Datautstyr & tilbehør

Turboknappen

Husker du turboknappen? Det vil si den turboknappen man fant på mange datamaskiner produsert på 80-tallet og 90-tallet. I ukens #ThrowbackThursday husker vi tilbake til en enklere tid da ikke bare biler hadde innebygd turbo.

Hvilke datamaskiner hadde turboknapp?

Turboknappen var en knapp som fantes på de fleste datamaskiner på 80- og 90- tallet. Akkurat hva knappen gjorde var kanskje ikke helt klart for alle og det var ikke så rart siden den ikke på noen måte gjorde at datamaskinen gikk raskere, noe man kanskje skulle tro med det navnet. Noen eksempler på datamaskiner som hadde denne knappen var for det meste 286, 386 og 486 maskiner. Det kom til og med en del Pentium-maskiner med turboknapp så dersom du eide en datamaskin på begynnelsen av 90-tallet burde du virkelig ha sett en sånn knapp.

Gammel kode

Før vi går inn på hva knappen gjorde må vi først fortelle litt om hvordan datidens programmering foregikk og hvordan det påvirket hvordan for eksempel spill fungerte. Under den tidlige æraen med hjemmedatamaskiner ble mange programvaretitler programmert på en måte som gjorde at de brukte prosessoren som klokke for å passe på at alt skjedde når det skulle. Problemet med dette var at når programvaren benyttet prosessorens klokkefrekvens for timing og den frekvensen ble høyere, ble også programvaren raskere.

Det høres kanskje ikke så rart ut, men vi snakker ikke bare om at ting ble beregnet raskere, men at til og med ting som ikke trengte stor beregning gikk raskere. Satte du for eksempel i gang med et plattformspill kunne alt plutselig gå så fort at spillet ble umulig å spille dersom prosessoren din var betydelig raskere enn den prosessoren spillet var utviklet for.

Turbo gjør faktisk datamaskinen tregere

Så nå vet du at det var litt problemer med å kjøre gamle spill og programmer på nyere maskiner og her kommer løsningen, turboknappen. Turboknappen ble skapt for at du skulle kunne kjøre eldre program på en nyere og raskere datamaskin. Knappen var altså ikke der for at du skulle ha et turbonivå som gjorde maskinen ekstra rask. Isteden var poenget med knappen at du skulle kunne gjøre maskinen tregere for at eldre programvare skulle fungere korrekt. For eksempel var det veldig vanskelig å klare å spille en eldre versjon av Tetris dersom Turboknappen stod på feil innstilling på den nye maskinen din. Dette var på grunn av at du knapt rakk å se bitene før de landet på bunnen og vips, så var spillet over.

Så der ser du, stol aldri på en dataterm.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger