Annet

Søkemotorer fra før i tiden

Hvis du skal lete etter noe på internett i dag er nok det første du gjør å ta deg til Google.no eller å klikke på den innebygde søkeruten i nettleseren som gjerne bruker Google. Google er i dag så store når det kommer til å finne ting på internett at man ikke lenger søker på internett, man googler. Men i dagens ThrowbackThursday skal vi se på noen andre søkemotorer fra før i tiden.Hva er en søkemotor?

En søkemotor er programvare som forsøker å holde oversikt over hva som finnes på internett slik at du skal kunne finne relevante sider å besøke. I begynnelsen ble internett brukt på en veldig annerledes måte og de søkemotorene som fantes var ikke spesielt like dagens søkemotorer. Når internett ble vanlig blant vanlige brukere var det fortsatt ikke så vanlig at man brukte søkemotorer for å finne interessante ting på internett. I stedet brukte de fleste nettportaler av ulike typer for å surfe på nettet. Sakte, men sikkert ble likevel søkemotoren populær og man begynte å søke på nettet på en helt ny måte. Her er noen søkemotorer vi husker.

WebCrawler

WebCrawler ses av mange som utgangspunktet for den moderne søkemotoren, siden WebCrawler var blant de første som indekserte teksten som fantes på nettsider. Dette gjorde at brukerne kunne søke på et ord og finne alle nettsider som brukte det ordet. WebCrawler ble lansert i 1994 og finnes faktisk fortsatt selv om den nå fungerer på en annen måte. I dag samler WebCrawler nemlig søkeresultater fra Google og Yahoo! slik at du slipper å søke på flere tjenester.

AltaVista

Kort tid etter at WebCrawler kom, dukket det opp mengder av søkemotorer som jobbet på samme måte, men den helt klar mest populære søkemotoren var AltaVista. AltaVista dukket opp på nettet i 1995 og dette er trolig den første søkemotoren mange av oss brukte. AltaVista var på vei mot å dominere søkemotormarkedet på samme måte som Google før de ble utkonkurrert av nettopp Google for å senere bli kjøpt opp av av Yahoo! i 2003. Kanskje var en av grunnene til dette var at AltaVista sakte gikk bort fra sitt enkle design og forsøkte bli en nettportal mens Google kom inn med bare et enkelt søk.

Evreka

Denne søkemotoren er det nok ikke så mange her som kjenner til, men den har en interessant historie som viser hvor langt framme vi var her i Norden. AltaVista var som sagt den største søkemotoren i verden på midten av 90-tallet, og til slutt ble AltaVistas servere overbelastet av den voksende trafikken. De bestemte seg for å plassere servere også i andre land enn USA og først ut i verden med egen AltaVista-server ble Norden der man via et samarbeid med Telia plasserte en server i Sverige. Så Evreka, hvor kommer det fra? Jo, det er navnet som søketjenesten fikk to år senere til tross for at den fortsatt brukte AltaVistas søkeindeks.

Yahoo!

Yahoo! var ikke en søkemotor som de overnevnte, i alle fall ikke i begynnelsen. Yahoo! kunne mer sammenlignes med en nettportal. De hadde en søkefunksjon, men ingen egen søkemotorteknologi, de brukte tjenester fra andre leverandører. I 2000 begynte de å bruke Google som søkemotor, men fire år tidligere lanserte de en egen søkemotor. I USA har Yahoo! alltid vært en stor konkurrent til Google og Yahoo! finnes fortsatt selv om ikke søkemotorbiten er så stor lenger.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger