Annet

IFA 2018

IFA-messen er Europas største og viktigste teknologimesse, hvor både store og små produsenter enes om å vise frem sine nyeste produkter på hele 150 000 kvadratmeter messegulv. Vi er selvfølgelig til stede på IFA også i år for å ta en nærmere titt på alle nye kule gadgets som kommer til å slippes i løpet av neste år. Vi kommer som vanlig til å rapportere om de heftigste gadgetene her, slik at du kan holde deg oppdatert med det som skjer i teknologiverdenen.

Siden oppdateres løpende hver dag.

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Dag 1 - 31 august

Galaxy Watch

Samsungs nye, smarte klokke, Galaxy Watch, har fått plass i rampelyset under IFA 2018. Klokken leveres i to forskjellige størrelser, én på 46 millimeter og én på 42 millimeter, og har en ytre design som minner kraftig om forgjengeren Gear Watch. Samtlige modeller har en roterbar «ring» rundt skjermen som brukes til å navigere i menyer, og klokken benytter Samsungs egenutviklede operativsystem Tizen.

galaxy watch

Med 46-millimeterversjonen av Galaxy Watch gir Samsung for aller første gang svenske kunder muligheten til å legge igjen mobiltelefonen hjemme. Den største Galaxy Watch-modellen har nemlig støtte for eSIM, et innebygget SIM-kort som alle de store, svenske operatørene etter hvert kommer til å støtte. Da kan du koble klokken direkte til mobilnettet for å ringe eller strømme musikk fra håndleddet.

Klokkene har støtte for betalingstjenesten Samsung Pay via NFC (betaling via stimulert magnetstripe forsvinner med Galaxy Watch) og har fått flere estetiske oppdateringer så de føles mer som et vanlig, analogt armbåndsur. For eksempel har viserne på urskiven fått skygger som følger håndleddets bevegelser, og hvis du holder klokken opp mot øret kan du høre en diskret, analog tikking.

galaxy watch
galaxy watch

Sonos Amp

Under IFA 2018 presenterer Sonos en ny forsterker, Sonos Amp, som et kraftig supplement til det eksisterende tilbudet av frittstående, tilkoblede høyttalere. Siden det er snakk om en forsterker, mer enn bare enn mottaker, henvender Amp seg til deg som vil koble til et par mer påkostede, passive høyttalere, som stativhøyttalere eller gulvhøyttalere.

Men tanken med Amp er ikke utelukkende å drive høyttalerne dine, men å innarbeide din analoge lyd i Sonos’ digitale økosystem. Amp har en analog RCA-inngang der du kan koble til for eksempel en vinyl- eller CD-spiller, men har samtidig støtte for en lang rekke strømmetjenester, som Spotify, Apple Music, Tidal og Google Play Music, samt lokal strømming i form av Apple Airplay 2. Hvis du allerede har én eller flere av Sonos’ frittstående multiroom-høyttalere kan Amp sende musikken videre til disse for å fylle hele hjemmet.

Sonos Amp
Sonos Amp

Amp takler en uteffekt på 125 watt per kanal med en impedans på 8 ohm. På det meste skal Amp kunne levere 31 ampere til høyttalerne dine. Forsterkeren er tilpasset til stereolyd og har to kanaler til de passive høyttalerne dine, men de kan suppleres via HDMI-porten som lar deg bruke en TV eller et hjemmekinoanlegg som virtuell senterkanal dersom du ønsker det. Amp lanseres i februar neste år.

Dag 2 - 1 september

Sony WH-1000X M3

Det nyeste produktet fra Sonys lydavdeling er familiens tredje generasjons støyreduserende premium-høretelefoner: WH-1000X M3. I tillegg til et overdådig lydbilde, både via kabel og trådløst via Bluetooth, har Sony markant forbedret både lydkvaliteten og støyreduksjonen. Ved hjelp av en ny, egenutviklet signalbehandlingsprosessor – QN1 – er ytelsen firedoblet, samtidig som en analog forsterker reduserer støyen som ofte hemmer de trådløse høretelefonene. Den mer komplekse støyreduksjonen tar ikke bare bort den lavfrekvente støyen, men også stemmer og annen bakgrunnslyd. Hvis du for eksempel vil slippe gjennom mer stemmelyd og ha bedre kontroll på omgivelsene når du går eller sykler, kan den funksjonen justeres i Sonys programvare.

Sony WH-1000X M3
Sony WH-1000X M3

De nye høretelefonene vil bli utstyrt med hurtigladingsteknikk som gir deg hele 5 timers spilletid med kun 10 minutters lading via USB-C. En full opplading gir 30 timers trådløs musikkavspilling. Du kan enkelt styre musikken din via sveiping og trykking ved hjelp av kapasitive paneler på øreklokkene. En hurtigknapp gir deg også enkel tilgang til stemmeassistenter som Alexa eller Google Assistant.

WH-1000X M3 lanseres i september, og den internasjonalt veiledende prisen er 349,99 dollar.

Lenovo Yoga Book C930

For to år siden lanserte Lenovo en liten og smart bærbar PC: Yoga Book A12. Den utmerket seg ved å droppe det fysiske tastaturet helt til fordel for en ekstra LCD-skjerm med tilhørende aktiv penn. På årets IFA-messe i Berlin får vi stifte bekjentskap med dens åndelige oppfølger – Yoga Book C930 – som tar det hele ett skritt videre og bytter ut den ekstra LCD-skjermen med et panel med elektronisk blekk (e-ink).

Lenovo Yoga Book C930

Siden e-ink kun bruker strøm når bildet oppdateres, kan den ekstra skjermen brukes til å lese bøker eller dokumenter på en energieffektiv måte, samtidig som metoden er mer behagelig for øynene enn en LED-opplyst LCD-skjerm. Skjermen har tre forskjellige bruksmoduser: til lesing av bøker og dokumenter, som virtuelt tastatur og som notatblokk der du kan bruke Lenovos aktive penn. Da kan du tegne og notere, og etterpå konvertere de håndskrevne notatene dine til digital tekst med en OCR-funksjon.

Lenovo Yoga Book C930

Under dekslet, som åpnes med et trykk, sitter en Intel Core i5- eller Core M-prosessor med lavt strømforbruk, og Lenovo lover mellom 8 og 9 timers batteritid med aktiv LCD-skjerm eller noe kortere i lesemodus, når kun e-blekkskjermen er aktiv. Prisen blir ca. 1000 dollar, med lansering i oktober.

Dag 3 - 2 september

Orbi Voice kombinerer nettverksforlengere med Hi-Fi-lyd

Netgear Orbi har til nå vært synonymt med nettverkskjempens familie av rutere og nettverksforlengere som skal gjøre det enkelt å bygge et mesh-nettverk hjemme eller på et mindre kontor. Det siste skuddet på stammen – Orbi Voice – kommer med en innebygget høyttaler og tilhørende stemmestyring.

Orbi voice

Voice har støtte for Amazons stemmeassistent Alexa, med full tilgang til Amazons tilhørende økosystem. Lyden leveres via en 38-watts høyttaler fra Harman Kardon med 3,5-tommers element. Du får ikke bare økt wifi-dekning ved å sette ut Voice, men også muligheten til å starte musikkavspilling ved hjelp av stemmen. Hvis du har andre Orbi Voice- eller Amazon Echo-enheter hjemme kan du lenke disse sammen til en komplett multiroom-lyd. Selve nettverksforlengeren matcher Netgears øvrige Orbi-satellitter, med trippelbånd og doble ethernetporter for maksimal båndbredde på opptil 2,2 gigabit per sekund.

Netgear undersøker også muligheten for å legge til støtte for ytterligere stemmeassistenter og -tjenester, men det er fortsatt på evalueringsstadiet. Orbi Voice fungerer ikke som frittstående ruter, men krever en Orbi-basestasjon. Orbi Voice lanseres neste måned, og prisen lander på ca. 300 dollar for en frittstående enhet. Et kit med Orbi Voice og basestasjon får en pris på rett over 400 dollar.

Philips presenterer gigantisk og ultrabred 5K-skjerm

Philips presenterer gjerne gigantiske dataskjermer til deg som trenger stor arbeidsflate, og den kommende Philips 499P9H fanget virkelig oppmerksomheten vår på messegulvet i Berlin. Den ultrabrede premium-skjermen i 32:9-format måler hele 49 tommer på diagonalen.

Philips 5K

Det hvelvede VA-panelet har totaloppløsning på 5120 x 1440 piksler, som er det Philips markedsfører som ultrabred 5K-oppløsning. Det gir en solid overflate du kan spre arbeidene dine utover, og kombineres med en maksimal lysstyrke på 600 nits og et kontrastforhold på 5000:1. Skjermen er spesielt tiltenkt profesjonelle brukere, men kan også lokke til seg entusiaster som vil fylle hele synsfeltets bredde når de spiller spill eller ser på film.

Du kobler til skjermen via USB-C, HDMI eller VGA (men sistnevnte gir ikke tilgang til den fulle oppløsningen i 60 Hz oppdateringsfrekvens). Skjermen har også en innebygget USB-hub og doble ethernetporter for å fungere som dokkingstasjon med en enkel Type-C-kabel. Et innebygget webkamera med støtte for Windows Hello kan brukes for å logge inn på datamaskinen, og kan skjules bak skjermen når den ikke er i bruk.

Philips 499P9H lanseres i fjerde kvartal med en forventet pris rundt 1000 euro.

Dag 4 - 3 september

Samsung Q900R 8K QLED

På IFA i Berlin presenterte Samsung sin første 8K-TV som ikke bare er en prototype, men som faktisk kommer i butikkene om ikke så altfor lenge. Alle de nye modellene i produktserien Q900R 8K QLED har den brutale oppløsningen 7680 x 4320, fire ganger flere piksler enn 4K. At Samsung faktisk får sendt 8K-TV ut i butikkene allerede i høst blir et viktig trumfkort mot den primære konkurrenten LG og deres OLED-teknikk. I mangel på ekte 8K-materiale viser Samsung en AI-oppskaleringsfunksjon som med maskininnlæring kan få også SD-, HD- og 4K-materiale til å se skikkelig bra ut på det 8K-oppløste panelet. Demonstrasjonene på messegulvet imponerte, selv om man alltid skal ta produsentenes egne presentasjoner med en klype salt.

Samsung Q900R 8K QLED

Et annet viktig ess i ermet for 8K QLED er en maksimal lysstyrke på opptil 4000 nits, som kan sammenlignes med den siste generasjonens OLED-TV fra LG som maksimalt når 1000 nits.

Samsungs nye QLED-modeller med 8K-oppløsning finnes i fire størrelser: 65 tommer, 75 tommer, 82 tommer og 85 tommer. Lanseringen skjer senere denne måneden, med en prislapp fra ca. 5000 euro for den på 65 tommer og opp til 15.000 euro for den på 85 tommer.

Harman Kardon Citation

IFA 2018 i Berlin er nærmest fylt til bristepunktet av smarte og oppkoblede høyttalere, men med Citation-serien byr Samsung-eide Harman Kardon på noen av de største modellene på markedet.

Seriens mindre og rimeligere modeller finnes i formater som ligner litt på konkurrenter som Sonos Play, og alle er trukket i stoff med minimalistisk, skandinavisk design. De største høyttalerne i serien, Citation Tower, er derimot gulvhøyttalere i fullformat, og selges i par for å kunne plasseres i TV-hjørnet i stuen.

Citation Tower leverer en effekt på 200 watt hver og kommuniserer trådløst med internett og med hverandre. De skal kun kobles til hver sin strømkontakt. Primærhøyttaleren i hvert par er utstyrt med berøringsskjerm og kapasitive knapper på oversiden for å kunne justere volum, skifte låt eller endre innstillinger.

Harman Kardon Citation
Harman Kardon Citation

Samtlige høyttalere i serien har støtte for Google Assistant og Chromecast, samt kan strømme musikk via Bluetooth. Det finnes også komplett multiroom-støtte, så du kan spre Citation-høyttalere ut over hele hjemmet.

Citation Tower retter seg mot entusiaster, og kommer med en premium-prislapp. Du må betale ca. 2500 euro for gulvhøyttalerne når de lanseres i november, men de er trolig de største smarthøyttalerne på markedet.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger