Floppydisken - ingen flopp

Visste dere at Dustin har solgt IT-produkter siden 1984? De første produktene i sortimentet var fargerike disketter som ble solgt via postordre. For kom igjen, hvem vil ikke ha disketter i glade farger i stedet for kjedelige svarte?

Nå er det kanskje ikke disketter som er hovedvirksomheten vår nå for tiden, men vi har faktisk fortsatt disketter i sortimentet i tilfelle du skulle bli litt nostalgisk etter å ha lest denne teksten og vil kjøpe.

Lagringsbehov

Så lenge vi har hatt datamaskiner har vi også hatt et behov for å lagre data og kunne flytte disse mellom ulike datamaskiner. En gang i tiden var det rullebånd og kompakte kassettbånd som gjaldt, men disketten er nok det lagringsmediet som har betydd mest for hjemmemaskinen. De første diskettene på markedet var ikke akkurat små med sine åtte tommer, og disse er ikke heller de diskettene vi tenker tilbake på når vi nevner ordet diskett. Da tenker vi i stedet på den klassiske, slappe floppyen med 5 ¼"-tommersplate og den mindre og tykkere 3 ½"-disketten.

5 ¼”

Denne slappe, svarte skapelsen ble lansert på slutten av 70-tallet og da hadde en diskett plass til 180 kB, ikke spesielt mye altså, men det tok ikke lang tid før disse kunne lagre "hele" 1 200 kB, og i mange år var det dette som ble brukt både hjemme og på kontoret.

3 ½”

Når disse ble lansert hadde de ikke like mye plass som den større disketten, men det tok ikke så lang tid før lagringskapasiteten på disse mindre diskettene kom opp i 1,44 MB. Til tross for dette hadde datamaskinene lenge lesere for begge typene slik at man kunne flytte data mellom nyere og eldre enheter.

3 ½-diskettene overlevde ekstremt lenge, siden det manglet bra måter for å flytte data, i alle fall hvis man ville bruke samme media flere ganger. Det ble gjort forsøk på å erstatte disketten, men de fleste slo aldri gjennom på bred front, et eksempel er Zip drive. Det som til slutt fikk disketten til å forsvinne var billige brennbare CD-plater og USB-minnepinner. I slutten av diskettens livstid hadde programmer og spill blitt så store at det kunne kreves ti eller flere for å få plass til ett eneste program, så det var deilig når man senere bare trengte én CD-rom.

Nostalgi

Mange teknologiprodukter ser vi tilbake på med et smil om munnen og lengter tilbake til en enklere tid. Slik er det virkelig ikke med disketter, til tross for at de la grunnlaget for Dustin. I tillegg til at det knapt var plass til noe som helst på dem så var de heller ikke særlig pålitelige. Hvor mange har ikke opplevd at de viktige filene plutselig ikke fungerte eller at disketten hadde gitt helt opp? Og hvor mange har brukt en feilende diskett som unnskyldning for at lekser eller lignende ikke har vært klart i tid? Nei, vi foretrekker faktisk nettskyen og USB-minne.

17 september 2015

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har lenge vært den viktigste komponenten i spill datamaskiner, men hvor mye kan du egentlig om disse kortene? Test kunnskapene dine om både moderne teknologier og legendariske produsenter i quizzen vår.

Sound Blaster - Begynnelsen på en legende

Sound Blaster er et klassisk varemerke som vi har funnet på produkter i hele 27 år. I dag finner du navnet Sound Blaster på en rekke ulike lydprodukter som for eksempel headsets og høyttalere. Det produktet Sound Blaster er mest forbundet med, spesielt for oss som spilte dataspill på 90-tallet, er selvsagt lydkort.

Commodore 64

Det er trolig få datamodeller i dag som vil huskes om 30 år på samme måte som vi husker mange 80-talls datamaskiner. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og så klart datamaskinen som får stå i rampelyset i dag, Commodore 64.

Turboknappen

Husker du turboknappen? Det vil si den turboknappen man fant på mange datamaskiner produsert på 80-tallet og 90-tallet. I ukens #ThrowbackThursday husker vi tilbake til en enklere tid da ikke bare biler hadde innebygd turbo.

Historien om iMac

I ukens ThrowbackThursday tenkte vi ta en titt på den første iMacen. Husker dere den fargeglade klumpen som på sin tid ble sett på som en virkelig liten, stilig og praktisk alt-i-ett-maskin?

Palm og den håndholdte PCen

På en tid da mobiltelefoner var noe man ringte og av og til sendte en SMS eller to med, så fantes det en annen sak som på mange måter ligner på dagens mobiltelefoner. I ukens #ThrowBackThursday så tar vi en titt på dette klassiske produktet, den håndholdte datamaskinen PalmPilot.