Lyd & bilde

Plasma-tv:n

Dagens #ThrowbackThursday handler om plasmaskjermen. I dag er plasma-teknologien så godt som utdødd, men en gang i tiden var det plasma som gjaldt hvis du skulle ha en stor flatskjerm.

De tidiga åren

Plasma-teknologien har faktisk veldig mange år på baken og den første plasma-skjermen så dagens lys allerede i 1964. De skjermen som da ble produsert var monokrome, små og veldig dyre. Datidens fremste bruksområde var i dataterminaler da plasma-teknologien til forskjell fra CRT-teknologien ikke krevde noe minne eller annet elektronikk for å fungere. Men ettersom årene gikk ble halvledere billigere og med det ble også CRT-skjermer billigere. Det gjorde at plasma-skjermene ble stadig mindre populære selv om de fortsatt hadde bruksområder takket være nettopp fordi de var så tynne og kunne gjøres litt større enn datidens CRT-skjermer.

Frem til 90-tallet var det nettopp monokrome plasmaskjermen som var standard, men på 90-tallet begynte utviklingen virkelig å skyte fart. I 1992 lanserte Fujitsu verdens første fargeskjerm på 21-tommer og bare tre år senere hadde de lykkes med å øke størrelsen til 42 tommer. 1997 var året markedet eksploderte etter at Philips lanserte det man kan kalle den første moderne plasma-TV-en for konsumenter. Philips TV var 42 tommer stor, hadde en oppløsning på 852 x 480 piksler og kostet 15 000 dollar. Samme år gav også Pioneer seg ut på plasmamarkedet og lykkes å i mange år være den produsenten alle sammenlignet seg med.

2000-tallet og LCD-TV-ens oppgang

I begynnelsen var plasma-TV-en det eneste alternativet dersom man ville ha en stor flatskjerm, men LCD-teknologien var i stadig utvikling og stadig flere LCD-TV-er kom på markedet. I løpet av tidlig 2000-tall var LCD-apparatene mindre eller dyrere enn tilsvarende plasma-TV noe som gjorde at plasma-teknologien fortsatt var den ledende teknologien for store flatskjermer. Det tok ikke mange år før LCD-teknologien ble rimelig nok for å være et godt alternativ for TV-er mellom 37 – 46 tommer. Når det kom til enda større skjermer hadde plasmaen fortsatt fordelen med at teknologien var billigere, men det var veldig tydelig at LCD-teknologien rykket frem.

I 2006 hadde LCD-markedet blitt så stort at det for første gangen ble solgt flere LCD-TV-er i størrelsen rundt 40 tommer og større enn det ble solgt plasma-TV-er i samme størrelse. Men pris er ikke alt og plasma-TV-en hadde fremdeles mange store fordeler når det kom til bildekvalitet. Blant annet fikk du veldig mye bedre sort-farge i en plasma i veldig mange år, noe som gjorde at plasmaen kunne overleve lengre enn den ellers ville.

Panasonic var den produsenten som holdt lengst igjen når det kom til høy-kvalitets plasma-TV-er, men i 2014 gikk Panasonic ut med at de sluttet å produsere plasma-TV. Deretter sluttet også de andre produsentene og teknologien var offisielt død.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger