Historien om Nintendo 8-bit

Vi kan si mye om TV-spill og TV-spillhistorie, siden det har blitt sluppet utrolig mange klassiske konsoller og spill opp gjennom årene, men vi synes at den aller mest klassiske konsollen av alle er Nintendo Entertainment System, NES. Derfor egner vi ukens #ThrowBackThursday til den klassiske grå boksen som mange fortsatt elsker.

Litt historie

Vi skulle kunne skrive en hel bokserie om selskapet Nintendo og deres spillkonsoller, men vi kommer til å holde det kort og få med det viktigste og det morsomste. Visste dere for eksempel at Nintendo ble grunnlagt på slutten av 1800-tallet og at de da lagde spillkort? Vår historie begynner i 1983, men ikke med den grå boksen som vi tenker på når navnet Nintendo nevnes i dag.

I 1983 ble nemlig Nintendo Family Computer, også kalt Famicom, sluppet. Famicom var en rød og kremhvit TV-spillkonsoll som først bare kunne kjøpes i Japan. To år senere ble konsollen sluppet i Nordamerika, men da med ny design og under det nye navnet Nintendo Entertainment System (NES).

NES ble raskt en suksess og i dag har det blitt solgt 62 millioner eksemplarer.

Teknologien

Inne i konsollen satt det en 8-bitsprosessor med en klokkefrekvens på 1,66 – 1,79 Megahertz, avhengig av versjonen. Det innebygde RAM-minnet på 2 kB var som regel nok, men hvis det ikke var det kunne det sitte mer RAM-minne i spillkassettene.

Styrekorset på kontrolleren har en egen interessant historie, siden det fra starten var en løsning for bærbare "arkadespill". Nintendo ville porte Donkey Kong til bærbare enheter (Game and Watch), men en bærbar joystick ble vanskelig. Derfor utviklet man styrekorset og det fikk senere følge med til Famicom og NES. Nintendo hadde også patent på korset, og før patentet gikk ut i 2005 kunne ingen andre spillutviklere ha like styrekors. De måtte i stedet finne på egne, lignende (men ikke for like) løsninger. Dette er grunnen til at Playstation har fire knapper og Xbox har sin runde plate.

Nintendo playstation?

Vi hadde tenkt å avslutte her, men vi kunne ikke la være å fortelle denne litt småabsurde historien som har betydd så mye for spillverdenen. Året var 1988 og Nintendo begynte å samarbeide med et annet japansk selskap ved navn Sony om en løsning for å kunne bruke CD-plater til spill. Resultatet ble et tilbehør til SNES (Supernintendo) og en Sony-konsoll som kunne kjøre SNES-CD-spill.

Sony fortsatte å jobbe og viste fram sin konsoll på CES-messen i Las Vegas i 1991, men så skjedde det noe uventet. Det viste seg nemlig at visse sjefer på Nintendo ikke var fornøyd med Sony-avtalen, og derfor i smug hadde utviklet en lignende avtale med Philips. Dagen etter Sonys presentasjon i Las Vegas var det tid for Nintendos pressekonferanse og da kom sjokket, Nintendo offentliggjorde nemlig samarbeidet med Philips, helt uten at Sony hadde fått vite noe. For å gjøre en lang historie kort, ble ikke Sony så glade over dette og slapp helt enkelt en egen spillkonsoll, Sony Playstation. Resten er, som man pleier å si, historie.

24 september 2015

E3 2017

Alle nyhetene fra verdens største spillmesse.

Quiz: Kjenner du igjen disse indie-spillene?

Det finnes mange helt fantastiske indie-spill på markedet, men spørsmålet er hvor mange du kjenner til? I denne quizen vil du få se en skjermdump fra et ‘’velkjent’’ indie-spill og det er din jobb å vite hvilket spill det kommer fra. Hvor mange klarer du?

Quiz: Spillet sitater

Det finnes mange kjente sitater fra forskjellige spill, noen mer gjennomtenkt enn andre. Men det store spørsmålet er om du tror du kan matche rett sitat med riktig spill? Eller som Duke Nukem ville sagt; ”Come get some!”

Pac-Man

Det er få spill som er så klassiske som Pac-Man så vi tenkte å tilegne denne TBT til nettopp historien om Pac-Man. Andre spill på tapete var Tetris, Pong og Space Invaders, men de får vente litt til før de får sin egen TBT.

Sega Mega Drive

Snakker man om retro-spillkonsoller går nok de flestes første tanker til Nintendo 8-bit, eller Super Nintendo. Men man skal ikke glemme den fantastiske spillkonsollen Sega Mega Drive (også kalt Sega Genesis i Nord-Amerika).

Voodoo – en 3D-revolusjon

I dagens #ThrowbackThursday tenkte vi å se nærmere på litt spillhistorie som trolig alle som spilte dataspill på 90-tallet husker, nemlig grafikkortet Voodoo fra 3dfx.