Datautstyr & tilbehør

Guiden for datamaskindeler

Vi hjelper deg med å finne riktige komponenter til din stasjonære datamaskin

Har du lyst til å oppgradere din stasjonære datamaskin eller bygge en ny fra bunnen av? Her er guiden som hjelper deg med å finne komponentene som dekker dine behov.

Har datamaskinen din begynt å dra på årene, kan det enten være på tide å oppgradere komponentene eller starte på nytt. Vurder alltid å oppgradere din nåværende datamaskin, siden det er både økonomisk og klimasmart. Dustin har alt du trenger for å bygge eller oppgradere datamaskinen din. På denne siden er det enkelt å finne ut hvilke datamaskinkomponenter du trenger. Hvis planen er å bygge en ny komplett datamaskin, må du først og fremst sjekke chassis, hovedkort og prosessor. Deretter kan du gå videre til datamaskinens øvrige deler. Du kan lese mer om disse lenger ned i guiden.

Standardbrukeren

For deg som er ute etter deler som takler det meste. Håndterer enkelt de fleste brukere, streaming og Office-pakken.

Til produktene

Den kreative brukeren

For deg som jobber kreativt. Deler som egner seg for tyngre arbeidsoppgaver, bilde- og filmredigering samt musikkproduksjon.

Til produktene

Gameren

For deg som er ute etter deler som gjør at du kan spille uten forsinkelse i 4k og med 120 Hz. Slik at du kan vinne det nyeste Battle Royal-spillet.

Til produktene

Hvilke komponenter skal jeg velge?

Vi har opprettet tre kategorier beregnet for ulike typer brukere: Standardbrukeren, den kreative brukeren og gameren. Ovenfor finner du de ulike kategoriene og kan enkelt klikke deg videre til produktene som passer best for deg og ditt bruksområde.

Hva er det viktigste å tenke på?

Du bør sørge for at komponentene fungerer sammen. Ta utgangspunkt i hovedkortet og gjør valgene dine etter det.

Har du allerede alle delene?

Da viser denne guiden deg hvordan du skal gå frem

Slik bygger du din egen datamaskin

Har du oversikt over hva som gjør datamaskinen komplett?

Dette er delene som utgjør helheten. Vi gjennomgår de ulike komponentene sammen.

Chassis

Dekselet til datamaskinen kalles chassiset. Her skal alle komponentene plasseres. Sørg for å velge et chassis som er kompatibelt med hovedkortet du trenger. Det finnes ulike størrelser på chassisene avhengig av hvor stor datamaskin du ønsker. Hvis du skal bruke mer krevende programmer, kan det være lønnsomt å kjøpe et større chassis.

Hovedkort

Ofte kalt datamaskinens ryggrad. Det er her alle komponentene skal kobles til. Sørg for at hovedkortet er kompatibelt med andre komponenter, for eksempel prosessoren og RAM-minnet.

Strømforsyning

Komponenten som sørger for at datamaskinen får riktig mengde strøm. Det finnes strømforsyninger fra 300 W til opp mot 1600 W. Du klarer deg bra med en strømforsyning på rundt 650 W, men dette kommer an på hvor mye strøm alle de valgte komponentene trekker til sammen. Hvilken 80 Plus-sertifisering strømforsyningen har, spiller også en rolle, og her finnes det 6 nivåer.

Prosessor

Avanserte programmer eller spill innebærer mye data, noe som igjen krever en rask prosessor. De fleste klarer seg bra med en prosessor i mellomklassen. Hvis du skal oppgradere prosessoren, må du huske å sjekke om den er kompatibel med hovedkortet.

Kjøling

Et godt kjølesystem er gull verdt. Flere vifter er en fordel når du kjører krevende programmer, mens vannkjøling gir optimal ytelse. For ikke å snakke om minimal støy.

Grafikkortet

Grafikkortet er komponenten som gjør at datamaskinen kan vise bilder. Grafikkortet er uten tvil den viktigste komponenten hvis du vil spille med høy oppløsning eller kjøre krevende 3D-rendering uten forsinkelse. For å finne riktig grafikkort bør du sjekke minne og klokkehastighet. Du bør dessuten sørge for at kortet har de riktige tilkoblingene, for eksempel nye USB-C eller HDMI.

RAM-minne

RAM-minnet er arbeidsminnet som sørger for at du kan spille spill og samtidig ha andre programmer åpne. Du trenger gjerne minst 16 GB for å spille eller kjøre krevende programmer som for eksempel Cad uten forsinkelse. Satser du imidlertid på 32 GB allerede fra starten, vet du at du har litt å gå på en stund fremover. For øvrig bør du unngå å blande ulike produsenter av RAM-minner hvis du oppgraderer.

Harddisk

Med en SSD-disk lastes spillene raskere. Datamaskinen starter dessuten raskere enn med en vanlig HDD-disk, som du i stedet kan supplere med og bruke til lagring, for eksempel hvis du gjør opptak når du spiller.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger