Plasma-tv:n

Dagens #ThrowbackThursday handler om plasmaskjermen. I dag er plasma-teknologien så godt som utdødd, men en gang i tiden var det plasma som gjaldt hvis du skulle ha en stor flatskjerm.

De tidiga åren

Plasma-teknologien har faktisk veldig mange år på baken og den første plasma-skjermen så dagens lys allerede i 1964. De skjermen som da ble produsert var monokrome, små og veldig dyre. Datidens fremste bruksområde var i dataterminaler da plasma-teknologien til forskjell fra CRT-teknologien ikke krevde noe minne eller annet elektronikk for å fungere. Men ettersom årene gikk ble halvledere billigere og med det ble også CRT-skjermer billigere. Det gjorde at plasma-skjermene ble stadig mindre populære selv om de fortsatt hadde bruksområder takket være nettopp fordi de var så tynne og kunne gjøres litt større enn datidens CRT-skjermer.

Frem til 90-tallet var det nettopp monokrome plasmaskjermen som var standard, men på 90-tallet begynte utviklingen virkelig å skyte fart. I 1992 lanserte Fujitsu verdens første fargeskjerm på 21-tommer og bare tre år senere hadde de lykkes med å øke størrelsen til 42 tommer. 1997 var året markedet eksploderte etter at Philips lanserte det man kan kalle den første moderne plasma-TV-en for konsumenter. Philips TV var 42 tommer stor, hadde en oppløsning på 852 x 480 piksler og kostet 15 000 dollar. Samme år gav også Pioneer seg ut på plasmamarkedet og lykkes å i mange år være den produsenten alle sammenlignet seg med.

2000-tallet og LCD-TV-ens oppgang

I begynnelsen var plasma-TV-en det eneste alternativet dersom man ville ha en stor flatskjerm, men LCD-teknologien var i stadig utvikling og stadig flere LCD-TV-er kom på markedet. I løpet av tidlig 2000-tall var LCD-apparatene mindre eller dyrere enn tilsvarende plasma-TV noe som gjorde at plasma-teknologien fortsatt var den ledende teknologien for store flatskjermer. Det tok ikke mange år før LCD-teknologien ble rimelig nok for å være et godt alternativ for TV-er mellom 37 – 46 tommer. Når det kom til enda større skjermer hadde plasmaen fortsatt fordelen med at teknologien var billigere, men det var veldig tydelig at LCD-teknologien rykket frem.

I 2006 hadde LCD-markedet blitt så stort at det for første gangen ble solgt flere LCD-TV-er i størrelsen rundt 40 tommer og større enn det ble solgt plasma-TV-er i samme størrelse. Men pris er ikke alt og plasma-TV-en hadde fremdeles mange store fordeler når det kom til bildekvalitet. Blant annet fikk du veldig mye bedre sort-farge i en plasma i veldig mange år, noe som gjorde at plasmaen kunne overleve lengre enn den ellers ville.

Panasonic var den produsenten som holdt lengst igjen når det kom til høy-kvalitets plasma-TV-er, men i 2014 gikk Panasonic ut med at de sluttet å produsere plasma-TV. Deretter sluttet også de andre produsentene og teknologien var offisielt død.

7 desember 2016

Walkman

Nå og da kommer det produkter som endrer helt på hvordan vi mennesker lever, noen eksempler er TV-apparatet, hjemmedatamaskiner og mobiltelefonen. Et annet eksempel er Sony Walkman, produktet som totalt endret måten vi lytter til musikk på.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro er trolig verdens mest klassiske øretelefoner. Derfor tar vi i dagens #ThrowbackThursday en rask titt på historien om disse øretelefonene og bedriften Koss.

LaserDisc - Første optiske platen

Det er nok ikke alt for mange som faktisk har sett en LaserDisc i virkeligheten siden det nok må regnes som en ganske stor flopp. Til tross for at den har hatt en viktig rolle å spille for dagens teknologi får ukens #ThrowbackThursday handle om denne laserplaten i LP-format.

VHS og den store formatkrigen

Før DVD, harddisker, streaming og Bluray ble populært var det VHS som eide markedet når det kom til å ta opp og se på film. I dagens #ThrowbackThursday tar vi en nærmere titt på hvordan VHS ble bransjestandard.

Winamp - It really whips the llamas ass

Husker dere når Mp3-formatet fortsatt var nytt og kult? I så fall så fall husker du antageligvis også hva som pisket lamaens bakdel. Hvis ikke får du lære deg det i dagens #ThrowBackThursday som handler om det klassiske programmet Winamp.

Historien om MiniDisk

MiniDisc er en oppfinnelse som har gått til historien som en ordentlig flopp, og det er kanskje ikke så rart med tanke på hva den fikk konkurrere med. Men det fantes også bra ting med MiniDisc, og i denne ukens #ThrowBackThursday ser vi tilbake på MiniDiscens bra og dårlige sider.