Datautstyr & tilbehør

Palm og den håndholdte PCen

På en tid da mobiltelefoner var noe man ringte og av og til sendte en SMS eller to med, så fantes det en annen sak som på mange måter ligner på dagens mobiltelefoner. I ukens #ThrowBackThursday så tar vi en titt på dette klassiske produktet, den håndholdte datamaskinen PalmPilot.

Den første Palm Piloten

Hvis du ikke husker den, så var en Palm en liten håndholdt datamaskin som du brukte ved hjelp av en liten plastpenn. Den lignet mye på de pekeskjermtelefonene som var populære før iPhone ble sluppet, forskjellen var at du ikke kunne ringe fra en Palm Pilot. Den første modellen, Palm Pilot 1000, ble sluppet i 1996 og i nesten ti år så var man faktisk ganske kul hvis man hadde en Palm, siden alle andre måtte slepe rundt på en klumpete filofax (enda et produkt som nesten har forsvunnet på grunn av dagens mobiltelefoner).

Teknologien

Hvis vi ser på den med dagens øyne var ikke den første Palmen noen kraftpakke akkurat, og for å være ærlig var den ikke det i 1996 heller. Hjernen i Pilot 1000 var en Motorola-prosessor på 16 MHz, den hadde 128 kB arbeidsminne og kunne ha "hele" 12 MB lagringsminne. Skjermen var en monokrom pekeskjerm med en oppløsning på 160 x 160 piksler. Alt dette kan vi for eksempel sammenligne med en Samsung Galaxy Edge som har en firekjerners prosessor på 2,7 GHz, 3 GB RAM-minne og kan ta minnekort på 64 GB når det kommer til lagring. Den har dessuten en skjerm med flere millioner farger og oppløsning på 1600 x 2560 piksler.

Hva hendte?

Historien om Palm er en lang historie med for mange svinger og hendelser for at vi skal kunne ta opp alt her, men vi forsøker å få det ned litt kortfattet. Palm var et suksess-selskap og navnet PalmPilot var lenge synonymt med håndholdt datamaskin. På midten av 2000-tallet begynte mobiltelefonene å bli smartere, noe som gjorde at den håndholdte datamaskinen ble mer eller mindre unødvendig. Palm forsøkte å henge med i teknologiutviklingen og slapp blant annet Windows Mobile-enheter i tillegg til at de senere utviklet et nytt operativsystem for smarte mobiltelefoner, webOS.

WebOS klarte ikke å redde selskapet og i 2011 ble de oppkjøpt av HP. HP fortsatte å slippe webOS-telefoner under navnet Palm men også HP gav til slutt opp og la ned hele satsningen. I dag har HP sluppet webOS under open source-flagg og blant annet LG har brukt det i sine smarte TV-apparater.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger