CES-messe 2016

CES-messen i Las Vegas er verdens viktigste messe når det gjelder hjemmeelektronikk.

Det er her vi får se neste års store teknologiske trender og mange produsenter passer også på å presentere sine hotteste gadgets her. Vi er selvsagt på plass hele uken og her vil du kunne lese om alle de stiligste gadgetene som vises frem på messen.  

10 januar - dag 6.

Fly i din egen drone

Hadde vi sagt at CES-messen er full av droner ville det være en løgn for messen hadde betydelig flere droner enn det. Det er umulig å skrive om alle, og mange er veldig like hverandre, men denne ”dronen” skilte seg såpass ut fra mengden at den er verdt litt tekst.

Dette er Ehang 184, et octocopter stort nok for at et menneske skal kunne fly i den. Tanken er at personen som flyr i det, ikke trenger å være pilot for denne maskinen skal fly helt på autopilot. Du setter deg bare inn i den, skriver hvor du vil dra og så flyr den i vei. Det høres skummelt ut og vi fikk ikke se en demo på messen, men vi håper så inderlig at dette fungerer for hvor kult er ikke dette? Dessverre holder batteriet bare til 23 minutters flyging som kanskje er litt i minste laget.

Nikon slipper 360-graders 4K-kamera

Dette er kanskje en av de mer uventede lanseringene, men en lansering vi liker godt.

Nikon valgte nemlig å vise frem et action kamera for første gang og det var ikke et hvilket som helst action kamera, men et som filmer i 360 grader. Ikke nok med det heller, Nikon KeyMission 360 tåler støt, er vanntett ned til 30 meter og filmer i 4K-oppløsning. Dette kameraet vil dessuten være utstyrt med NFC, Bluetooth og Wi-Fi, noe som virker lovende. Men Nikon har ikke fortalt noe særlig mer om kameraet enn dette så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet til de lanserer kameraet på ordentlig.

Overvåk hjemmet i 360 grader

På CES-messen i fjor lanserte Allie Home et 360- graders kamera for hjemme overvåkning. Det er et smart kamera som lar deg overvåke hjemmet som om du hadde et motorisert kamera, men for en brøkdel av prisen så klart. Dette har endelig kommet på markedet nå og det feires med at bedriften bak lanserer en ny versjon av kameraet, Allie Go. Allie Go er et 360-graderskamera som er tenkt å brukes som action kamera. Dette kameraet ser litt ut som en ball, det har to 8-megapixelsensorer og de lover at det kan strømme 360-gradersvideo direkte til Facobook og YouTube.

Kameraet vil koste rundt 600 dollar når det engang kommer i butikk, og når det skjer fortalte de oss ikke.

Vellydende øretelefoner fra Beyerdynamic

Som vi tidligere har skrevet om så slippes det massevis av øretelefoner og høyttalere på CES-messen og vi klarte ikke å la være å skrive om ytterligere ett par.

Beyerdynamic slapp nemlig en oppdatert versjon av sine T5p øretelefoner og de høres skikkelig bra ut. De nye øretelefonene er forbedret på mange ulike måter hvis man sammenligner med tidligere modell, disse har for eksempel en ledning som kan byttes ut. Men det viktigste er selvsagt lyden og ja, Beyerdynamic har også forbedret lyden sammenlignet med tidligere modell. Lyden er varm og klar og øretelefonene er enkle å drive med en telefon da de kun har 32 Ohm motstand.

9 januar - dag 5.

Klipsh wireless

CES-messen er en messe hvor de som liker lyd virkelig kan ha det gøy. Det finnes nemlig høyttalere og øretelefoner i annenhver monter. De kuleste høyttalerne ifølge oss er Klipsch Reference Premiere HD Wireless som er en serie høyttalere for både musikk og hjemmekino.

Som navnet antyder er disse høyttalerne trådløse, noe som fremdeles er ganske uvanlig når det kommer til store gulvhøyttalere, og noe vi virkelig setter pris på. Jovisst, du trenger fremdeles en strømledning, men det er veldig godt å slippe å dra høyttalerkabler. Det at lyden også er veldig god gjør at vi virkelig gleder oss til de slippes. Klipsch forteller at de burde være klare for markedet i mars i år.

HTC vive

VR er noe vi er barnslig opptatt av og det virker som at vi er langt fra de eneste for årets CES-messe er full av VR-produkter fra både kjente og ukjente produsenter. De to råeste produktene er uten tvil Oculus Rift som nå har fått en lanseringsdato og pris (slippes i mai og koster 600 dollar) og HTC Vive. HTC Vive ble vist frem allerede forrige vår, men nå begynner HTC endelig å komme frem til et ferdig produkt og vi ønsker oss det umiddelbart.

HTC Vive er en VR-løsning med headset, to håndkontroller og en sensor man monterer på veggen. Ved hjelp av disse tingene kan du hoppe inn i en virtuell verden og leke rundt akkurat som du vil. For eksempel kan du leke en virtuell maler, noe som gjør at du slipper få maling overalt.

HTC Vive er akkurat nå i betastadiet og de kommer til å begynne å sende ut tidlige eksemplarer til utviklere innen kort tid.

Audeze Sine

Etter å ha prøvd en rekke ulike øretelefoner på messen har vi valgt ut noen favoritter og blant disse finner vi uten tvil Audeze Sine. Sine er lillebroren til Audeze EL-8 og koster ”bare” 500 dollar istedenfor 800 dollar.

Det som gjør disse øretelefonene spesielle er at de er laget for å brukes uten 3,5mm-ledning. I stedet benytter disse øretelefonene seg av Apples Lightning-ledning og det finnes en rekke fordeler med dette. Audeze har nemlig fremstilt en spesiell ledning med innebygget DAC og forsterker for å få full kontroll på lyden. Det eneste de ikke kan ha kontroll på er kildematerialet, men vi forventer oss at dersom du kjøper disse øretelefonene har du musikk av god kvalitet å høre på.

Glue

Glue er en svensk bedrift som produserer smarte låser og de passet på å lansere en helt ny modell på CES-messen nå. Låsen monteres på innsiden av døren din og på utsiden synes det ikke i det hele tatt at du har byttet til en smart lås.

Denne låsen lar deg låse opp døren med mobiltelefonen din (vanlige nøkler fungerer også fortsatt) og takket være det kan du gi en nøkkel til hjemmet ditt til hvem som helst hvis du vil. For eksempel hvis familien er på besøk i helgen så kan du stille inn sånn at deres mobiltelefoner kan låse opp døren, men kun i helgen (hvis du ikke vil ha uventet besøk ellers også).

Utenom denne maskinvaren satser Glue på å forsøke å starte samarbeider med ulike bedrifter. For eksempel skulle de kunne ha et samarbeid med posten der du kan gi dem en engangsnøkkel hjem til deg sånn at de kan levere en pakke. Det samme gjelder hvis håndverkere skal arbeide hjemme hos deg.

8 januar - dag 4.

Ny telefon fra Huawei

CES-messen bruker å være full av nye stilige telefoner, men i år var et lite unntak. Men vi fikk i alle fall se en ny telefon på messen fra en av de større produsentene. Det dere ser på bildet er Huawei Mate 8, en android telefon med en seks tommer stor skjerm og innbakt høy ytelse. Til tross for en skikkelig kraftig prosessor skal batteritiden være noe utenom det vanlige og ifølge Huawei skal man kunne bruke telefonen konstant i to dager uten at batteritiden tar slutt.

De har også satset på at man skal kunne lade telefonen veldig raskt dersom man skulle gå tom for batteri. De tallene vi har fått fra Huawei forteller at det kun skal ta 30 minutter å lade telefonen nok til at du skal kunne bruke den en hel dag.

Kodak satser analogt med nytt super 8-kamera

Som vi tidligere har påstått er tydeligvis analogt det nye store her på CES 2016 og hvis ikke vinylspillerne overbeviste deg om det så gjør kanskje Kodaks nyeste kamera det.

Kodak har nemlig valgt å presentere et helt nytt Super 8-kamera, det vil si et analogt videokamera. Kameraet har et speilsystem som deler bildet i to der et bilde sendes for å eksponere filmen og et bilde til en digital kamerasensor. På den måtes kan du bruke en skjerm som søker til tross for at du filmer analogt.

Kameraet har flere digitale funksjoner og spiller også inn lyd, noe som ikke er så dumt. Akkurat nå har Kodak ikke engang en fungerende prototype, men de forventer seg å lansere kameraet til jul i år. Da kommer de også til å lansere en tjeneste som gjør at man kan sende filmen sin til fremkalling og samtidig få den skannet i 4K.

Withings slipper smart termometer

En stor trend på CES-messen i år er helse gadgets og en ting som fanget vår oppmerksomhet er Withings nye termometer Thermo, et smart kroppstermometer for rundt tusen kroner. Dette termometeret benytter seg av flere ulike smarte sensorer og skal kunne lese kroppstemperaturen din bare gjennom at du holder det mot huden din.

Deretter viser den temperaturen din på et lite display og dersom du ønsker det kan du også lagre informasjonen for å føre en logg over hvor varm eller kald du er.

Styr dine smarte gadgets med en smart fjernkontroll

Det smarte hjemmet er som sagt en av de største trendene på messen og det er trolig en trend som er her for å bli. Men om du begynner å gjøre hjemmet ditt smartere med multiroom-høyttalere, smarte lamper og andre ting som du deretter kan styre gjennom telefonen din, oppstår ett problem. Først og fremst krever det at du har massevis av apper, dessuten må du alltid ha tilgang til mobilen din, noe som kan være upraktisk hvis den ligger og lader og sist, men ikke minst tar det bestandig litt tid når man skal åpne en app.

Disse problemene er grunnen til lanseringen av Nuimo. Denne lille fjernkontrollen kan styre en drøss av ulike smarte gadgets som for eksempel Philips Hue og Sonos, skaperne utvikler dessuten også støtte for enda flere ting.  .

7 januar - dag 3.

Nikon D5 – fotografer i mørket

Kameraer har sjelden vært i fokus under CES-messen, men i år er faktisk en av messens heteste ting et kamera.

Nikon valgte nemlig å slippe sitt neste flaggskipskamera på årets messe. Nikon D5 er et speilreflekskamera i full størrelsen med 20 megapiksel oppløsning og stappfull av funksjoner. Den største nyheten med kameraet er at det kan fotografere bilder i helt ville 3 280 000 ISO, ja du leste riktig, tre millioner ISO(!). Kameraet fotograferer 12 bilder i sekunder, filmer i 4K og har en 3,2 tommer stor pekeskjerm på baksiden.

Fikk du litt lyst på dette kameraet må du vente til senere i vår med å kjøpe det og Nikons anbefalte pris for kameraet ligger straks under 70 000 kr.

Android klokke med en måneds batteritid

Årets CES-messe er selvsagt full av wearables og da er det for det meste klokker vi snakker om.

En av modellene som skiller seg ut fra mengden er Casios nye WSD-F10 som er en Android Wear-klokke i klassisk robust Casio G-shock-stil. Og det er ikke bare et valg av design, denne klokken er akkurat like robust som man forventer seg at en vanlig klokke i samme stil er. I tillegg til å tilby alle klassiske Android Wear-funksjoner har Casios klokke doble skjermer montert over hverandre. Dette gjør at klokken kan fungere som en helt vanlig digitalklokke med en måneds batteritid, perfekt om du bare trenger å bruke de smarte funksjonene av og til.

Klokken forventes å være i salg i USA og Japan i vår for rundt 500 dollar.

Samsung TabPro S

Samsung har mengder med ulike android nettbrett, men på årets CES-messe er det et Windows 10 nettbrett som får stå i fokus. Det nye Samsung TabPro S er en 2-i-1-datamaskin i stil med Microsoft Surface, det vil si et nettbrett som takket være et tastatur som følger med, fungerer like bra som en bærbar datamaskin.

Samsungs modeller benytter seg av en dobbeltkjernet Core M-prosessor på 2,2 GHz. Den er utstyrt med 4 GB RAM-minne og takket være en tolv tommer stor AMOLED-skjerm skiller den seg virkelig ut fra konkurrentene. Dette er dessuten en veldig lett maskin med en vekt på rundt 700 gram.

Ifølge Samsung skal det nye nettbrettet komme for salg en gang i februar.

Hengelås som benytter telefonen din som nøkkel

En stor trend på årets CES-messe er det smarte hjemmet og det som kan kalles Internet of things, det vil si at alle tingene man har skal være tilkoblet og smarte på en eller annen måte. Det er også stort fokus på trygghet og hvordan dette kan kobles sammen med resten av hjemmet på ulike måter. En av de litt annerledes, men ifølge oss veldig stilige produktene som blir vist frem er Noke. Noke er en smart hengelås som ble lansert via Kickstarter for noen år siden, men som nå altså har blitt et virkelig produkt.

Denne låsen fungerer altså helt uten nøkkel, i stedet bruker du telefonen for å låse opp låsen. Dette kan gjøres på ulike måter, enten klikker du på låsen og dersom du har telefonen i nærheten låses den opp, ellers kan du stille inn at du i tillegg må godkjenne det hele på telefonen for ekstra sikkerhet. Du kan også stille inn en morselignende kode som du kan benytte dersom du glemmer telefonen.

6 januar - dag 2.

Fremtidens drone kontroll

Ok, det blir mange dronenyheter nå, men det er fordi droner er blant de absolutt heteste produktene på årets CES-messe.

En av de kuleste gadgetsene innenfor dette området er helt klart Avegant Glyph som er et videoheadset man bruker for å styre dronen sin. Foruten at du kan se alt det dronen din ser har Glyph også innebygde sensorer som merker hvordan du beveger hodet ditt. Disse gjør at du for eksempel med en Dji Inspire 1 kan styre dronen din med kontrollen og la kameraet styres avhengig av hvor du ser.

Glyph lanseres via Kickstarter og leveringen begynner nå til de som støttet prosjektet. Når de endelig går an å kjøpe vil de trolig koste rundt 6000 – 7000 kroner.

Bærbar spill datamaskin med innebygget eye tracking

Svenske Tobii er et av verdens ledende selskap når det kommer til eye tracking. Deres teknologi har en rekke bruksområder og et av disse er for spill.

For eksempel viser Tobii og MSI frem en ny bærbar spill datamaskin med innebygget eye tracking på årets CES-messe. Datamaskinen er i grunnen en GT72 Dominator Pro, men med innebygd teknologi fra Tobii. Et av spillene med støtte for eye tracking som nå vises frem på CES er Assasin’s Creed Syndicate hvor du med dine egne øyne kan lete etter punkter å kaste gripekroken på.

Enn så lenge finnes det ikke så mange spill og funksjonene er få, men vi kan knapt vente til vi får se flere titler med unike eye tracking-funksjoner.

Sony PS-HX500

En litt uventet ting på CES-messen er helt klart at hele to store selskap har valgt å lansere vinyl spillere.

På dette bildet kan dere se Sonys spiller som er en del i Sonys satsing på høyoppløst musikk. Spilleren heter Sony PS-HX500 og er en high end spiller for den som stiller høye krav. Den gir til og med brukeren muligheten til å rippe vinylplatene i høy kvalitet dersom man vil slippe å bytte plate hele tiden. PS-HX500 slippes i løpet av våren for en enda ukjent pris.

Det andre selskapet som har valgt å slippe en platespiller er Panasonic og dette er en del av deres nye prosjekt om å gjenopplive det klassiske merket Technics. Derfor er det ikke helt uventet at det nye produktet er en ny versjon av den umåtelig populære vinylspilleren Technics 1200. Men vil du ha denne må du nok få vente til andre halvdel av året.

Netgear-router med MiMo-teknologi

Routere er kanskje ikke de heftigste produktene, men på CES-messen har vi fått se på den nylanserte Netgear Nighthawk X4S AC2600 og jo, vi må nok si at den er kanskje stilig.

Denne routeren er utstyrt med alt du kan tenke deg og som om ikke det var nok har den også blitt utstyrt med MiMo-teknologi. MiMo står for Multiple Input Multiple Output og kort sagt er det en ny teknologi som lar routeren og de tilkoblede enhetene bruke alle sine antenner samtidig for å få en utrolig ytelse.

Vil du ha det beste av det beste av det beste er dette helt klart et alternativ.

5 januar - dag 1.

Styr BB-8 som en Jedi

En av de kuleste teknologilekene akkurat nå er ifølge oss Spheros radiostyrte BB-8-robot og i høst kommer den til å bli enda kulere. Sphero viser nemlig frem et lite tilbehør til BB-8 som kommer til å få deg til å føle deg som en ordentlig Jedi.

Tilbehøret det er snakk om er et armbånd som føler bevegelsene i armen din og takket være det kommer du til å kunne styre BB-8 gjennom å vifte med armen. Hva armbåndet kommer til å koste er fortsatt uklart, men det slippes som sagt i høst.

Ny drone fra Parrot

Droner er noe som er enormt populært akkurat nå og et av de ledende merkene på markedet, Parrot, viser frem en ny modell på CES-messen. Det som gjør den nye dronen litt spesiell er at den ikke er et multikopter sånn som nesten alle dagens droner er. I stedet har Parrot fremstilt et fly med en propell noe som åpner opp for andre muligheter.

Den nye dronen heter Disco og ikke tro at dette er som et hvilket som helst radiostyrt fly, Disco har nemlig massevis av sensorer som gjør at den kan fly på autopilot. Disco veier 700 gram og liker du høye hastigheter kommer du til å bli glad for Disco flyr i hele 80 kilometer i timen.

Verdens første laptop med OLED-skjerm

CES-messen har ikke engang startet helt offisielt og jeg har allerede fått leke med en av årets heftigste bærbare datamaskiner, Lenovo X1 Yoga.

Denne laptopen er en ultratynn datamaskin med høy ytelse og noe ordentlig unikt. Denne datamaskinen kommer nemlig til å slippes med en OLED-skjerm på 14 tommer og det er noe vi ikke har sett i en bærbar datamaskin tidligere. Skjermen kommer til å ha en oppløsning på 2560 x 1440 pixler og inni datamaskinen finner vi en Intel i/-prosessor, 16 GB RAM-minne og 1 TB SSD.

Kort og godt er dette en datamaskin vi virkelig lengter etter og det virker ikke som om vi trenger å vente for lenge for ifølge Lenovo kommer datamaskinen til å slippes nå i januar.