Sound Blaster er et klassisk varemerke som vi har funnet på produkter i hele 27 år. I dag finner du navnet Sound Blaster på en rekke ulike lydprodukter som for eksempel headsets og høyttalere. Det produktet Sound Blaster er mest forbundet med, spesielt for oss som spilte dataspill på 90-tallet, er selvsagt lydkort.
Begynnelsen på en legende
Selskapet bak Sound Blaster heter Creative Technology Limited (Creative Labs) og lyd har alltid vært Creatives favoritter. Bedriftens første lydkort kom allerede i 1987 under navnet Creative Music System. Året etter ble samme kort re-lansert under navnet Game Blaster og i 1989 lanserte Creative det første lydkortet med navnet Sound Blaster.
Sound Blaster 1.0 kunne spille av lyd i 8 biter med en samlingsfrekvens på 23 kHz og hvis du ville gjøre opptak var det 8 bit/12kHz som gjaldt. Det var altså ikke akkurat et ytelsesmonser hvis du sammenligner med dagens teknologi der referanseindeksen bruker å være lydkvaliteten på CD, det vil si 16bit/44,1kHz. Dette lydkortet ble raskt en suksess takket være at det var kompatibelt med AdLib og hadde flere funksjoner for en lavere pris. Blant annet hadde Sound Blaster-kortet en ”game port” som gjorde at man kunne tilkoble en joystick til datamaskinen sin uten å måtte kjøpe enda et kort.
Sound Blaster Pro og 16
Disse to kortene er trolig de mest klassiske lydkortene som noensinne er laget og etter 1991 da Sound Blaster Pro ble lansert, dominerte Creative totalt på lydkort-markedet. Det vi husker best fra den tiden er ikke lyden, men alt styret med å bytte IRQ og DMA-kanaler for at det skulle fungere med alle forskjellige spill.
Nettop Sound Blaster 16 var det første Sound Blaster-kortet som kunne gjengi CD-kvalitet i og med at det endelig kunne håndtere 16-biters lyd. Derav navnet.
Dermed må vi også nevne Sound Blaster AWE32 som også gir oss varme følelser.