”bare” har 401 piksler per tomme. Sist, men ikke minst, så har nye Xperia Z5 fått en sidemontert på/av-knapp som også fungerer som fingeravtrykksleser. 

Z5 Compact skal slippes denne måneden, vanlige Z5 i oktober og Z5 Premium i november.

Bærbar datamaskin med vendbar 4K-skjerm

En av de heftigste datamaskinene som har blitt vist fram på IFA-messen er Toshibas bærbare Satellite Radius 12. Og hva er det som er så spesielt med den? Jo, først og fremst har maskinen en 12,5 tommers 4K-skjerm, det vil si en skjerm med oppløsning på hele 3840 x 2160 piksler, og i tillegg kan skjermen snurres 360 grader slik at du kan bruke maskinen som et nettbrett. 

Satellite Radius 12 har også en prosessor fra den nyeste generasjoner Intel Core-prosessorer, Skylake, 8 GB RAM og SSD-disk. Vi snakker helt enkelt om en datamaskin der ytelsen er i fokus. For å henge med i tiden er den også utstyrt med en USB C-port. Vi ser virkelig fram imot å få legge fingrene på denne godbiten når den dukker opp i Norge i løpet av det fjerde kvartalet.

Huaweis nyeste telefon kan du bruke som vekt

Huawei har i flere år sluppet veldig interessante telefoner, og de ser ikke ut til at de kommer til å slutte med det første. På årets IFA-messe presenterte de Huawei Mate S, en telefon som er utstyrt med Force Touch. Denne teknologien gjør at skjermen kan kjenne hvor hardt du trykker og åpner for en mengde muligheter. For eksempel skulle et bilspill kunne la deg gi gass med ulik kraft etter hvor hardt du trykker.

Et litt mer uvanlig bruksområde er å bruke telefonen som vekt, noe Huawei demonstrerte under presentasjonen ved å veie en appelsin. I tillegg til Force Touch har telefonen en åttekjerners prosessor, 3 GB RAM-minne og en 5,5 tommer stor HD-skjerm.

Acer Revo Build – Lego-PCen

Acer presenterer en ny datamaskin ved navn Acer Revo Build på IFA-messen,  og den skiller seg ut en hel del i forhold til det vi er vant til å se. Denne PCen er nemlig modulbasert og kan bygges ut ved å bare stable på flere deler, nesten som LEGO-klosser. 

Trenger du mer plass? Klikk fast en ekstra harddisk. Vil du ha bedre grafikk? Ja, da er det bare å klikke på en grafikkmodul. Eksakt hvilke muligheter og moduler som kommer til å slippes er fortsatt uklart, men Acer har fortalt at grunn-PCen kommer til å være basert på en Intel Celeron- eller Intel Pentium-prosessor, så det er ikke noe ytelsesmonster vi snakker om. 

Tanken er at denne litt morsomme PCen skal slippes i oktober. 

Oppdateres løpende hver dag.