Lyd & bilde

Walkman

Nå og da kommer det produkter som endrer helt på hvordan vi mennesker lever, noen eksempler er TV-apparatet, hjemmedatamaskiner og mobiltelefonen. Et annet eksempel er Sony Walkman, produktet som totalt endret måten vi lytter til musikk på.

Lange reiser uten musikk

Historien om Walkman begynner på et fly mellom Japan og USA. På dette flyet satt nemlig Sonys medgrunnlegger Masaru Ibuka og lyttet til musikk ved hjelp av en profesjonell kassettopptaker for pressen. Denne innspillingsenheten var stor og klumpete siden den absolutt ikke var tenkt for det Ibuka brukte den til og til slutt ble Ibuka lei av det. Han spurte da videre innen bedriften om de kunne fremstille en versjon uten mikrofoninngang, innspillingsmuligheter og andre ting som var unødvendige dersom man bare ville bruke den som avspillingsenhet. Som sagt så gjort og dermed ble en prototype fremstilt og Ibuka overtalte deretter bedriften om at dette kunne bli et suksessprodukt.

VVerdens første Walkman

Den første modellen av Walkman het TPS-L2 og ble sluppet på det japanske markedet i juli 1979. Dessverre virket ikke denne bli den store suksessen Masaru Ibuka hadde sett for seg og kun 3000 eksemplarer ble solgt den måneden. Da dro Sony i gang en skikkelig reklamekampanje der kjendiser og folk på gaten demonstrerte hvor fantastisk det var å høre på musikk når man var ute og gikk. Denne kampanjen ble enormt vellykket og i løpet av august solgte man tomt lageret på 30 000 Walkman. Dette til tross for at de fleste innenfor bransjepressen syntes det var et tåpelig og dårlig produkt. I dag vet vi bedre siden Walkman-serien totalt har solgt over 400 millioner eksemplarer og statistikken viser at vi i dag lytter utrolig mye mer til musikk mens vi er på farten enn det vi gjør hjemme.

Walkman lever videre

Walkman ble som sagt en suksess og det ble sluppen mange modeller gjennom årenes løp. Noe som bidro til suksessen var de svært lette og små øretelefonene som fulgte med den første modellen og som gjorde hele pakken ekstremt bærbar. Sony fortsatte deretter med å legge vekt på akkurat øretelefoner og de ble en stor del av Walkmanhistorien. Andre viktige hendelser i historien er CD-Walkman som ble lansert allerede i 1984. De fleste kjenner nok bedre disse under navnet de fikk i 1999, Discman. Også Discman solgte ekstremt godt, men neste generasjon av bærbare spillere markerte slutten på en æra siden MiniDisc Wlkman aldri tok av over hele verden. Dette skyltes av Mp3-spillerne tok over og til tross for at Sony produserte et hav av Mp3-spillere, var konkurransen fra iPod og andre modeller for stor. Walkman levde en stund til som varemerke på enkelte mobiltelefoner, men Walkman som varemerke blir trolig aldri så ikonisk som det en gang var.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger