Vi rapporterer direkte fra CES 2017

Verdens viktigste dingsemesse.

Vi rapporterer direkte fra CES 2017

Verdens viktigste dingsemesse.

CES 2017

CES-messen i Las Vegas er verdens viktigste messe når det gjelder hjemmeelektronikk og annen teknologi. Det er her vi får ta en første titt på det kommende årets store teknologiske trender og mange produsenter benytter også anledningen til å presentere sine største nyheter her. Vi er selvsagt på plass hele uken og her vil du kunne lese om de viktigste tingene som vises frem på messen.

Siden oppdateres fortløpende hver dag.

9 januar - dag 5

Asus lanserer smart AR-telefon

AR (augmented reality) og VR (virtual reality) er to av de største trendene akkurat nå og Asus har derfor valgt å lansere en telefon med støtte for begge, ZenFone AR. ZenFone AR er en ni millimeter tykk Android-telefon med en 5,7 tommer stor SUPER AMOLED-skjerm med en oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Telefonen drives av en Snapdragon 821-prosessor og er utstyrt med ganske utrolige 8 GB RAM-minne.

I tillegg har telefonen fått tre kameraer på baksiden hvorav hoved kameraet har en sensor på hele 23 megapiksel. Det er likevel de andre to kameraene som er virkelig interessante med dette produktet siden de lar telefonen merke dybden i bilder. Dette gjør at ZenFone AR støtter Googles AR-plattform Tango noe som åpner opp en rekke muligheter. Det er den første Tango-mobilen som dessuten kan brukes i et VR-headset og vi kan nesten ikke vente til vi får ta en enda nærmere kikk på denne telefonen.

Smart overvåkningskamera fra Somfy

Somfy er ikke et selskap som vanligvis forbindes med sikkerhet siden deres hovedfokus er motoriserte rullgardiner. Nå er det likevel slutt på det etter at Somfy lanserte Somfy One, en smart liten enhet som er en helhetsløsning for overvåkning og sikkerhet for det lille kontoret eller hjemme.

Somfy One er en enhet fullpakket med funksjoner, men i grunn og bunn er det et overvåkningskamera med bevegelsessensor. Den er til og med utstyrt med en sirene og du får også tilgang til en sky-server. Alt i alt virker denne enheten veldig smart og perfekt for den som trenger en enkel sikkerhetsløsning.

Forvandle rommet ditt til en VR-verden

CES-messen er ikke bare full av de nyeste produktene, det finnes også massevis av prototyper og konsepter som vises frem for å se hva folk syns og tenker om dem. Ett sånt prosjekt er Razer Project Ariana som består av en veldig spesiell prosjektor.

Project Ariana er i bunn og grunn et VR-produkt, men det har en litt annen løsning enn vanlig. Istedenfor at brukeren skal ta på seg et par briller og lukke seg inn i sin egen VR-verden forvandler Project Ariana hele rommet ditt til en VR-verden.

Project Ariana er en prosjektor som er utstyrt med noen ekstra sensorer og som kan prosjektere bildet veldig bredt. Du plasserer den som vanlig og retter den mot tv-en din. Sensorene i prosjektoren leser da av hvor tv-en din begynner og slutter samt hvordan rommet ditt ser ut for deretter å utvide bildet i hele rommet.

Smarte, trådløse hodetelefoner

Ikke helt uventet var såkalte true wireless-hodetelefoner en av de store trendene på årets messe og her er et par vi likte litt ekstra godt. Nuheara IQBuds er et par små in-ear-hodetelefoner som er helt trådløse, det vil si at du hverken har ledning til telefonen eller mellom øreproppene. Akkurat som mange andre modeller har de også innebygget mikrofon og du kan svare på telefoner med mer uten at du trenger å ta smarttelefonen din ut av lommen. Det som gjør at disse skiller seg ut fra mengden er den appen man bruker for å styre hodetelefonene.

Hodetelefonene er nemlig utstyrt med støyredusering og du kan stille inn nøyaktig hvordan den skal fungere via appen. For eksempel kan du stenge ute det meste av lyden fra omgivelsene, men la deg høre stemmer dersom noen begynner å snakke til deg. Eller hvis du er ute og sykler og vil være litt tryggere i trafikken kan du ganske enkelt stille dem inn sånn at de slipper inn lyder fra omgivelsene.

8 januar - dag 4

Bærbar datamaskin med tre (!) skjermer

Dette er uten tvil den villeste datamaskinen på hele årets messe. Dessverre dreier det seg kun om en prototype og vi har vanskelig for å se for oss at den faktisk kommer til å lanseres, i alle fall ikke innen nær fremtid.

Dette er Razer Project Valerie, en høyt presterende gaming datamaskin som bygger på den eksisterende datamaskinen Razer Blade Pro, men med en liten detalj som skiller dem fra hverandre. Den detaljen er at denne datamaskinen er utstyrt med tre innebygde skjermer istedenfor en. Razer syns det er litt tungvint å dra med seg eksterne skjermer dersom man vil ha flere skjermer til sin bærbare datamaskin, derfor har de laget en løsning der to ekstra skjermer er skjult i datamaskinens lokk og feller seg ut når man åpner den. Det resulterer selvsagt i at lokket blir litt tykkere, men vi må si at vi er imponerte over hvor tynt de likevel har lykkes med å holde det. Vi liker ideen og det er ikke bare gaming vi kan se som bruksområde. Med tre 17-tommer skjermer og høyt presterende maskinvare blir datamaskinen også perfekt for å bruke til å se filmer, bildebehandling og ekstremt store Excel-filer.

Banebrytende hodetelefoner

Audio Technica er en av de mest klassiske produsentene på markedet når det gjelder hodetelefoner. Selskapet ble grunnlagt allerede i 1962 og har siden da gitt oss noen av markedets beste hodetelefonmodeller.

På CES-messen i år viser de frem en ny hodetelefon som virkelig skiller seg fra mengden og kan være et gigantisk teknologisk gjennombrudd. De nye hodetelefonene DSR9BT er nemlig et par trådløse Bluetooth-hodetelefoner som ikke har innebygget DAC. DAC står for Digital/Analog Converter og er den delen som forvandler de digitale signalene fra for eksempel mobiltelefonen din til et analogt signal som faktisk kan drive selve høyttalerelementet i hodetelefonen. Audio-Technica har nå utviklet en helt ny teknologi som de kaller Pure Digital Drive og det denne teknologien gjør er å la et helt digitalt signal drive elementene. Dette er enormt stort siden man da mister lydkvalitet i forvandlingen fra digitalt til analogt og nå slipper man altså det steget.

Telefon med innebygget spektrometer

Changhong er kanskje ikke en produsent så mange i Norden kjenner til, men de er en av Kinas største produsenter av tever og en skikkelig storspiller i hjemlandet når det gjelder hjemmeelektronikk. Vi anser likevel at vi må skrive om selskapets nyeste telefon siden den inneholder en utrolig stilig teknologi vi sannsynligvis kommer til å se mer av i fremtiden.

Telefonen heter Changhong H2 og det er egentlig en ganske alminnelig androidtelefon hadde det ikke vært for teknologien fra Consumer Physics som den har blitt utstyrt med. Consumer Physics har utviklet et spektrometer som gjør det mulig å analysere ting bare ved å rette telefonen mot dem. Det fungerer ved at telefonen sender ut et lys som er nærmest infrarødt og når lyset spretter tilbake på forskjellige måter på ulike molekyler kan deretter telefonen takket være en spesialsensor finne massevis av informasjon om det man retter den mot. For eksempel kan du måle kroppsfettet ditt med denne sensoren, i tillegg kan du også bruke sensoren for å avgjøre om et legemiddel er ekte eller hvilket jordbær som er søtest.

Selfie droner er årets drone-trend

På fjorårets CES-messe kunne vi se en rekke forskjellige droner og det var ingen tvil om at 2016 var dronenes år. Og tingen er at det har ikke dabbet av i år, vi finner fremdeles like mange droner på messegulvet. Det som har skjedd er at mange droneprodusenter har skiftet litt retning for i år er det den såkalte ”selfie dronen” som er i skuddet.

Disse dronene er ikke store kompliserte ting du kan flyve rundt med og filme utrolige videoklipp i 4K-oppløsning, nei nå dreier det seg om veldig små og ofte sammenleggbare droner du alltid kan ha med deg. Disse er også utstyrt med smart teknologi og kunstig intelligens for å kunne flyve seg selv og følge etter deg uten at du trenger å gjøre noen ting. Takket være et lite kamera filmer eller fotograferer deretter disse dronene det du kan tenke deg å finne på uten at du trenger en menneskelig fotograf. Det vises frem en rekke ulike modeller fra flere selskaper vi ikke engang har hørt om før og en ting er sikker, vi kommer garantert til å få se mer av dette i året som kommer.

7 januar - dag 3

Film 4K-video med 60 fps

CES-messen er ikke akkurat kjent for å være en stor kameramesse, men det bruker likevel å presenteres et par forskjellige modeller hvert år. En av de mest interessante kameraene i år er Panasonic Lumix GH5 som er en oppfølger til GH4. Det betyr at dette kameraet er ganske likt forgjengerne sine på mange måter, men det har selvsagt skjedd en del på innsiden.

Panasonic Lumix GH5 er et ganske stort kamera hvis man sammenligner med andre speilløse modeller. Dette er fordi det faktisk er mer tilpasset for å filme med enn å fotografere med. Inni kameraet finner vi først og fremst en helt ny 20-megapiksels Live MOS-sensor uten lavpassfilter. Utover det er også bildeprosessoren oppdatert og takket være disse oppdateringene kan Lumix GH5 blant annet ta opp 4K-video i 60 fps.

Chromebooks med innebygget stylus

Samsung viser på årets messe frem to nye Chromebooks som virkelig skiller seg ut fra mengden. De to modellene heter Samsung Chromebook Pro og Chromebook Plus og egentlig er de veldig forskjellige fra hverandre. Det som faktisk skiller modellene er at Pro-versjonen er utstyrt med en Intel Core M3-prosessor mens Plus har et ARM-chip.

Utover det er datamaskinene utstyrt med 4 GB RAM-minne, to USB-C-porter, MicroSD-kortplass samt 32 GB innebygget lagringsminne. Skjermen på begge datamaskinene er 12,3 tommer stor og har en oppløsning på 2400 x 1600 piksler og den kan dessuten vris 360 grader sånn at du kan bruke datamaskinen som et nettbrett.

Det som er ekstra spennende med disse modellene er at de også har en innebygget penn sånn at du kan tegne direkte på skjermen.

Samsung lanserer sin første gaming-laptop

En veldig interessant, men ikke helt uventet lansering på messen er at Samsung nå lanserer sin første gaming-laptop. Den nye datamaskinen heter Notebook Odyssey og den kommer i både en 15-tommerversjon og en 17-tommerversjon. Som vanlig når det kommer til gaming datamaskiner er spesifikasjonene alt og akkurat nå vet vi ikke så mye. Begge versjonene kommer i alle fall med Kaby Lake i7-prosessorer og 15-tommeren kommer til å være utstyrt med et Nvidia GTX1050.

Utover spesifikasjonene finner man på undersiden et spesialgitter som skal gi en god luftgjennomstrømning for å kjøle ned alle de viktigste komponentene. Gitteret skal også være enkelt å fjerne for at man skal kunne oppgradere datamaskinen selv.

Nvidia oppdaterer shield med 4K HDR-streaming

Nvidia Shield er en streamingboks full av funksjoner for alt du kan tenke deg å ville gjøre ved teven din og på CES presenterte selskapet en oppdatert versjon. Den største nyheten i den lille boksen er at den nye Nvidia Shield vil kunne streamer 4K HDR-strømmer. Hittil har vi ikke så mye materiale for det, men det er likevel en veldig fin funksjon.

Den funksjonene som føles mest 2017 er at nye Shield har fått tilgang til Google Assistant. Google Assistant gjør det mulig for deg som bruker å kontrollere enheten med stemmekommandoer og hvis du sammenkobler Shield med Samsungs SmartThings hub vil du kunne styre det meste i hjemmet ditt med stemmen. Hvis du vil kan du også kjøpe med mikrofon til Nvidia Spot som du kan plassere hvor du vil for å ha tilgang til assistenten hvor du vil.

Nå skal til og med brødristere være smarte

Dette er kanskje ikke det viktigste på messen og for å være ærlig vet vi knapt hva mans skal med den, men som sagt kan vi ikke holde oss helt fra å like den samtidig. Det er nemlig sånn at produsenten Griffin har valgt å begi seg inn på Internet of Things-markedet gjennom å blant annet lansere en smart brødrister. Som sagt vet vi ikke helt hvorfor man vil ha en brødrister med Bluetooth, men her har du en. Til brødristeren har du en app i telefonen din som lar deg konfigurere brødristeren til å riste brødet akkurat sånn du liker det og andre personer i husstanden kan selvsagt også ha sine konfigurasjoner.

Om ikke annet viser dette produktet at 2017 virkelig kommer til å bli ett år for Internet of Things.

6 januar - dag 2

Sony lanserer 4K OLED-tv

TV-er er ofte i fokus på CES og 2017 er intet unntak. Vi har allerede sett på og skrevet om LGs nye ultra tynne OLED-tv og nå har vi også tatt en titt på Sonys nye flaggskip. Det som er mest interessant med den nye Sony XBR-A1E Bravia er at det er en OLED-tv. Det er likevel ikke den første OLED-teven fra Sony siden de faktisk lanserte verdens første OLED-tv som kunne kjøpes allerede i 2008. Den tv-en var kun elve tommer og hadde en prislapp som gjorde at ikke mange enheter ble solgt.

XBR-A1E kommer heller ikke til å lanseres i 11 tommer, nå er det 55, 65 og 77 tommer som gjelder. Den nye tv-en har dessuten 4K-oppløsning og er utstyrt med teknologi for HDR. Det mest unike med den nye tev-en er at den har et spesielt stativ som også fungerer som en høyttaler. Denne høyttaleren skal sende lyden på en måte som gjør at det høres ut som om lyden kommer direkte fra skjermen.

Samsung lanserer tv-teknologien QLED

OLED har lenge vært den teknologien som er spådd å være fremtidens tv siden den gir så enormt mye bedre bildekvalitet enn LCD. Samsung har likevel valgt å ikke satse på OLED og det er noe mange har undret seg over. Deretter lanserte Samsung Quantum Dot-teknologien og det ble klart at dette er det Samsung satset på istedenfor OLED.

På årets CES-messe har Samsung igjen slått på stortrommen og lansert en ny versjon av Quantom Dot og de kaller den nye teknologien QLED. Den nye teknologien skal ifølge Samsung gi oss det beste av to verdener, sortfargen fra OLED og lysstyrken fra Quantum Dot. Og ja, det ser veldig bra ut. De nye tv-modellene med denne teknologien kommer til å hete Q7, Q8 og Q9.

VR med følelse

VR av ulike slag er enormt stort på årets messe og det er ikke bare nye headset som vises frem. En av de mer interessante VR-tingene som vises frem er resultatet av et samarbeid mellom Ericsson og startupen Tactai. De viser frem en løsning der brukeren tar på en sensor på pekefingeren sin og på den måten kan man kontrollere ting i VR-verdenen. Det som skiller dette tilbehøret fra mange andre er at det også gir brukeren en følelse av å faktisk røre ved ting takket være teknologien Dynamic Tactile Wave.

I demoen som vises frem på messen bruker man verktøyet for å styre en hjemmekinoløsning ved å bla i blant annet filmtitler og styre avspillingen med en virtuell fjernkontroll. Vi klarer nesten ikke å vente til denne løsningen når butikkene og det virker dessuten som om at Tactai har lykkes med å få ned produksjonskostnadene på denne dingsen sånn at det ikke burde ligge alt for langt unna i fremtiden.

Skap musikk på farten

Et skikkelig stilig produkt på årets messe er Roli Blocks. Den ble nemlig lansert allerede i november, men dette er den første muligheten vi har fått til å ta en nærmere titt på dette modulbaserte musikksystemet. Blocks består av et par forskjellige moduler som man kobler sammen trådløst for å bygge kontrolloverflater som kan styre alle mulige musikkprogram. Den viktigste delen er Lightpad som er en firkant med trykkfølsom overflate og en masse led-lys. Denne kan brukes på mange forskjellige måter og led-lysene gjør det enkelt å se hvordan man har konfigurert den for anledningen.

Til Blocks finnes det også en mobilapp som er en av de beste appene for å lage musikk vi har sett på veldig lenge. Dette er ganske enkelt en veldig enkelt god musikkløsning du kan bruke på alt fra reisen til jobben eller i lunsjen for å slappe av litt.

5 januar - dag 1

LG lanserer tv som kun er 2,57mm tykk

En av de råeste tv-apparatene som ble vist frem på CES-messen hittil er LG W7 Signature OLED. Tynne tv-apparater er ikke noe nytt på CES-messen og hvert år sloss produsentene for å komme med det tynneste apparatet. OLED har gjort at man har lykkes med å gjøre så tynne tv-er at det nesten er komisk, men de fleste skikkelig tynne apparatene som ble vist frem har vært konsepter for å vise hva som er mulig. LG Signature OLED W7 kommer likevel til å være mulig å kjøpe i vår så hvis du er sugen på en skikkelig tynn tv som skiller seg ut fra mengden er det bare å vente et par måneder.

TV-en er kun 2,57 millimeter tykk og med veggfestet stikker den likevel bare ut 3,8 millimeter fra veggen. Det gjør at denne tv-en ser mer ut som en plakat enn en tv. Alle inn- og utganger med mer får heller ikke plass på en så tynn tv så disse finner man isteden i en tilhørende liten boks som ligner en soundbar. Sist, men ikke minst er den selvsagt utstyrt med all den nyeste teknologien som for eksempel HDR. Størrelsen ligger på 65 tommer, men hvis du har tid til å vente til den andre halvdelen av 2017 kan du få en versjon som er 77 tommer stor.

Smart lyspære skal hjelpe deg med å stresse mindre

Soraa Helia er en ny smart lyspære som skiller seg ut fra mengden siden de ikke krever en spesiell ”hub” eller Wi-Fi for å kommunisere med hverandre. Isteden snakker lyspæren med andre lyspærer i hjemmet ditt eller på kontoret gjennom strømledningene.

Det smarte med lyspæren er at den automatisk endrer fargetemperaturen på lyset avhengig av tidspunkt på dagen. Dette gjør at man får et mer naturlig lys som øynene setter pris på og på den måten bidrar den til å redusere stress. Den fremste egenskapen er at lyspæren ikke skal benytte seg av ultrafiolett lys, noe som skal hjelpe deg når det kommer til søvn.

Lenovo begir seg inn på VR-markedet

Lenovo viste under pressekonferansen sin på messen frem selskapets første VR-headset og det virker veldig lovende. Det nye VR-headsettet er akkurat nå i prototypstadiet, men det viser hvilken vei Lenovo har valgt å gå og sammenlignet med det som finnes i dag, skiller dette seg virkelig ut fra mengden. Først og fremst er dette headsettet tilpasset for å fungere med Microsofts Windows Holographic-plattform som Microsoft presenterte for et par måneder siden.

En annen ting som gjør at de skiller seg ut er at Lenovos VR-headset vil være utstyrt med to OLED-skjermer med en oppløsning på 1440 x 1440 piksler. Det er høyere oppløsning enn begge de mest populære headsettene for datamaskiner akkurat nå, Oculus Rift og HTC Vive.

Alt vi vet om tidsplanen er at Lenovo skal lansere det i løpet av året.

Beskytt alle dine smarte dingser

Bitdefender Box har vært på markedet en stund og er et ganske unikt produkt som er fremstilt for å beskytte nettverket ditt med smarte ting. Ettersom Internet of Things blir stadig mer populært åpner vi opp for inntrengere på flere måter. Bitdefender Box vil hjelpe deg med å beskytte alle enhetene dine og med versjon to skal det være enklere enn noensinne.

Bitdefender Box V2 er en enhet som konstant søker gjennom nettverket ditt for å finne produkter der sikkerheten er dårlig, i tillegg til at den analyserer trafikken fra disse enhetene. På den måten kan den finne dersom noen har hacket noen av webkameraene dine eller lignende, lukke ned og varsle deg.