Commodore 64

Det er trolig få datamodeller i dag som vil huskes om 30 år på samme måte som vi husker mange 80-talls datamaskiner. Vi har klassikere som Amiga 500, Atari 2600 og så klart datamaskinen som får stå i rampelyset i dag, Commodore 64.

Bedriften bak

Commodore som bedrift er faktisk mye eldre enn de fleste tror. Bedriften ble grunnlagt allerede på 50-tallet og da som Commodore Portable Typewriter Company. Bedriften byttet imidlertid navn og ble børsnotert som Commodore International Limited 1962 og det var også da de gav seg inn på den elektroniske banen. På 70-tallet var det kalkulatorer som var Commodores store produkt, men konkurransen ble hardere og i 1977 slapp de sin første datamaskin, Commodore PET som stod for Personal Electronic Transactor. Etter det ble datamaskiner raskt Commodores viktigste produktgruppe og bedriften seilte raskt opp på listen over verdens ledende dataprodusenter, mye takket være den legendariske datamaskinen VIC-20. Men nå over til dagens stjerne, Commodore 64.

Dette var den klassiske C64

I 1982 så Commodore 64 dagens lys og det med et brak. C64 ble raskt en av de mest populære datamodellene i det rimelige segmentet. Datamaskinen ble faktisk så populær at den enda i dag er å finne i Guinness rekordbok som verdens mest solgte datamodell gjennom tidene.

Så hvor kraftig var egentlig denne toppselgende hjemmedatamaskinen? Jo, inni fant vi blant annet prosessoren 6510 fra MOS Technology som hadde en klokkefrekvens på rundt 1 MHz. Til denne hadde C64 hele 64 kB RAM-minne, som også er opphavet til navnet. Grafikkchipen var en VIC-II som hadde en oppløsning på 320 x 200 piksler og 16 farger. Hittil høres det kanskje ikke så tøft ut, men det var faktisk ganske gode spesifikasjoner. Men den viktigste delen av alt var nok lyd chipen, en chip som har overlevd lengre enn datamaskinen har.

C64 – musikkinstrumentet

En av de viktigste tingene inni datamaskinen var som sagt lydchipen, en chip ved navn SID 6581. Denne chipen gjorde C64 unik i dataverdenen og lyden dens har blitt legendarisk takket være dette. Chipen ble designet av Robert” bob” Yannes som syntes datamaskiner hadde alt for dårlig lyd og derfor hentet inspirasjonen fra musikkindustrien og syntene deres. Chipen hadde 3 oscillatorer, flere filtre og andre funksjoner som ingen andre lydchiper for datamaskiner hadde på den tiden. Chipen hadde til og med en lydinngang, noe som ikke gjorde noe i datamaskinen, men som har betydd mye for ettertiden. Denne chipen er nemlig så klassisk at enormt mange kjente musikere har laget musikk på C64-datamaskiner og C64-musikk er til og med en egen musikksjanger. Det har dessuten blitt bygget flere produkter lenge etter C64 levetid som har benyttet seg av denne chipen for musikkproduksjon, for eksempel SidStation.

17 mai 2016

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har lenge vært den viktigste komponenten i spill datamaskiner, men hvor mye kan du egentlig om disse kortene? Test kunnskapene dine om både moderne teknologier og legendariske produsenter i quizzen vår.

Sound Blaster - Begynnelsen på en legende

Sound Blaster er et klassisk varemerke som vi har funnet på produkter i hele 27 år. I dag finner du navnet Sound Blaster på en rekke ulike lydprodukter som for eksempel headsets og høyttalere. Det produktet Sound Blaster er mest forbundet med, spesielt for oss som spilte dataspill på 90-tallet, er selvsagt lydkort.

Turboknappen

Husker du turboknappen? Det vil si den turboknappen man fant på mange datamaskiner produsert på 80-tallet og 90-tallet. I ukens #ThrowbackThursday husker vi tilbake til en enklere tid da ikke bare biler hadde innebygd turbo.

Historien om iMac

I ukens ThrowbackThursday tenkte vi ta en titt på den første iMacen. Husker dere den fargeglade klumpen som på sin tid ble sett på som en virkelig liten, stilig og praktisk alt-i-ett-maskin?

Floppydisken - ingen flopp

Visste dere at Dustin har solgt IT-produkter siden 1984? De første produktene i sortimentet var fargerike disketter som ble solgt via postordre. For kom igjen, hvem vil ikke ha disketter i glade farger i stedet for kjedelige svarte?

Palm og den håndholdte PCen

På en tid da mobiltelefoner var noe man ringte og av og til sendte en SMS eller to med, så fantes det en annen sak som på mange måter ligner på dagens mobiltelefoner. I ukens #ThrowBackThursday så tar vi en titt på dette klassiske produktet, den håndholdte datamaskinen PalmPilot.