Gaming

Game & Watch

I dagens #ThrowbackThursday tar vi en nærmere titt på klassikeren Nintendo Game & Watch, en av spillhistoriens viktigste maskinvare gadgets, men mer om det litt lengre ned. Først litt om hva en Game & Watch er for noe.

Hvad er et Game & Watch?

En Game & Watch er akkurat det navnet antyder, det vil si en klokke og et spill. Hvor mange som faktisk brukte sin Game & Watch som klokke er heller usikkert, spør du oss var en Game & Watch et bærbart spill og ingenting annet. De første enhetene var små firkantete enheter med skjerm i midten og et par knapper. Alle Game & Watch hadde kun ett innebygget spill og man kunne ikke bytte ut spillet på noen måte, ville man spille noe annet fikk man kjøpe en ny enhet. Alle spillene hadde to ulike spillmoduser, A og B, men det var sjeldent noen særlig stor forskjell. Som oftest var den ene modusen raskere, ellers var det noe annet som endret seg og gjorde spillet vanskeligere. På den måten fungerte spillene for både erfarne gamere og nybegynnere.

Etter hvert kom det Game & Watch med doble skjermer og disse var designet litt som dagens Gameboys, det vil si at de var sammenleggbare.

Historien

Sagnet forteller at ideen til Game & Watch oppstod når Gunpei Yokoi på Nintendo tok tog og så en forretningsmann som kjedet seg og lekte med lommekalkulatoren sin for å fordrive tiden. Dette fikk altså Gunpei til å tenke og tre år senere, i 1980 kom resultatet. Det første Game & Watch spillet het Ball og gikk enkelt og greit ut på å sjonglere.

Den viktigste innovasjonen Gunpei Yokoi kom på var når sjefene hos Nintendo ville at han skulle lage en Game & Watch versjon av det utrolig populære arkadespillet Donkey Kong. Donkey Kong benyttet seg nemlig av en joystick som selvsagt ikke fikk plass i et lommeformat. Gunpei fremstilte dermed det klassiske styrekorset som senere dukket opp på NES, SNES og i lignende form på alle spillkonsoller helt frem til i dag.

Sammenlagt ble det sluppet 60 Game & Watch spill og ett spesialspill som bare gikk an å få dersom man vant en turnering. Det siste Game & Watch spillet kom i 1991, to år etter at Gameboy hadde kommet og ganske enkelt gjort Game & Watch til en steinaldergadget siden man kunne bytte spill på Gameboyen sin.

Men Game & Watch hadde 11 gode år og solgte hele 80 millioner eksemplarer.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger