Historien om iMac

I ukens ThrowbackThursday tenkte vi ta en titt på den første iMacen. Husker dere den fargeglade klumpen som på sin tid ble sett på som en virkelig liten, stilig og praktisk alt-i-ett-maskin?

Alt-i-ett

I dag har vi en hel kategori av datamaskiner som kalles alt-i-ett-maskiner, men når Apple lanserte iMac G3 fantes ikke dette segmentet i det hele tatt. Grunnen til dette var at siden hjemme-PCens spede begynnelse hadde funnets modeller med innebygd skjerm. Til tross for dette anses i dag ofte iMac å være starten for alt-i-ett-maskinen, trolig fordi det ble vanligere å ha skjermen separat. Nye iMac G3 var utviklet for vanlige folk og derfor satset Apple på å designe den nye maskinen for at den skulle stikke ut og se bra ut i hjemmet, og ikke bare se ut som en grå klump. Apple markedsførte maskinen kraftig på hvor enkel den var, at man virkelig fikk alt i én pakke og at man bare trengte å koble til to kabler i sann 90-talls "plug and play"-ånd.

Musen

iMacs design stakk virkelig ut når den kom og vi husker den fargeglade eggformede lille datamaskinen med glede. Noe vi derimot ikke tenker tilbake på med glede er musen som fulgte med iMac G3. Den puck-formede musen var nemlig så langt fra ergonomisk som en mus kan være og i tillegg var den ikke heller særlig holdbar. Den har riktignok et følge av fans, men for oss vekker den ikke gode minner.

Høytytende monstermaskin

Som alltid når det kommer til gammel teknologi er det vanskelig å la være å le når man leser spesifikasjonene i dag. Apple iMac G3 hadde en G3-prosessor på 233 MHz og en L2 Cache på 512 kB. I tillegg hadde maskinen 32 MB RAM-minne, noe vi kan sammenligne med dagens maskiner som kan ha 32 GB minne. Harddisken lå på 4 GB og i tillegg hadde den en 24x CD-ROM.

Hvis vi skal snakke tilkoblinger, så var en av tingene som ble tatt opp ved lanseringen at den hadde en 4 MB IrDA-tilkobling, det vil si en IR-port, husker dere dem? I tillegg til IR-porten fikk man to USB-porter og en port for 100 MB-Ethernet. Maskinen hadde dessuten et veldig raskt innebygd modem på "hele" 33,6 kb.

Sist, men ikke minst så var skjermen den største skjermen man kunne tenkes ville ha ifølge Steve Jobs, en 15" stor CRT-monitor med en oppløsning på 1024 x 768 piksler.

Og hvordan gikk det?

iMac blev en enorm suksess og ble hyllet av både kritikere og brukere. Det betydde mye for Apple som selskap og som alle vet lever modellen fortsatt, selv om designet er oppdatert en smule.

8 oktober 2015

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har lenge vært den viktigste komponenten i spill datamaskiner, men hvor mye kan du egentlig om disse kortene? Test kunnskapene dine om både moderne teknologier og legendariske produsenter i quizzen vår.

Sound Blaster - Begynnelsen på en legende

Sound Blaster er et klassisk varemerke som vi har funnet på produkter i hele 27 år. I dag finner du navnet Sound Blaster på en rekke ulike lydprodukter som for eksempel headsets og høyttalere. Det produktet Sound Blaster er mest forbundet med, spesielt for oss som spilte dataspill på 90-tallet, er selvsagt lydkort.

Commodore 64

Det er trolig få datamodeller i dag som vil huskes om 30 år på samme måte som vi husker mange 80-talls datamaskiner. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og så klart datamaskinen som får stå i rampelyset i dag, Commodore 64.

Turboknappen

Husker du turboknappen? Det vil si den turboknappen man fant på mange datamaskiner produsert på 80-tallet og 90-tallet. I ukens #ThrowbackThursday husker vi tilbake til en enklere tid da ikke bare biler hadde innebygd turbo.

Floppydisken - ingen flopp

Visste dere at Dustin har solgt IT-produkter siden 1984? De første produktene i sortimentet var fargerike disketter som ble solgt via postordre. For kom igjen, hvem vil ikke ha disketter i glade farger i stedet for kjedelige svarte?

Palm og den håndholdte PCen

På en tid da mobiltelefoner var noe man ringte og av og til sendte en SMS eller to med, så fantes det en annen sak som på mange måter ligner på dagens mobiltelefoner. I ukens #ThrowBackThursday så tar vi en titt på dette klassiske produktet, den håndholdte datamaskinen PalmPilot.