Mobilt

Lesebrettguiden

Vi hjelper deg med å velge lesebrett

Liker du å lese bøker? Det er mange gode grunner til å investere i et lesebrett, også kalt e-bokleser. Det er både mindre og lettere enn en gjennomsnittlig roman i bokform. Dessuten gir lesebrettet en svært papirlignende og øyevennlig leseopplevelse med sitt myke og skånsomme lys. Samtidig rommer den i mange tilfeller tusenvis av bøker og har lang batteritid, ikke sjelden en hel måned.

Ferieleseren

Leser du ved bassenget i ferien? Eller vil du kunne veksle mellom lesing og spill? Disse lesebrettene er vanntette. Noen har spill, for eksempel sjakk.

Til produktene

Storleseren

Er du ute etter et skikkelig arbeids- eller studieverktøy med litt mer lagringsplass? Da bør du satse på en større skjerm og funksjoner som PDF-støtte, notater og kalkulator.

Til produktene

Lite-format-leseren

Vil du at lesebrettet skal få plass i jakkelommen, håndvesken eller magevesken? Eller er du ute etter et lesebrett til barna? Da passer en mindre skjerm ypperlig.

Til produktene

Ting å tenke på ved valg av lesebrett

Skjermen

Felles for stort sett alle lesebrett er at de benytter e-ink-teknologi, eller "elektronisk blekk". Fordelene med denne teknologien er at den er skånsom mot øynene og kan brukes også i sterkt sollys. Tidligere har lesebrett bare vist gråskalaer, men de finnes nå også med farger. Alle lesebrett med E-ink-skjerm fungerer omtrent på samme måte og gir en lignende leseopplevelse. Det som kan skille skjermene fra hverandre, er størrelse og oppløsning. Når det gjelder størrelsen, er det helt og holdent et spørsmål om smak.

Hvis du liker større tekst når du leser, kan det være smart å velge et lesebrett med større skjerm, siden du da kan velge et større skriftsnitt uten at linjene blir for korte. Skjermoppløsningen måles i DPI (punkter per tomme). Hvis tallet er høyere, ser bokstavene mykere ut. Lesebrett har vanligvis mellom 200 og 300 DPI.

Bakgrunnsbelysning

En fordel med lesebrett fremfor nettbrett og smarttelefoner er at skjermen ikke avgir lys. Det gjør dem både skånsomme mot øynene og energivennlige. Men på samme måte som du kanskje trenger å belyse en bokside, trenger også lesebrettet lys i mørket. Stadig flere produsenter har valgt å utstyre lesebrettene sine med innebygd bakgrunnsbelysning. På flere og flere modeller kan du også justere blålyset for å spare øynene.

Vekt, størrelse og bestandighet

Med en vekt på noen hundre gram og størrelsen til en tynn pocketbok er de aller fleste lesebrettene beregnet for å få plass i vesken eller en større lomme. Mange varianter har innebygd lokk for å beskytte skjermen, mens andre har det som ekstrautstyr.

Hvis du liker tanken på å ligge i bassenget eller badekaret og lese, skal du velge et lesebrett som er vanntett.

Funksjoner

Alle lesebrett håndterer det viktigste, det vil si å vise tekst. Men det er også mye som skiller dem fra hverandre, for eksempel innebygde ordbøker eller oppslagsverk. Noen har også kalkulator og spill – perfekt blant annet for barn som kjeder seg på lange reiser.

Mange lesere velger berøringsfølsom skjerm for å kunne bla ved å trykke på skjermen. Noen lesebrett leveres med en penn som gjør det mulig å notere i margen. Det finnes også lesebrett som kan spille av lydbøker.

Lagringsplass

Lagringsplassen er sjelden et problem på lesebrett, i alle fall ikke hvis du hovedsakelig leser bøker i Epub-format. Det innebygde minnet holder vanligvis til tusenvis av bøker.

Velger du et lesebrett som kan spille av lydbøker, blir lagringsplassen desto viktigere. Mange lesebrett har støtte for ulike typer minnekort og for deg som ønsker mer lagringsplass, finnes det lesebrett med en kapasitet på opptil 32 GB.

Hvilke filformater støttes?

Hvilke filformater et lesebrett har støtte for, avgjør hvor du kan kjøpe bøkene dine fra. Det vanligste filformatet er Epub, som de aller fleste har støtte for. Det finnes imidlertid unntak, for eksempel Amazons lesebrett, som i stedet benytter et eget filformat. Hvis du vil kunne låne digitale bøker fra biblioteket, må lesebrettet også støtte Adobe DRM. Noen lesebrett har dessuten PDF-støtte, noe som gjør dem til praktiske arbeids- og studieverktøy.

Tilkobling

Siden lesebrettet bare kan vise stillbilder, vil du sannsynligvis ikke bruke det til å surfe på nettet og sjekke e-post (selv om det er mulig rent teknisk), men det kan likevel være smart å velge et lesebrett med Wi-Fi. Da kan du i mange tilfeller kjøpe eller låne bøker direkte fra brettet uten å gå veien om en datamaskin

Hvis du hører på lydbøker og vil bruke trådløse hodetelefoner, må lesebrettet ha støtte for Bluetooth.

Til våre trådløse hodetelefoner

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger