Velg riktig stasjonær datamaskin

Dersom du er på utkikk etter en stasjonær datamaskin finnes det en drøss av forskjellige modeller å velge mellom. Derfor har vi skrevet denne guiden for at du lettere skal kunne finne den datamaskinen som passer akkurat deg. Guiden er oppdelt i tre deler som går gjennom følgende.

Først går vi gjennom hvilke spørsmål du bør stille deg selv før du kjøper og bekymre deg ikke hvis du ikke har svaret på disse. Lengre ned på siden kan du nemlig finne ut svarene bare du vet hva du skal bruke datamaskinen til. Sist, men ikke minst kommer vi også til å gå litt dypere inn på hva hver enkelt komponent gjør og hva alle spesifikasjonene betyr. Dette er for at du skal forstå hva som kjennetegner en kraftig prosessor og hva som er forskjellen mellom en HDD og en SSD-disk.

Del 1

De grunnleggende spørsmålene

Det første du bør finne ut av før du handler, er hvor kraftig datamaskinen trenger å være. Det er veldig mange ting som påvirker hvor kraftig en datamaskin er, men de tingene som vanligvis er viktigst for de fleste er prosessoren, minnet og grafikkortet.

Et annet spørsmål er selvsagt også hvor stort budsjett du har. Man kan dessverre ikke kjøpe en skikkelig monstermaskin for under 5000 kroner så budsjettet avgjør selvsagt en hel del. Det er vanskelig å si hvor mye du trenger å legge på en datamaskin, men her er et par grove retningslinjer som du likevel trenger å ta med en klype salt siden det alltid finnes unntak og ting forandrer seg raskt. En datamaskin i mellomklassen ligger på mellom 7000-12000 kroner. Under det snakker vi om budsjettdatamaskiner for enklere bruksområder. Over 12000 kroner finner vi datamaskiner for spesielle formål og datamaskiner for deg som ganske enkelt bare vil ha litt ekstra kraft. Ta også i betraktning at en kraftig datamaskin gjør at du ikke trenger å bytte like ofte.

Lagring

Et annet viktig spørsmål å spørre seg er hvor mye lagring man trenger. Skal man spille mange forskjellige spill kreves det en hel del plass for å kunne installere disse. Det samme gjelder dersom man spiller inn mye film, men hvis man først og fremst surfer på nettet og skriver litt, kreves det absolutt ikke like mye.

Formfaktor

Man skal heller ikke se seg blind på spesifikasjonene siden et annet viktig aspekt er formfaktoren. En annen avgjørende faktor er er selvsagt hvor datamaskinen skal stå, i et arbeidsrom? I tv-benken? Eller skal den kanskje stå fremme og være lett tilgjengelig for hele familien? Formfaktoren påvirker også hvor lett det er å oppgradere med nye komponenter samt hva som faktisk får plass i den m.m.

Andre krav

Et siste spørsmål du bør stille deg selv er om du har noen spesielle krav som Blu-Ray-spiller, 5.1-lyd eller innebygget minnekortleser?

Del 2

Hva skal du bruke datamaskinen til?

Nå vet du omentrent hva du trenger å tenke på før du gjennomfører et kjøp og du har forhåpentligvis begynt å tenke på alle de nevnte spørsmålene. Vet du ikke svaret på spørsmålene nå trenger du som allerede nevnt, ikke å bekymre deg. Tenk heller på hva du skal bruke datamaskinen til så går vi litt nærmere inn på hva du trenger avhengig av bruksområde.

Og glem ikke at du lengre ned kan lese mer inngående om alle de forskjellige delene og spesifikasjonene.

For å spille spill

For å redigere bilder og film

For å surfe og skrive

For å høre på musikk og se på film

Som familiedatamaskin

For å spille spill

Er datamaskinens største oppgave å sørge for at du kan spille de nyeste spillene må du forberede deg på å fokusere på de litt dyrere modellene. Vil man spille de nyeste store spillene kreves det en hel del og derfor bør man da satse på en datamaskin med skikkelig høy ytelse. En god begynnelse er en rask prosessor siden den mange ganger kan være flaskehalsen for hvor godt enkelte spill fungerer. RAM-minne er selvsagt alltid fint å ha, men det er ikke så viktig som man tror så du trenger ikke overdrive antall GB.

Den aller viktigste komponenten i datamaskinen er imidlertid grafikkortet. Hvilket grafikk du velger avgjør tre ting, hvor høy oppløsning du kan spille med, hvor avansert grafikken kan være og hvor godt spillene vil fungere. For å spille de nyeste store spillene trenger du ganske enkelt et kraftig grafikkort.

En annen ting du trenger å tenke på er at spill krever en god del lagringsplass så ikke spar inn på dette punktet. En mulighet er å kjøpe en datamaskin med både SSD og HDD der du lar systemet og de viktigste tingene ligge på den raske SSD-disken mens du bruker den rimeligere og tregere harddisken for å lagre andre ting. Det beste er likevel hvis du kan satse på kun SSD-lagring, men det kan fort bli dyrt.

Andre ting å vurdere er om du vil ha en optisk leser for å kunne spille spill som kjøpes som fysiske produkt, om du vil ha et lydkort med utganger for 5.1-lyd og selvsagt hvordan datamaskinen ser ut.

Selv om det ikke er nødvendig så bør du satse på en datamaskin med et ganske stort kabinett. Dette gjør det enkelt for deg å for eksempel montere inn vannkjøling, flere grafikkort og harddisker med mer ved en senere anledning.

Her kan du lese mer inngående om alle de forskjellige delene i datamaskinen.

For å redigere bilder og film

Liker du å fotografere, filme eller kanskje holde på med 3D-programmer og annen grafisk produksjon? Da bør du satse på en kraftig datamaskin for at programmene dine ikke skal være for trege sånn at kreativiteten din blir lidene. En rask prosessor og mye minne skaper grunnlaget for en slik datamaskin og tro det eller ei, grafikkortet er ikke like viktig som det er i en spill datamaskin. Med det sagt skal du selvsagt ikke satse på det billigste du finner, du trenger fremdeles et rimelig godt grafikkort med mye grafikkminne. Det kan også være verdt å se på de kortene som har flere DisplayPort-utganger sånn at du kan bruke flere høyt oppløste skjermer.

Du bør til og med satse stort på lagringsplass siden høyt oppløste bilder og film tar veldig stor plass. Noe vi anbefaler på det sterkeste er at du også kjøper en datamaskin med SSD-disk som systemdisk for at datamaskinen skal fungere så raskt som mulig. Du trenger likevel ikke velge SSD når det gjelder lagringen for bildene dine og andre ting, der holder en vanlig harddisk godt.

Andre ting å vurdere er å kjøpe en datamaskin med mange tilkoblinger for det blir fort en drøss med tilbehør som trenger å tilkobles, for eksempel et tegnebrett, eksterne harddisker og minnekortleser. Du må heller ikke glemme at du trenger en god skjerm for å holde på med disse tingene. Et vanlig alternativ er Apple iMac som gir deg både en god skjerm og en kraftig datamaskin i ett.

Her kan du lese mer inngående om alle de forskjellige delene i datamaskinen.

Se flere modeller »

For å surfe og skrive

En datamaskin som kun skal brukes for å utføre enklere oppgaver trenger ikke å være særlig kraftig. For dette formålet fungerer egentlig alle datamaskiner på markedet, noe som gjør at du kan slippe billig unna. Men som vanlig får du det du betaler for og en raskere datamaskin vil gi deg en bedre opplevelse også når det kommer til enklere oppgaver. En ting man kommer til å merke fort er hvor lang tid det tar å starte datamaskinen og programmer som Microsoft Word med mer. En billigere datamaskin har også billigere nettverkskort med mer, som vil påvirke hvor raskt surfingen din kommer til å gå.

Her er det altså mye opp til deg, alle datamaskiner kan dette, spørsmålet er isteden hvor lang tid ting får ta ifølge deg. Det finnes selvsagt endel ting å tenke på for å velge rett. Et eksempel er RAM-minnet, noe du kanskje vil ha litt mer av dersom du er en sånn som har ekstremt mange fliker åpne samtidig i nettleseren din. En annen ting man heller ikke skal glemme er hvor stille datamaskinen er, en datamaskin med litt mer avansert kjøling blir litt dyrere, men på den andre siden slipper du støy som mange er litt allergisk mot. Når det gjelder lagring trengs det ikke mye for å kunne surfe og lagre forskjellige dokumenter. Men skal du laste ned ting og bruke datamaskinen for å lagre alle feriebildene dine bør du kjøpe en litt større harddisk.

Siden du ikke krever så mye ytelse av datamaskinen kan du om du vil, satse på en datamaskin med en liten formfaktor. Dermed trenger ikke datamaskinen ta særlig mye plass, noe som selvsagt kan være en fordel. Kanskje en såkalt alt-i-ett-datamaskin kan være noe siden de er innebygget i skjermen for å virkelig spare så mye plass som mulig.

Her kan du lese mer inngående om alle de forskjellige delene i datamaskinen.

Se fler passande datormodeller »

For å høre på musikk og se på film

Er datamaskinens oppgave først og fremst å fungere som en mediespiller vil du faktisk ha en litt bedre datamaskin enn det mange tror. Avhengig av hvilket filmmateriale som skal spilles av kan det kreve ganske mye av prosessoren din så du bør kjøpe en datamaskin med en noenlunde kraftig prosessor istedenfor de aller billigste. Mye RAM-minne er ikke like viktig som en god prosessor, men det skaper virkelig ikke å ha mye minne.

Det er viktig å kjøpe en datamaskin som har skikkelig med lagringsminne. Det kommer du til å behøve når du skal lagre mange filmer, musikk og bilder på datamaskinen. Det kan være verdt å bite seg merke i at SSD-disker gir deg en mer stillegående datamaskin enn tradisjonelle harddisker, emn de koster også mer. Vil du se filmer på plate trenger du selvsagt også en optisk leser og da vil du sannsynligvis kjøpe en Blu-Ray-leser.

Vil du ha datamaskinen i tv-benken kan det være ekstra viktig med et pent og lite kabinett for at ikke datamaskinen skal ta alt fokus. En annen viktig ting er å kjøpe en datamaskin med god og stille kjøling sånn at du ikke forstyrres av vifter hver gang du skal se på film. Tenk også på at dersom du ikke har nettverkskabler dratt til tv-benken, trenger du en datamasin med trådløst nettverk. Finner du en datamaskin du liker, men som ikke har det innebygget er det enkelt og billig å kjøpe til et USB-nettverkskort.

Hvis du vil ha best mulig lyd bær du også ta en titt på lydkortet. Avhengig av lydsystemet ditt vil du kanskje ha en digital utgang og la forsterkeren din stå for D/A-omvandlingen.

Her kan du lese mer inngående om alle de forskjellige delene i datamaskinen.

Se flere modeller »

Som familiedatamaskin

Her finner du en forklaring på hva du trenger hvis du er ute etter en skikkelig familiedatamaskin, det vil si en som kan brukes til alt mulig. Det sier seg kanskje selv, emn hvis du vil ha en datamaskin som klarer alt mulig trenger du å satse på en modell som ikke er blant de billigste. Dette fordi man vil ha en god prosessor med rimelig godt RAM-minne for at datamaskinen skal holde til det man vil. Når det er sagt trenger du selvsagt ikke å kjøpe et ytelsesmonster for hvis du trenger en sånn kraft bør du se nærmere på noen av de nevnte bruksområdene.

En ting vi kan anbefale er at du velger en datamaskin med mye lagringsplass for hvis dere er mange som skal bruke datamaskinen trengs det en god del hardiskminne. Bare tenk på alles forskjellige bilder og filmer, samt forskjellige programmer og spill som kommer til å installeres. Vet du at det kommer til å spilles en del på datamaskinen kan det være verdt å kjøpe en datamaskin med et grafikkort som er tilpasset for spill. Dette trenger ikke å være så dyrt, emn det vil sørge for at datamaskinen kan spille de nyeste spillene med tilstrekkelig god grafikk.

Er planen at denne datamaskinen skal stå fremme sånn at den er lett tilgjengelig for hele familien kan det være lurt å ta en titt på alt-i-ett-datamaskinene siden disse tar mindre plass og er lettere å plassere. En annen ide kan være å satse på en datamaskin med en liten formfaktor, men da kan det bli vanskelig å få en datamaskin som også passer for den som vil spille. Men det finnes unntak.

Her kan du lese mer inngående om alle de forskjellige delene i datamaskinen.

Se flere modeller »

Del 3

Spesifikasjoner og komponenter

Hva er egentlig en god prosessor? Og er 16 GB RAM-minne mye eller lite? Dette er spørsmål vi tenkte å gi deg svarene på i denne delen. Her kan du derfor lære deg mer rundt de viktigste komponentene samt lære deg hva de forskjellige spesifikasjonene betyr.

Glem ikke at du lengre ned kan lese mer inngående om alle de forskjellige delene og spesifikasjonene.

Prosessor

RAM-minne

Lagring

Grafikkort

Tilkoblinger

Kabinett/formfaktor

Prosessor

Prosessoren er hjernen i datamaskinen din og den delen som alene påvirker ytelsen mest. Derfor er det viktig at du har en prosessor som kan håndtere dine behov.

Hvor raskt er rask?

Hvor rask en prosessor er måles i klokkefrekvens og den skrives i gigahertz (GHz). Det er likevell ikke hele sannheten av ulike grunner. Forskjellige prosessorer har først og fremst ulik mengde kjerner der flere kjerner er bedre. Ulike prosessorer er også bygget på forskjellige måter og har forskjellige funksjoner som påvirker hvor raske de egentlig er. Men om du bare ser på antall kjerner og klokkefrekvens får du likevel en god indikasjon på hvor rask prosessoren er. Sjekk datamaskiner i forskjellige prisklasser for å få et inntrykk av hva som i dag regnes som raskt og langsomt. Dette er lurt siden den raske tekniske utviklingen gjør det vanskelig å skrive ut nøyaktige tall.

Forskjellige prosessortyper

Når det gjelder ulik prosessortyper og hvordan de skiller seg fra hverandre er Intels tre prosessorserier i3, i5 og i7 et godt eksempel. Det finnes for eksempel i5-prosessorer og i3-prosessorer med samme antall kjerner og samme klokkefrekvens, men med svært ulik pris og ytelse. Det skyldes at en i5-prosessor er mer avansert enn en i3-prosessor og har andre fordeler i tillegg tl klokkefrekvensen. Hvis du ikke er på jakt etter en monsterdatamaskin trenger du ikke toppmodellen. Det viktige her er å tenke på at det finnes budsjettprosessorer som kan se bra ut hvis man kun ser på klokkefrekvensen og derfor må du også sjekke hvilken prosessortype det er.

RAM-minne

RAM-minnet (også kaldt internminne) er en av de viktigste delene i datamaskinen din og avhengig av hva du bruker datamaskinen din til, kan forskjellen mellom å ha mye eller lite minne utgjøre en større forskjell enn valg av prosessor.

Minnet er ekstra viktig for deg som bruker mange programmer samtidig, eller hvis du holder på med bilder, musikk, film med mer, siden de programmene ofte krever litt mer. Det samme gjelder dersom datamaskinen skal brukes til å spille. 16 GB RAM-minne er ganske standard og holder faktisk til det meste. Det er bare hvis du har store krav at du trenger å øke til 32 GB. En datamaskin med 8 GB RAM-minne bør ikke brukes til nevnte formål, den egner seg mer til enkel surfing, office-programmer og lignende.

Andre spesifikasjoner

16 GB RAM er dessverre ikke alltid det samme som 16 GB RAM. Ulike minner er nemlig bra på forskjellige måter og det finnes to spesifikasjoner man kan se på for å sammenligne to datamaskiner med forskjellig mengde minne. Først og fremst skal du leter der det står DDR etterfulgt av et nummer og her er det jo høyere nummer, jo bedre som gjelder. Deretter kan man sjekke hvor raskt minnet er, noe som måles i Megahertz (MHz). Også der er kort og godt et høyere tall bedre enn et lavere selv om det ikke utgjør en særlig stor forskjell.

Kan du oppgradere senere?

Hvis du tenker at du kanskje ved en senere anledning kanskje vil oppgradere datamaskinen din ved å kjøpe mer minne til den, er det viktig å sjekke hvor mange minneplasser datamaskinen har og hvor mange av dem som er ledige. Detter finner du som regel blant spesifikasjonene.

Lagring

Hvor mye lagringsplass en datamaskin måles i dag i GB(Gigabyte) og i TB (Terabyte) der det går 1000 GB på en TB. Å ha en datamaskin med 1 TB lagring er ganske vanlig i dag og det holder utrolig lenge. Helt til man begynner å lagre massevis av bilder, filmer eler installerer mange spill. I så fall kan det være lurt å kjøpe en datamaskin med mer lagring. En annen løsning kan være å velge en datamaskin med ekstra plasser for flere disker sånn at man kan oppgradere i ettertid ved å legge til enda en harddisk.

Ulike typer lagring

Det finnes tre slags lagringsløsninger for datamaskinen din som alle har sine fordeler og ulemper. Den første typen er mekaniske harddisker. Dette er de vanlige harddiskene med en snurrende plate som vi har hatt i mange tiår. Fordelen med disse er at de er billige og har plass til store mengder data, emn ulempen er at de er relativt trege sammenlignet med alternativene. Er du på jakt etter så mange gigabyte som mulig per krone, er det en mekanisk harddisk du vil ha.

Det andre alternativet er SSD-disker. Disse diskene har ingen bevegelige deler, de bygger isteden på en type minne som ligner den minnekort og USB-minnene benytter seg av. Den store fordelen med disse er at de er betydelig raskere enn mekaniske harddisker. De har ingen bevegelige deler og de er også mer stille, noe som kan være relevant. Den eneste virkelige ulempen med disse er at de er betydelig dyrere per Gigabyte. En siste detalj som kan være bra å vite er at SSD-disker med teknologien NVMe er betydelig raskere enn disker med tidligere teknologien så for maksimal ytelse bør du lete etter en datamaskin med en slik.

Det finnes også en tredje type lagring, hybriddisker. Disse består enkelt forklart av to disker i en, en mekanisk disk og en SSD. Gjennom å la disse samarbeide kan man få en disk som er raskere enn en vanlig mekanisk harddisk, men med mer lagring for pengene sammenlignet med en SSD. Hvis du vil så kan du få denne effekten ved å kjøpe en datamaskin med to fysiske disker, en mekanisk og en SSD. Da bruker du SSD-disken for å kjøpe operativsystemet ditt og programmene dine mens den mekaniske disken får stå for lagring av filmer og bilder med mer.

Fordelene med en raskere disk

Så hvorfor vil man ha en rask harddisk? Først og fremst kommer datamaskinen til å starte raskere, noe som heller ikke er så dumt. Når datamaskinen så er i gang vil du merke hastigheten hver gang du starter et program og også når det er på tide å lagre store filer.

Grafikkort

De vanligste spesifikasjonene mange sjekker når de skal kjøpe en datamaskin er hvor rask prosessoren er og hvor mye minne datamaskinen har. For mange bruksområder er også grafikkortet nesten like viktig så unngå å gjøre det til en flaskehals. Dette er spesielt viktig når det gjelder deg som vil spille på datamaskinen.

Grafikkprosessor og grafikkort

Grunnlaget i et grafikkort består av en grafikkprosessor og de to største produsentene av slike er AMD og Nvidia. I tillegg finnes det en rekke produsenter av grafikkort som produserer grafikkort basert på disse prosessorene. Det betyr at du først bør sjekke hvilken grafikkprosessor som gir deg den kraften du trenger og deretter kan du undersøke nærmere hvilket grafikkort som sitter i datamaskinen for å for eksempel finne ut av hvor mye grafikkminne kortet har. Det er nemlig de to viktigste tingene.

Det er dessverre vanskelig å skrive nøyaktig hva som holder for dine formål siden det varierer så mye og det lanseres konstant nye grafikkort. Men en ting er ganske sikkert og det er at om du vil spille bør du kjøpe en datamaskin med et skikkelig grafikkort isteden for et som er innebygget i hovedkortet. Står det for eksempel at datamaskinen bruker en grafikkprosessor fra Intel er den sannsynligvis ikke tilpasset for spill. Det samme gjelder dersom du ikke finner en spesifikasjon om hvor mye grafikkminne datamaskinen har. Utover det avhenger det på hvor pen grafikk du trenger. Også de enklere grafikkortene som likevel er laget for spill, kan håndtere de nyeste spillene. Men du vil trolig ikke kunne spille med de høyeste oppløsningene eller med de beste grafikkinnstillingene.

Tilkoblinger

Dette er ikke akkurat en enkelt komponent eller spesifikasjon, men vi syns likevel det er viktig å ta med litt informasjon om de forskjellige typer tilkoblinger en datamaskin kan ha. Mange USB-porter kan for eksempel være viktig dersom du skal koble til flere eksterne harddisker, tegnebrett, minnekortlesere, kamera, webkamera med mer. Tenk derfor over hva du kan tenke deg å behøve, men ikke bekymre deg siden du også kan kjøpe til en USB-hub dersom du skulle gå tom for porter.

Når det gjelder tilkoblinger for skjermer av ulike slag finnes det tre typer du bør ha oversikt på DVI, DisplayPort og HDMI. Egentlig sender alle disse ut omentrent samme bildesignal så det er enkelt å konvertere den ene til den andre. Man bør derimot unngå det og noen retningslinjer er at du vil ha DisplayPort dersom du skal ha en 4K-skjerm og det er enklest med en HDMI dersom datamaskinen skal tilkobles en TV eller en prosjektor. Ellers er det et godt tips å ganske enkelt matche typen av tilkobling som finnes på skjermen din.

Kabinett/formfaktor

Det finnes forskjellige typer datakabinett og datatyper som kan være lurt å ha oversikt på. En alt-i-ett-datamaskin er for eksempel enkelt forklart en skjerm med en innebygget datamaskin. Disse er perfekt når du har lite plass for en datamaskin eller når datamaskinen skal plasseres sånn at den synes godt. Ultrakompakte datamaskiner er også gode når du har lite plass, emn begge disse typene har ulempen at de som regel er vanskelige å oppgradere.

Tower-datamaskiner er de største datamaskinene med store kasser som tilbyr stor plass på innsiden for at du skal kunne optimalisere kjøling og oppgradere med for eksempel flere harddisker og nytt, større grafikkort. Disse egner seg absolutt best dersom det er sånn at du vil sette inn vannkjøling i datamaskinen din.

Dersom du vil kunne oppgradere i fremtiden, men ikke vil ha en diger datamaskin finnes det også mini-tower som er akkurat det det høres ut som, mindre tower-datamaskiner.

7 juli 2017

Tips og triks for å bygge en gaming-PC

Hvordan velger du riktige deler og sørger for at alt fungerer sammen på best mulig måte? Vi har snakket med Asus ekspert for å få hans tips og triks.

Bygg din egen datamaskin

Er du i ferd med å bygge din egen datamaskin, men kjenner deg litt usikker på hvordan det går til? I så fall har du kommet til riktig sted for her kommer en steg-for-steg-guide til hvordan du bør gå frem.