Gaming

Pac-Man

Det er få spill som er så klassiske som Pac-Man så vi tenkte å tilegne denne TBT til nettopp historien om Pac-Man. Andre spill på tapete var Tetris, Pong og Space Invaders, men de får vente litt til før de får sin egen TBT.

Paku-paku taberu

Historien om Pac-Man begynner i 1979 da spillutvikleren Toru Iwatani begynte å arbeide på denne ideen sammen med utviklingsteamet sitt på det klassiske spillselskapet Namco. Utviklingen tok rundt ett år og i 1980 fikk endelig den gule lille knotten se dagens lys. En av grunnideene rundt Pac-Man var å fremstille et spill som også tiltalte det kvinnelige publikumet siden det for det meste var gutter som spilte arkadespill på den tiden. Dette var grunnene til at Pac-Man sammenlignet med mange andre spill på den tiden har litt” nusseligere” elementer som søte spøkelser.

En morsom ting med spillet er navnet, hvorfor heter det Pac-Man? Svaret er langt, men begynner med den japanske frasen for å forklare hvordan det høres ut når noen åpner og lukker munnen om og om igjen. Den frasen lyder paku-paku taberu og ble inspirasjonen til spillets japanske navn Pakkuman. Det engelske navnet skulle da bli Puck Man som både ligner på det japanske navnet i tillegg til at hovedfiguren lignet en puck. Det var likevel et problem med dette navnet, det nemlig litt vel enkelt og fristende for vandaler å bare forandre P-en til en F. Derfor ble navnet endret til Pac-Man.

En vill suksess

Når spillet ble lansert ble det faktisk ingen umiddelbar suksess, noe som kan være vanskelig å forestille seg i dag med tanke på hvilken klassiker spillet anses å være. Dette gjaldt dog bare i Japan og når man lanserte spillet i USA ble alle helt sjokkerte over blesten rundt spillet. Utrolig nok tok det ikke engang ett år før spillet hadde brakt inn mer penger enn datidens bestselgende film, Star Wars.

Spillet ble en så gedigen suksess at det det og med ble skrevet en sang om det. Låten Pac-Man Fever av Buckner & Garcia ble lansert i desember i 1981 og fire måneder senere hadde den kommet seg til en ganske vill 9. plass på den amerikanske Billboard-listen. Ikke nok med det, Pac-Man fikk også i 1982-1983 en helt egen tegnet tv-serie. Dette var dessuten første gang noensinne at en tegnet serie bygget på kun et tv-spill (arkadespill). Pac-Man er også med i Guinness rekordbok siden det er verdens mest solgte myntdrevne spill.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger