Lyd & bilde

Hodetelefonguiden

Vi hjelper deg med å finne riktige hodetelefoner

Med riktig type hodetelefoner kan du nyte musikk, konsentrere deg lettere og gjøre treningen morsommere. Men å finne den riktige typen blant alle produsenter og modeller er ikke alltid så enkelt. Med ledning eller trådløse? Hva menes med True Wireless? Og hvorfor betale flere tusen kroner for et par hodetelefoner når det finnes modeller til bare en hundrings?

Hvilken modell er riktig for deg?

Hodetelefoner deles gjerne inn i tre hovedkategorier, uansett om de er trådløse eller ikke: Over-ear som omslutter øret, on-ear som ligger på øret og in-ear som, nettopp, settes inn i øret. De ulike kategoriene kan i sin tur være lukkede, halvlukkede, halvåpne eller åpne og slippe inn ulike grader av omgivelseslyd.

Begynn med å tenke gjennom når, hvor og hvordan du kommer til å bruke hodetelefonene. Avhengig av bruksområde spiller passform, hvordan hodetelefonene sitter på hodet og hvor lukkede de er en varierende rolle.

woman in ear

In-ear-hodetelefoner – hodetelefoner beregnet for trening

Den klassiske ørepluggen som trykkes inn i øret. Denne kategorien omfatter både den tettsittende silikonpluggen og modeller som sitter løsere og derfor slipper inn mer lyd fra omgivelsene. In-ear-hodetelefoner er små og lette og kan, til tross for sine små høyttalerelementer, lyde veldig bra. Treningshodetelefoner er ofte av typen in ear, og ofte kombinert med en bøyle som festes rundt øret eller en silikonvinge som plasseres i det ytre øret. Det er viktig at in-ear-hodetelefonene sitter riktig i øret. Nettopp derfor følger det ofte med øreputer i flere størrelser.

Til produktene
woman on ear

On-ear-hodetelefoner – god lyd som ikke stenger omverdenen ute

Som navnet antyder er dette hodetelefoner som hviler mot ørene uten å omslutte dem helt. Konstruksjonen gir rom for store høyttalerelementer, noe som på papiret åpner for bedre lyd enn det som in-ear-hodetelefonene kan produsere. De stenger imidlertid ikke omverdenen ute på samme måte som et par omsluttende over-ear-hodetelefoner, og noen kan oppfatte dem som ubehagelige når de brukes over lengre tid.

Til produktene
man over ear

Over-ear-hodetelefoner – behagelige hodetelefoner som ofte stenger omverdenen ute

For best mulig lydopplevelse og komfort anbefaler vi over-ear-hodetelefoner som omslutter hele øret. Ofte har de store, myke puter som gjør dem behagelige også ved bruk over lengre tid. Ulempen med over-ear-hodetelefoner er at de er store og klumpete, selv om de ofte kan brettes sammen. Hvor mye omgivelseslyd som stenges ute, avhenger av øretelefonenes materiale og konstruksjon. Mange hodetelefoner i denne kategorien er dessuten utstyrt med aktiv støydemping (ANC) som motvirker omgivelseslyden ved hjelp av et motsatt signal.

Til produktene

Hvilke funksjoner trenger du?

Hodetelefoner kan koste alt fra noen hundrelapper til flere tusen kroner. Dyrere hodetelefoner har gjerne bedre komponenter og har bedre lyd enn billigere hodetelefoner, selv om det finnes unntak. Andre ting du betaler for er for eksempel produksjonsmateriale, men kanskje hovedsakelig hvilke funksjoner hodetelefonene har.

woman on ear

Trådløse hodetelefoner? Eller med ledning?

Bruk av hodetelefoner har lenge vært forbundet med ledningsrot, men den tiden kan snart være forbi, siden trådløse hodetelefoner har slått gjennom på bred front. Trådløse hodetelefoner kobles til enheten din ved hjelp av Bluetooth-teknologi og finnes i alle tenkelige utførelser. Ulempen med trådløse hodetelefoner er at de har innebygde batterier som må lades. Derfor er det viktig å ha batteritid i tankene når du velger modell. Imidlertid har dagens hodetelefoner generelt lang batteritid og holder ofte en hel dag på én lading.

True Wireless

True Wireless er en betegnelse for hodetelefoner som ikke sitter sammen med hverandre og dermed er trådløse "på ordentlig". True Wireless-hodetelefonene gir deg maksimal frihet og bevegelighet – på bekostning av batteritid. Vanligvis kompenseres den begrensede batteritiden av at hodetelefonene leveres i et etui med innebygd batteri for at du skal kunne lade dem når du er på farten. Til kategorien True Wireless regnes in ear-hodetelefoner som kommuniserer helt trådløst, delvis mellom høyre og venstre øreplugg og delvis mellom hodetelefonene og avspillingsenheten.

Aktiv støydemping – steng omgivelsene ute

Aktiv støydemping (ANC) er en stadig mer utbredt teknologi som fremfor alt finnes i større over-ear-hodetelefoner og brukes for å eliminere støy fra omgivelsene. Teknologien bygger på at mikrofoner utenpå og inne i hodetelefonene fanger opp omgivelseslyden og umiddelbart motvirker den ved hjelp av et motsatt signal. Teknologien kan brukes sammen med musikk eller bare for å oppleve beroligende stillhet på kontoret.

Gjennomhøring – Slipp omgivelsene inn

Hvis du ikke ønsker å måtte slå av musikken eller ta ut hodetelefonene når noen vil ha din oppmerksomhet, er gjennomhøring en nyttig funksjon. Hodetelefoner med gjennomhøring benytter mikrofoner til å slippe omgivelsene inn når du trykker på en knapp.

Mikrofonen – hva trenger du den til?

De aller fleste hodetelefoner er utstyrt med mikrofon for at du skal kunne snakke i telefonen. Hvis du først og fremst vil bruke hodetelefonene til å snakke i telefon eller via Skype, er det smart å velge et headset. Disse er ofte utstyrt med spesielle mikrofoner som filtrerer vekk omgivelseslyd og gjør at mottakeren hører stemmen din så tydelig som mulig.

Er du ute etter treningsfunksjoner?

Ønsker du å ha oversikt over treningsøkter og måle egen fremgang, er livet blitt betydelig enklere den siste tiden. Med et par sportshodetelefoner som sitter godt i ørene trenger du ikke en gang å bruke et treningsarmbånd. Noen av funksjonene du finner i sportshodetelefoner, er pulsmåler og tilhørende apper som hjelper deg med å gjøre treningen morsommere. Hvis du vil ta dem med til svømmehallen, skal du velge hodetelefoner med riktig kapslingsklasse. IP56-sertifisering betyr for eksempel at du kan bruke hodetelefonene i regnvær, mens IP67 betyr at de er vanntette ned til en meters dyp.

Gaminghodetelefoner, gamingheadset eller spillheadset – hva er egentlig den riktige betegnelsen?

En av de største forskjellene mellom "vanlige hodetelefoner" og gamingheadset (også kalt gaminghodetelefoner) er lydkvaliteten. Et gamingheadset er ikke bare beregnet for å kunne snakke med medspillere, den fyldige lyden bidrar også til en bedre spillopplevelse. En høyere prislapp betyr som regel bedre lyd hvis headsetet ellers har samme funksjoner.

Spiller du i støyende omgivelser, er det ikke helt feil med et par lukkede hodetelefoner som demper lyder utenfra ved at de fungerer som øreklokker. Et headset med myke puter som ikke klemmer for mye, kan være en god idé hvis du ofte spiller lenge.

Tenk også på å kjøpe et headset med bra mikrofon, slik at medspillerne kan høre deg klart og tydelig. Noen headset er derfor utstyrt med ekstra teknologi for å fjerne forstyrrende lyd før mikrofonsignalet sendes videre til medspillerne. På den måten kan headsetet brukes i støyende omgivelser yten at vennene dine trenger å høre alt som foregår rundt deg.

Studiohodetelefoner – for deg som har hjemmestudio

Har du et studio hjemme? Hvis du ikke allerede visste det, trenger du da et par veldig gode studiohodetelefoner. Vanlige hodetelefoner gjør simpelthen ikke jobben like bra i forbindelse med innspilling, finpussing, referanselytting og miksing. Dels handler det om å koble ut og stenge omgivelsene helt ute for å høre detaljene, dels om å slippe å forstyrre omgivelsene.

Du trenger et par hodetelefoner som sitter tett rundt ørene uten at det føles ubehagelig selv når du bruker dem lenge. Hodetelefonene må være slitesterke og kunne brukes dag ut og dag inn (noen ganger under barske forhold). Dessuten er det bra om de har et så nøytralt lydbilde som mulig for at sluttresultatet skal bli representativt.

Vurder om du har behov for åpne eller lukkede hodetelefoner. For innspilling og feltjobbing egner lukkede hodetelefoner seg best, slik at du kan stenge omgivelseslydene ute. For lange mikse- og masteringøkter i studio passer åpne hodetelefoner best, siden de har bedre lydgjengivelse.

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger