Turboknappen

Husker du turboknappen? Det vil si den turboknappen man fant på mange datamaskiner produsert på 80-tallet og 90-tallet. I ukens #ThrowbackThursday husker vi tilbake til en enklere tid da ikke bare biler hadde innebygd turbo.

Hvilke datamaskiner hadde turboknapp?

Turboknappen var en knapp som fantes på de fleste datamaskiner på 80- og 90- tallet. Akkurat hva knappen gjorde var kanskje ikke helt klart for alle og det var ikke så rart siden den ikke på noen måte gjorde at datamaskinen gikk raskere, noe man kanskje skulle tro med det navnet. Noen eksempler på datamaskiner som hadde denne knappen var for det meste 286, 386 og 486 maskiner. Det kom til og med en del Pentium-maskiner med turboknapp så dersom du eide en datamaskin på begynnelsen av 90-tallet burde du virkelig ha sett en sånn knapp.

Gammel kode

Før vi går inn på hva knappen gjorde må vi først fortelle litt om hvordan datidens programmering foregikk og hvordan det påvirket hvordan for eksempel spill fungerte. Under den tidlige æraen med hjemmedatamaskiner ble mange programvaretitler programmert på en måte som gjorde at de brukte prosessoren som klokke for å passe på at alt skjedde når det skulle. Problemet med dette var at når programvaren benyttet prosessorens klokkefrekvens for timing og den frekvensen ble høyere, ble også programvaren raskere.

Det høres kanskje ikke så rart ut, men vi snakker ikke bare om at ting ble beregnet raskere, men at til og med ting som ikke trengte stor beregning gikk raskere. Satte du for eksempel i gang med et plattformspill kunne alt plutselig gå så fort at spillet ble umulig å spille dersom prosessoren din var betydelig raskere enn den prosessoren spillet var utviklet for.

Turbo gjør faktisk datamaskinen tregere

Så nå vet du at det var litt problemer med å kjøre gamle spill og programmer på nyere maskiner og her kommer løsningen, turboknappen. Turboknappen ble skapt for at du skulle kunne kjøre eldre program på en nyere og raskere datamaskin. Knappen var altså ikke der for at du skulle ha et turbonivå som gjorde maskinen ekstra rask. Isteden var poenget med knappen at du skulle kunne gjøre maskinen tregere for at eldre programvare skulle fungere korrekt. For eksempel var det veldig vanskelig å klare å spille en eldre versjon av Tetris dersom Turboknappen stod på feil innstilling på den nye maskinen din. Dette var på grunn av at du knapt rakk å se bitene før de landet på bunnen og vips, så var spillet over.

Så der ser du, stol aldri på en dataterm.

25 januar 2016

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har lenge vært den viktigste komponenten i spill datamaskiner, men hvor mye kan du egentlig om disse kortene? Test kunnskapene dine om både moderne teknologier og legendariske produsenter i quizzen vår.

Sound Blaster - Begynnelsen på en legende

Sound Blaster er et klassisk varemerke som vi har funnet på produkter i hele 27 år. I dag finner du navnet Sound Blaster på en rekke ulike lydprodukter som for eksempel headsets og høyttalere. Det produktet Sound Blaster er mest forbundet med, spesielt for oss som spilte dataspill på 90-tallet, er selvsagt lydkort.

Commodore 64

Det er trolig få datamodeller i dag som vil huskes om 30 år på samme måte som vi husker mange 80-talls datamaskiner. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og så klart datamaskinen som får stå i rampelyset i dag, Commodore 64.

Historien om iMac

I ukens ThrowbackThursday tenkte vi ta en titt på den første iMacen. Husker dere den fargeglade klumpen som på sin tid ble sett på som en virkelig liten, stilig og praktisk alt-i-ett-maskin?

Floppydisken - ingen flopp

Visste dere at Dustin har solgt IT-produkter siden 1984? De første produktene i sortimentet var fargerike disketter som ble solgt via postordre. For kom igjen, hvem vil ikke ha disketter i glade farger i stedet for kjedelige svarte?

Palm og den håndholdte PCen

På en tid da mobiltelefoner var noe man ringte og av og til sendte en SMS eller to med, så fantes det en annen sak som på mange måter ligner på dagens mobiltelefoner. I ukens #ThrowBackThursday så tar vi en titt på dette klassiske produktet, den håndholdte datamaskinen PalmPilot.