Winamp - It really whips the llamas ass

Husker dere når Mp3-formatet fortsatt var nytt og kult? I så fall så fall husker du antageligvis også hva som pisket lamaens bakdel. Hvis ikke får du lære deg det i dagens #ThrowBackThursday som handler om det klassiske programmet Winamp.

Winamp 1.0

Mp3-formatet ble sluppet i 1995 og det tok ikke lang tid før det ble veldig populært å lagre musikken sin i nettopp mp3-format. Et problem var at det ikke fantes noen bra programmer som kunne spille disse, det vil si ikke før Winamp ble sluppet! Året var 1997 og endelig hadde vi en enkel musikkspiller til datamaskinen som dessuten hadde et stilig retrodesign. Det tok ikke lang tid før Winamp hadde blitt lastet ned tre millioner ganger og suksessen fortsatte i mange år.

Funksjoner

Winamp-spilleren var i begynnelsen ganske enkel, men den hadde det meste man trengte. Programmet kunne spole, hadde shuffle-funksjon og du kunne lage spillelister. Winamp ga deg dessuten informasjon om hvor lang sangen var, hva den het og hvilken kvalitet det var på filen, alt man trengte helt enkelt. En funksjon som manglet var mulighet til å legge en sang i kø. Senere kom også til plugins og temaer som gjorde at du kunne tilpasse programmet slik at det fungerte akkurat som du ville.

En annen ting var at programmet stadig var fullt av påskeegg av ulike slag, blant annet kunne du i tidlige versjoner spille Snake i programmet.

Oppgang og fall

Winamp hang med i svingene lenge og ble stadig oppdatert med nye funksjoner, men dette holdt ikke helt i lengden, ikke fordi Winamp er dårlig, men fordi andre ting ble bedre. Først begynte fler og fler å bruke de spillerne som fulgte med både Windows og OS X. Senere kom streaming-tjenestenes tid og i 2013 ble Winamp offisielt lagt ned av daværende eier AOL. Det tok ikke lang tid før Winamp ble kjøpt opp av en ny eier og i skrivende stund er det litt usikkert hvordan Winamps framtid ser ut.

Takk for denne gangen og ikke glem; ”Winamp, it really whips the llama’s ass.”

3 september 2015

Plasma-tv:n

Dagens #ThrowbackThursday handler om plasmaskjermen. I dag er plasma-teknologien så godt som utdødd, men en gang i tiden var det plasma som gjaldt hvis du skulle ha en stor flatskjerm.

Walkman

Nå og da kommer det produkter som endrer helt på hvordan vi mennesker lever, noen eksempler er TV-apparatet, hjemmedatamaskiner og mobiltelefonen. Et annet eksempel er Sony Walkman, produktet som totalt endret måten vi lytter til musikk på.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro er trolig verdens mest klassiske øretelefoner. Derfor tar vi i dagens #ThrowbackThursday en rask titt på historien om disse øretelefonene og bedriften Koss.

LaserDisc - Første optiske platen

Det er nok ikke alt for mange som faktisk har sett en LaserDisc i virkeligheten siden det nok må regnes som en ganske stor flopp. Til tross for at den har hatt en viktig rolle å spille for dagens teknologi får ukens #ThrowbackThursday handle om denne laserplaten i LP-format.

VHS og den store formatkrigen

Før DVD, harddisker, streaming og Bluray ble populært var det VHS som eide markedet når det kom til å ta opp og se på film. I dagens #ThrowbackThursday tar vi en nærmere titt på hvordan VHS ble bransjestandard.

Historien om MiniDisk

MiniDisc er en oppfinnelse som har gått til historien som en ordentlig flopp, og det er kanskje ikke så rart med tanke på hva den fikk konkurrere med. Men det fantes også bra ting med MiniDisc, og i denne ukens #ThrowBackThursday ser vi tilbake på MiniDiscens bra og dårlige sider.