Palm og den håndholdte PCen

På en tid da mobiltelefoner var noe man ringte og av og til sendte en SMS eller to med, så fantes det en annen sak som på mange måter ligner på dagens mobiltelefoner. I ukens #ThrowBackThursday så tar vi en titt på dette klassiske produktet, den håndholdte datamaskinen PalmPilot.

Den første Palm Piloten

Hvis du ikke husker den, så var en Palm en liten håndholdt datamaskin som du brukte ved hjelp av en liten plastpenn. Den lignet mye på de pekeskjermtelefonene som var populære før iPhone ble sluppet, forskjellen var at du ikke kunne ringe fra en Palm Pilot. Den første modellen, Palm Pilot 1000, ble sluppet i 1996 og i nesten ti år så var man faktisk ganske kul hvis man hadde en Palm, siden alle andre måtte slepe rundt på en klumpete filofax (enda et produkt som nesten har forsvunnet på grunn av dagens mobiltelefoner).

Teknologien

Hvis vi ser på den med dagens øyne var ikke den første Palmen noen kraftpakke akkurat, og for å være ærlig var den ikke det i 1996 heller. Hjernen i Pilot 1000 var en Motorola-prosessor på 16 MHz, den hadde 128 kB arbeidsminne og kunne ha "hele" 12 MB lagringsminne. Skjermen var en monokrom pekeskjerm med en oppløsning på 160 x 160 piksler. Alt dette kan vi for eksempel sammenligne med en Samsung Galaxy Edge som har en firekjerners prosessor på 2,7 GHz, 3 GB RAM-minne og kan ta minnekort på 64 GB når det kommer til lagring. Den har dessuten en skjerm med flere millioner farger og oppløsning på 1600 x 2560 piksler.

Hva hendte?

Historien om Palm er en lang historie med for mange svinger og hendelser for at vi skal kunne ta opp alt her, men vi forsøker å få det ned litt kortfattet. Palm var et suksess-selskap og navnet PalmPilot var lenge synonymt med håndholdt datamaskin. På midten av 2000-tallet begynte mobiltelefonene å bli smartere, noe som gjorde at den håndholdte datamaskinen ble mer eller mindre unødvendig. Palm forsøkte å henge med i teknologiutviklingen og slapp blant annet Windows Mobile-enheter i tillegg til at de senere utviklet et nytt operativsystem for smarte mobiltelefoner, webOS.

WebOS klarte ikke å redde selskapet og i 2011 ble de oppkjøpt av HP. HP fortsatte å slippe webOS-telefoner under navnet Palm men også HP gav til slutt opp og la ned hele satsningen. I dag har HP sluppet webOS under open source-flagg og blant annet LG har brukt det i sine smarte TV-apparater.

27 august 2015

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har lenge vært den viktigste komponenten i spill datamaskiner, men hvor mye kan du egentlig om disse kortene? Test kunnskapene dine om både moderne teknologier og legendariske produsenter i quizzen vår.

Sound Blaster - Begynnelsen på en legende

Sound Blaster er et klassisk varemerke som vi har funnet på produkter i hele 27 år. I dag finner du navnet Sound Blaster på en rekke ulike lydprodukter som for eksempel headsets og høyttalere. Det produktet Sound Blaster er mest forbundet med, spesielt for oss som spilte dataspill på 90-tallet, er selvsagt lydkort.

Commodore 64

Det er trolig få datamodeller i dag som vil huskes om 30 år på samme måte som vi husker mange 80-talls datamaskiner. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og så klart datamaskinen som får stå i rampelyset i dag, Commodore 64.

Turboknappen

Husker du turboknappen? Det vil si den turboknappen man fant på mange datamaskiner produsert på 80-tallet og 90-tallet. I ukens #ThrowbackThursday husker vi tilbake til en enklere tid da ikke bare biler hadde innebygd turbo.

Historien om iMac

I ukens ThrowbackThursday tenkte vi ta en titt på den første iMacen. Husker dere den fargeglade klumpen som på sin tid ble sett på som en virkelig liten, stilig og praktisk alt-i-ett-maskin?

Floppydisken - ingen flopp

Visste dere at Dustin har solgt IT-produkter siden 1984? De første produktene i sortimentet var fargerike disketter som ble solgt via postordre. For kom igjen, hvem vil ikke ha disketter i glade farger i stedet for kjedelige svarte?