Annet

IFA 2017

IFA-messen er Europas største og viktigste messe når det gjelder hjemmeelektronikk. Store og små produsenter samles her for å vise frem sine nyeste produkter på hele 150 000 kvadratmeter messegulv. Det er på IFA vi får et innblikk i hvilke produkter og trender som kommer til å forme resten av teknologiåret. Derfor er vi på plass for å rapportere om alle de viktigste nyhetene fra messegulvet.

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

4 september - dag 4

JBL Boombox

Bluetooth-høyttalere finnes det mange av, men få er like velvoksne som JBL Boombox. En trådløs høyttaler med doble 4-tommer basselement og en vekt på over 5 kilo gir respekt og leverer kraftig lyd. Med et batteri på nesten svimlende 20 000 mAh kan Boombox spille i opptil 24 timer, eller brukes som en gigantisk lader for mobilen eller nettbrettet ditt. Høyttaleren tåler også vann ifølge IPX7-standarden. Blant funksjonene finnes det også støtte for å seriekoble hele 100 Boombox-høyttalere for et mektig lydorkester eller veksle mellom to Bluetooth-tilkoblede musikk-kilder.

I tillegg til å være en skikkelig styrkeprøve for armen som skal bære den, svir Boombox skikkelig i lommeboken med sin veiledende pris på 5 000 kroner.

Samsung CHG90

Samsung CHG90 har en diagonal skjermflate på imponerende 49 tommer. Selv om skjermen som helhet ikke virker så gigantisk som det høres ut som på grunn av sitt ultrabrede 32:9-format, er den noe som gir et heftig inntrykk på skrivebordet. Skjermens overflate kan sammenlignes med to 27-tommer skjermer plassert ved siden av hverandre, men her slipper du kantene. Oppløsningen på 3 840 x 1 080 piksler er noe begrenset i høyden, men gir samtidig skikkelig god plass i bredde. VA-panelet med quantum dot-teknologi og støtte for HDR skal kunne håndtere 144 hertz oppdateringsfrekvens og skal med en responstid på 1 millisekund også henvende seg mot spillere. Noe som forsterkes av støtten for AMDs adaptive bildesynkroniseringsteknologi Freesync. Samsungs gigantskjerm gir unektelig en heftig følelse og inkluderer også sidesynet ditt med i kampens hete, prislappen på denne godbiten lander på rundt 14 000 kroner.

3 september - dag 3

LG V30

LG G6 startet trenden tidligere i vår med en heldekkende skjerm og nytt design, men nå kommer storebror V30 som legger listen flere hakk høyere. LG V30 oppgraderer fra LCD til OLED når det gjelder skjermteknologi samtidig som skjermen blir større enn før. Bildeforholdet er fremdeles det avlange 18:9-formatet, men med Qualcomms kraftige Snapdragon 835- Chipset, 4 GB minne og 64 GB lagringsminne er det en virkelig kraftig telefon.

I tillegg til beregningsmessig kraft har LG også gitt V30 en elegant design. En av telefonens absolutte høydepunkter er ellers kameraene, et vidvinkelkamera på fremsiden og doble 16 MP kameraer på baksiden med rekordlav blenderverdi på f/1,6 for ekstra fine bilder i mørke miljøer. Andre godbiter å legge merke til i LG V30 er en fingeravtrykkleser, støtte for Bluetooth 5.0, hurtiglading og en USB 3.1 Type-C-kontakt for raske dataoverføringer.

Vi vet ikke helt sikkert når LG V30 kommer for salg, men LG Nordic mener den trolig lanseres i høst.

Vil du se mer av telefonen kan du ta en titt på Surfas videoreportasje her.

Sandisk microSDXC 400GB

Sandisk pleier å vise frem nye rekordsettende minneprodukter på IFA og 2017 er intet unntak. Produsenten presenterer i år et microSD-kort med en lagringskapasitet på helt utrolige 400 GB. Med andre ord like mye eller mer lagringsplass enn en tradisjonell konsument Laptop med SSD-lagring. Dette er et minnekort på størrelse med en fingernegl og får plass i alt fra smarttelefoner til action kameraer.

Minnekortet benytter seg av formfaktoren microSDXC og kan brukes i de fleste telefoner som støtter denne standarden. Spesifikasjonene avslører videohastigheter som matcher C10, U1 og A1 spesifikasjonene med en lesehastighet på opptil 100 MB/s.

Sandisk Ultra 400GB skal snart komme for salg med en prislapp rundt 2 500 kroner.

2 september - dag 2

Samsung Gear Sport

Samsung fortsetter å satse på smarte klokker og den smarteste av dem alle skal være Gear Sport klokken som bygger videre på suksessen med Gir S3 og fokuserer på aktive brukere og som i tillegg til å kunne måle løpesteg og sykkeltramp til og med kan holde oversikt over svømmetakene i svømmebassenget. Klokken skal med en 1,2 tommer stor super amoled-skjerm være vanntett ned til 50 meters dyp. Samsung har også utstyrt klokken med 4 GB internminne som kan brukes for å spille Spotify-låter uten en mobiltelefon.

Samsung bygger også videre på sitt intuitive grensesnitt der klokkens ramme fungerer som styremekanisme og bytter mellom ulike applikasjoner. Her finner du blant annet muligheten til å bruke Gear Sport som fjernkontroll for Samsung Gear VR eller Powerpoint. Prislappen lander på rundt 3 500 kroner når klokken kommer for salg i høst.

Vil du se mer av Samsung Gear Sport kan du se Surfas videoreportasje her.

Sony XZ1 Compact

Sony fyrer løs med to nye Android-telefoner på IFA 2017 og det er ikke storebror Xperia XZ1 som får oss mest interessert, det er lillebror XZ1 Compact. Med en skjerm på 4,6 tommer og etter dagens målestokk svært smidige format er telefonen den første på mange år som leverer toppspesifikasjoner i et lite format.

Markedets kraftigste Snapdragon 835 systemprosessor sammenlignes med Sonys nye 19 megapiksel-kamera som støtter både super slow motion opptak og 3D skanning. Det siste gjør det mulig å ta ditt eget ansikt inn i den digitale verden eller skrive det ut med en 3D-skriver. Selfiekameraet har et super vidvinkelformat på ¨120 grader og til tross for sitt kompakte format, får telefonen plass til et batter på 2 700 mAh. Skjermen har en relativt lav oppløsning på 1 280 x 720 piksler, som også burde gagne batteritiden.

Sony Xperia XZ1 Compact kommer for salg 2. oktober med en prislapp på 5 490 kr, og hvis du vil se mer av telefonen kan du ta en titt på Surfas reportasje her.

1 september - dag 1

Acer Predator Orion 9000

Acer slår virkelig på stortromma når det gjelder spill datamaskiner på IFA 2017. Selskapet presenterer den rullbare spill datamaskinen Predator Orion 9000, en stasjonær, grom-maskin med både bærehåndtak og hjul. I klassisk aggressiv Predator-design kan Orion 9000 utstyres med vannavkjølt 18-kjernig Core i9-prosessor, opptil fire Radeon RX Vega-grafikkort, 128 GB DDR4-minne og utrolige 42 TB lagring. Den staselige datamaskinen kommer prydet med både lysende vifter og integrert RGB-belysning, samt en transparent side på kabinettet med et metallnett som skal stoppe elektromagnetisk stråling.

Med støtte for USB 3.0 Type-C og en turboknapp for overklokking er Orion 9000 klar for det meste. Prislappen begynner på rundt 20 000 kroner når datamaskinen kommer for salg i slutten av året – men toppkonfigurasjonen går nok sannsynligvis på et par månedslønner. Vil du se mer av Acer Predator Orion 9000 kan du se NordicHardwares videoreportasje her.

Asus Zenbook Flip 15 UX561

Asus Zenbook Flip 15 trer inn som storebror Asus vendbare Flip-familie. Med hengsellignende skjermfeste kan du vri skjermen 360-grader og forvandle datamaskinen om til et nettbrett med en håndvending. Og i tillegg til muligheten til en 4K-skjerm i større format er Flip 15 også utstyrt med en kraftigere Geforce GTX 1050-grafikkrets for enkel spilling. Med 8. generasjon av Intels Core i7-prosessor og muligheten til å koble inn et eksternt grafikkort over USB-C Thunderbolt 3, finnes det kapasitet nok for seriøs gaming. Den eller forholdsvis mobile hybriddatamaskinen kan utstyres med opptil 2 TB HDD og 512 GB SSD-lagringsplass samt 16 GB DDR4-minne. Storebror i Flip-familien har fått en startpris på rundt 9 000 kroner og skal kommer for salg innen kort tid.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger