Velg riktig hodetelefon

Få ting kan live opp tilværelsen på samme måte som et par nye hodetelefoner, men å finne riktig blant alle produsenter og modeller, er ikke alltid like lett. I denne guiden skal vi prøve å finne ut av det viktigste og hjelpe deg med å finne hodetelefonene som passer for akkurat deg.

Skal de ha ledning eller være trådløse? Hva betyr true wireless? Hvorfor skulle man ønske å betale tusenvis av kroner for et par hodetelefoner når det finnes modeller som koster bare en hundrings? I denne guiden gir vi deg klarhet i jungelen av hodetelefoner for at du skal kunne gjøre et vellykket kjøp.

Del 1

Når, hvor og hvordan vil du bruke hodetelefonene?

Et av de første spørsmålene du trenger å stille deg selv er når og hvordan du først og fremst kommer til å bruke hodetelefonene. Hvis du bruker mye tid på å jogging eller på treningssenteret, vil du sikkert ha et par omsluttende over-ear-hodetelefoner med høy komfort og aktiv støyredusering. Hvis du på den andre siden beveger deg mellom hjem og arbeidsplass, hører på podcaster mens du tar oppvasken og går på treningssenteret av og til, er det nok en fordel å kjøpe all-round-hodetelefoner som passer til litt av hvert.

Tenk grundig over hvordan du kommer til å bruke hodetelefonene og ha dette i bakhodet mens du leser resten av guiden.

Del 2

Hvilken modell passer for deg?

Vi begynner med å se på hodetelefonenes passformen og hvordan de sitter på hodet. De aller fleste hodetelefoner kan deles inn i følgende kategorier:

In-ear-hodetelefoner

Dette er den klassiske øreproppen som plasseres inni øret. I denne kategorien passer både den tettsittende silikonpluggen og modeller som sitter løsere og som dermed slipper inn mer lyd fra omgivelsene. Hodetelefoner som er laget for trening er ofte av in-ear-typen, ofte kombinert med en bøyle som festes rundt øret eller en silikon vinge som plasseres i ytterst i øret. Det er viktig at in-ear-hodetelefonene plasseres riktig i øret og derfor følger det ofte med øreputer i flere forskjellige størrelser. In-ear-hodetelefoner er små og lette og kan, til tross for sine små høyttalerelement, ha skikkelig god lyd.

On-ear-hodetelefoner

Som navnet tilsier er dette hodetelefoner som hviler mot ørene, uten å omslutte dem helt. Konstruksjonen tillater store høyttalerelement som på papiret åpner opp for bedre lyd enn det in-ear-hodetelefoner kan skape. Men de stenger ikke lydene fra omverden ute på samme måte som et par omsluttende over-ear-hodetelefoner og av enkelte kan de oppfattes som ukomfortable etter lange perioder med lytting.

Over-ear-hodetelefoner

For den beste lydopplevelsen anbefaler vi over-ear-hodetelefoner som omslutter hele øret. Som oftest har de store, myke puter som gjør dem behagelige å ha på lenge. Bakdelen med disse er at de er store og uhåndterlige, selv om de ofte kan legges sammen. Hvor mye lyd fra omgivelsene som stenges ute avhenger av hodetelefonenes materiale og konstruksjon. Mange hodetelefoner i denne kategorien er også utstyrt med aktiv støyredusering ( ANC) som motvirker lyder fra omgivelsene med hjelp av et motsatt signal.

Del 3

Hvilke funksjoner trenger du?

Hodetelefoner kan koste alt fra et par hundrelapper til tusenvis av kroner. Dyrere hodetelefoner har en tendens til å ha bedre komponenter og bedre lyd enn billigere hodetelefoner, selv om det finnes unntak. Andre ting du betaler for er for eksempel materiale og kanskje først og fremst de ulike funksjonene hodetelefonene har.

Trådløs eller med ledning?

Hodetelefonbruk pleide å være forbundet med ledningsfloker, men i dag satser stadig flere produsenter på trådløse hodetelefoner. Trådløse hodetelefoner tilkobler seg enkelt enheten din ved hjelp av bluetooth-teknologi og finnes i alle tenkelige utførelser. Ulempen med trådløse hodetelefoner er at de har innebygde batterier som må lades. Derfor er det viktig å tenke på brukstiden når du velger en modell. Det skal også sies av dagens hodetelefoner har generelt lang batteritid og at de ofte fungerer en hel dag på en ladding.

True Wireless

True Wireless er betegnelsen for hodetelefoner som ikke er sammenkoblede og som dermed er helt trådløse. True Wireless-hodetelefonene gir deg maksimal bevegelsesfrihet – på bekostningen av batteritid. Vanligvis kompenseres begrenset batteritid med av hodetelefonene leveres i ett etui med et innebygget batteri slik at du skal kunne lade dem mens du er på sprang.

Aktiv støyredusering

Aktiv støyredusering (ANC) er en stadig mer brukt teknologi som fremfor alt finnes i større over-ear-hodetelefoner og som brukes for å eliminere støy og bråk fra omgivelsene. Teknologien baseres på at mikrofoner på utsiden og inni hodetelefonene fanger opp lydene fra omgivelsene for å på et øyeblikk motarbeide dem med et motsatt signal. Teknologien kan brukes sammen med musikk eller bare for å oppleve rogivende stillhet på kontoret.

HearTrough

Hvis du ikke vil være avhengig av å skru av musikken eller flytte hodetelefonene når noen vil ha oppmerksomheten din, er HearTrough en god funksjon. Hodetelefoner med HearTrough bruker mikrofoner for å slippe inn omgivelsene når du trykker på en knapp.

Mikrofon

De aller fleste hodetelefoner er utstyrte med en mikrofon for at du skal kunne snakke i telefonen. Hvis du først og fremst kommer til å bruke hodetelefonen for å snakke i telefonen eller via Skype, kan du med fordel velge et dedikert headset. Disse er ofte utstyrt med spesielle mikrofoner som filtrerer bort lyder fra omgivelsene og gjør at mottakeren hører stemmen din så tydelig som mulig.

Funksjoner for trening

For den som vil holde oversikt over treningen og måle fremskritt, har livet blitt betydelig enklere de siste årene. Med et par velsittende sportshodetelefoner i ørene, trenger du ikke engang ta på deg et treningsarmbånd. Noen av funksjonene som du finner i sportshodetelefoner er pulsmåler og tilhørende apper som gjør treningen enda morsommere. Hvis du har lyst til å ta dem med i bassenget skal du velge hodetelefoner med riktig kapselklassifisering. IP56-sertifisering betyr for eksempel at du kan bruke hodetelefoner i regnet, mens IP67 betyr at de er vanntette ned til en meters dyp.

Nyheter

Flere produkter

3 juni 2019

TV-guiden

Vi har satt sammen en guide som går gjennom alt du trenger å vite for å finne riktig TV.

Starte en podcast – sånn gjør du

Har du lyst til å starte med podcaster? Vi har samlet alt du trenger for å komme i gang.

Slik velger du rett lydsystem

Hva er det viktigste når du velger et nytt lydsystem? At det høres bra ut selvfølgelig! Men det handler også om å finne et lydsystem som passer for deg og hvordan du vil lytte til musikk. Hvis du først og fremst er ute etter noe du kan ta med deg på stranden, er kanskje ikke et dyrt hjemmekinoanlegg det beste for deg.

Kom i gang med vloggen

Å lage stilig og profesjonelt materiale for blogger og sosiale medier, trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig. Det eneste du trenger er et kamera, en mikrofon og grunnleggende kunnskaper om bildekomposisjon og lyssetting. Det vanskeligste kan faktisk være å velge rett utstyr.