Datautstyr & tilbehør

Floppydisken - ingen flopp

Visste dere at Dustin har solgt IT-produkter siden 1984? De første produktene i sortimentet var fargerike disketter som ble solgt via postordre. For kom igjen, hvem vil ikke ha disketter i glade farger i stedet for kjedelige svarte?

Nå er det kanskje ikke disketter som er hovedvirksomheten vår nå for tiden, men vi har faktisk fortsatt disketter i sortimentet i tilfelle du skulle bli litt nostalgisk etter å ha lest denne teksten og vil kjøpe.

Lagringsbehov

Så lenge vi har hatt datamaskiner har vi også hatt et behov for å lagre data og kunne flytte disse mellom ulike datamaskiner. En gang i tiden var det rullebånd og kompakte kassettbånd som gjaldt, men disketten er nok det lagringsmediet som har betydd mest for hjemmemaskinen. De første diskettene på markedet var ikke akkurat små med sine åtte tommer, og disse er ikke heller de diskettene vi tenker tilbake på når vi nevner ordet diskett. Da tenker vi i stedet på den klassiske, slappe floppyen med 5 ¼"-tommersplate og den mindre og tykkere 3 ½"-disketten.

5 ¼”

Denne slappe, svarte skapelsen ble lansert på slutten av 70-tallet og da hadde en diskett plass til 180 kB, ikke spesielt mye altså, men det tok ikke lang tid før disse kunne lagre "hele" 1 200 kB, og i mange år var det dette som ble brukt både hjemme og på kontoret.

3 ½”

Når disse ble lansert hadde de ikke like mye plass som den større disketten, men det tok ikke så lang tid før lagringskapasiteten på disse mindre diskettene kom opp i 1,44 MB. Til tross for dette hadde datamaskinene lenge lesere for begge typene slik at man kunne flytte data mellom nyere og eldre enheter.

3 ½-diskettene overlevde ekstremt lenge, siden det manglet bra måter for å flytte data, i alle fall hvis man ville bruke samme media flere ganger. Det ble gjort forsøk på å erstatte disketten, men de fleste slo aldri gjennom på bred front, et eksempel er Zip drive. Det som til slutt fikk disketten til å forsvinne var billige brennbare CD-plater og USB-minnepinner. I slutten av diskettens livstid hadde programmer og spill blitt så store at det kunne kreves ti eller flere for å få plass til ett eneste program, så det var deilig når man senere bare trengte én CD-rom.

Nostalgi

Mange teknologiprodukter ser vi tilbake på med et smil om munnen og lengter tilbake til en enklere tid. Slik er det virkelig ikke med disketter, til tross for at de la grunnlaget for Dustin. I tillegg til at det knapt var plass til noe som helst på dem så var de heller ikke særlig pålitelige. Hvor mange har ikke opplevd at de viktige filene plutselig ikke fungerte eller at disketten hadde gitt helt opp? Og hvor mange har brukt en feilende diskett som unnskyldning for at lekser eller lignende ikke har vært klart i tid? Nei, vi foretrekker faktisk nettskyen og USB-minne.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger