Lyd & bilde

Kjøpsguide – velg riktig TV

Din håndbok i TV-jungelen

I dag finnes det et hav av ulike TV-modeller med varierende teknologier å ta hensyn til, og det er lett å bli forvirret før man i det hele tatt har begynt å lete. For å gjøre valget enklere for deg har vi laget en håndbok som inneholder alt du trenger å vite.

LED

LED-teknologien er gjerne det billigste alternativet. Den holder høy standard, men gir ikke samme svartnivå som OLED og ikke samme lysstyrke som QLED.

Til produktene

OLED

OLED-teknologien gir generelt et bedre bilde enn LED, selv om det finnes unntak for visse modeller. Dessuten kan de bli veldig tynne, noe som gir TV-en et slankere preg.

Til produktene

QLED

QLED-teknologien er utviklet for å gi bedre fargegjengivelse og skarpere bilde enn vanlig LED-teknologi. Den passer derfor bra hvis du skal se på TV i dagslys.

Til produktene

Kapittel 1 – tilpass TV-en etter rommet

Hvor stor TV du skal satse på, avhenger i stor grad av personlige preferanser, men det kan være fint å være klar over at størrelsen på rommet også er viktig for at det skal føles riktig. TV-størrelsen måles diagonalt og angis i tommer. Har du en skjerm på 55 tommer, måler den drøyt 140 cm (2,54 cm x 55) fra nedre venstre hjørne til øvre høyre hjørne. Å finne riktig TV-størrelse trenger ikke å være så vanskelig som det virker. Vi har satt opp en tabell som viser anbefalt avstand. Den vanligste TV-størrelsen er 55 tommer og har en anbefalt avstand på 2,2m.

AvstandsTomme
1,6M40″
1,7M42″
1,9M47″
2M50″
2,2M55″
2,4M60″
2,6M65″

Skal TV-en henge på veggen?/h3>

En vegghengt TV kan gi rommet et penere preg og gi deg en bedre TV-opplevelse. Skal du henge opp TV-en, må du kontrollere at den støtter VESA-standard, noe de fleste av dagens TV-apparater gjør. Avhengig av hva du foretrekker kan du kjøpe faste veggfester eller fester som gjør det mulig å vinkle eller bikke TV-en.

Kapittel 2 – Oppløsning, størrelse og type videomateriale/h2>

Det finnes flere tekniske begreper som det kan være smart å ha kontroll på ved valg av TV. En av de vanligste er oppløsning, som er et mål på hvor mange piksler bildeflaten er bygd opp av. Piksler vil i sin tur si antall bildepunkter. De vanligste oppløsningsformatene er Full HD, 4K og 8K. Lenge var 1920 x 1080 (Full HD) standardoppløsningen, men etter hvert som utviklingen har gått fremover, har de fleste TV-apparater i dag 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler), altså fire ganger flere bildepunkter enn Full HD. En TV med 8K-oppløsning har i sin tur dobbelt så mange piksler som 4K (7680 x 4320), noe som gjør den til det mest høyoppløste formatet med hele 33 millioner piksler. Valget står ofte mellom Full HD-oppløsning med drøyt to millioner piksler eller 4K-oppløsning med rundt åtte millioner piksler, en ganske stor forskjell.

Gir flere piksler større detaljrikdom?

Det korte svaret er ja. I teorien betyr flere piksler større skarphet og detaljrikdom, men hvor stor forbedring steget til 4K eller 8K er i praksis, avhenger av flere faktorer. For eksempel hvor stor TV-en er, hvor nær skjermen du sitter eller hvor høyoppløst videomateriale du ser på.

Hvordan ser jeg på 4K-materiale?

Lineær-TV er fortsatt best i Full HD-oppløsning. At oppløsningen er lavere enn hva TV-en har kapasitet til, er ikke et problem i seg selv, siden TV-ens innebygde programvare kan oppskalere bildet slik at det dekker hele skjermen. I dag tilbyr de fleste strømmetjenester og TV-konsoller 4K-oppløsning.

Tips!

Foretrekker du å ha filmene dine samlet i et videotek eller vil se dem i best mulig kvalitet, er det 4K Ultra HD Blu-ray som gjelder, og til det trenger du en Blu-ray-spiller.

Hva er HDR?

HDR (High Dynamic Range) er en videostandard som gir bedre fargegjengivelse, høyere kontrast og et større dynamisk område, noe som gjør at du kan se flere detaljer i de mørkeste og lyseste partiene i bildet. De fleste nye TV-apparater tilbyr HDR, men for at det skal fungere må HDR benyttes gjennom hele kjeden. Det vil si at videomaterialet må være produsert i HDR og at TV-en støtter formatet.

Spiller du TV-spill? Da må du ikke glemme responstiden

Noe som er lett å glemme, men viktig hvis du spiller TV-spill, er responstiden. Den vanligste måten å måle responstid på er å måle hvor mange millisekunder (ms) det tar å skifte fra en gråfarge til en annen. Lav responstid trenger ikke å være et problem når du ser på TV, men blir merkbar når du spiller TV-spill i form av etterslep. Et annet vanlig begrep er svartid, som er et mål på hvor raskt en piksel reagerer på en kommando.

Kapittel 3 – Spesifikasjoner og komponenter

Fra Plasma og LCD til LED

Mye har skjedd siden flatskjerm-TV-en slo igjennom og det var snakk om to teknologier: Plasma og LCD. I dag er disse erstattet av nye teknologier: LED, OLED, QLED og MINI-LED. Kort sagt kan man si at LED-TV er en videreutvikling av LCD, der det benyttes LED-pærer i stedet for lysrør.

LED er vanligst

LED-teknologien er en videreutvikling av forgjengeren LCD og står for Light Emitting Diode. Det er en teknologi som bruker mindre energi, har bedre bildekvalitet, perfekt lysstyrke og en fargegjengivelse med naturlige farger også i lyse bilder. Av ovennevnte kategorier er LED gjerne det rimeligste alternativet. Sammenlignet med OLED får du ikke helt det samme svartnivået, og sammenlignet med QLED er lysstyrken lavere. I dag finnes også Full LED, noe som betyr at LED-pærene er spredt over hele skjermen. Det gir jevnere lysutslipp sammenlignet med vanlig LED, som bare lyser fra kantene.

OLED gir best forutsetninger

OLED gir et jevnt og fint bilde, siden hver piksel lyser individuelt. Teknologien gir et jevnt og fint bilde med god kontrast, relativt høy lysstyrke og perfekt svartnivå. Generelt kan man si at OLED gir bedre bilde enn LED, selv om det finnes unntak hvis man plasserer visse spesifikke modeller ved siden av hverandre. OLED-apparater kan dessuten bli veldig tynne, siden det ikke er behov for lysdioder bak skjermen.

QLED

QLED, som ligner veldig på OLED, er en raffinert LED-teknologi som bygger på kvantepunkter (Quantum Dot-teknologi). Kort forklart er det en teknologi som skal bidra til bedre fargegjengivelse og skarpere bilde enn vanlig LED-teknologi.

Mini-LED & Micro-LED

To relativt nye begreper i TV-verdenen er Mini-LED og Micro-LED. Selv om navnene er like, bygger de på helt ulike teknologier. Micro-LED er en teknologi med selvlysende piksler, der hver enkelt piksel kan slå seg av eller på avhengig av bildet som vises. Mini-LED bygger derimot på et LCD-pikselunderlag, noe som gjør dem billigere enn Micro-LED.

En av fordelene med Mini-LED sammenlignet med vanlige LED-TV-er er at LED-bakgrunnsbelysningen kan bli langt mer nøyaktig, noe som gir et skarpere bilde.

4 begreper du bør kjenne til

Når det gjelder valg av TV, er det gjerne bildekvaliteten som står i fokus. Nedenfor finner du fire begreper som du bør kjenne til:

Svartnivå

Det som kanskje er enklest å bedømme ved kjøp av TV, er svartnivået. Svartnivået avgjør hvor svarte de svarte partiene faktisk er, eller om de går over i grått. Sammenligner du LCD-paneler med OLED, er det forskjell på hvordan svartnivået blir projisert. LCD kan bare skape mørke områder ved å blokkere bakgrunnslyset, mens OLED kan skape det perfekte svartnivået.

Kontrast

Forholdet mellom bildets lyseste og mørkeste partier kalles kontrast. Den angis ofte ved hjelp av to tall atskilt med et kolon. Problemet er bare at alle produsenter har forskjellige måter å måle på, så dette tallet må tas med en klype salt. Lav kontrast gir et bilde som ser blekt og gråaktig ut.

Lysstyrke

Lysstyrken viser hvor sterkt TV-en kan lyse, og angis i nits eller cd/m2. En lyssterk TV er særlig viktig hvis du skal se på TV i dagslys og bildet ellers kan bli vanskelig å se. Lavere lysstyrke trenger imidlertid ikke å være et problem så lenge den er høy nok for rommet du oppholder deg i.

Fargegjengivelse

Fargegjengivelse er et komplisert tema, siden TV-en må kalibreres for at fargene skal gjengis korrekt og se naturlige ut. Fargene kan variere avhengig av hvor i rommet du sitter. På TV-språket kalles dette betraktningsvinkel.

Kapittel 4 - Hva er egentlig Smart-TV?

Smart-TV innebærer at TV-en kan kobles til nettet, slik at du kan laste ned apper, spille spill, se på strømmetjenester og surfe ved hjelp av TV-ens fjernkontroll. Selv om nesten alle nye TV-apparater i dag går under betegnelsen Smart-TV, har hver produsent sin egen Smart-TV-plattform med egne brukergrensesnitt. De grunnleggende funksjonene er ofte de samme, men operativsystemene er forskjellige når det gjelder hvilke apper som kan lastes ned, hvordan grensesnittet ser ut og hvordan opplevelsen føles. Derfor er det smart å tenke gjennom hvilke apper du vil bruke og sammenligne de forskjellige produsentene før du kjøper TV-en.

Oppslagsbok

Vi har laget en ordliste over begreper som ofte forekommer og som det kan være nyttig å kjenne til, eller hvis du vil briljere litt:

  • Ghosting (når bildet henger igjen etter at TV-en er slått av)
  • Backlight bleeding (TV-en slipper gjennom lys i de svarte partiene i bildet)
  • Filmmaker mode (nøytral TV-innstilling der all unødig TV-behandling er deaktivert)
  • Local dimming (en teknologi som gjør at du kan "dimme" deler av bildet
  • Bezel (teknisk begrep for rammen rundt TV-en)
  • Backlight (når LED-pærene sitter bak skjermen, noe som gir bedre bilde)
  • Bildekalibrering (optimalisering av bildet)
  • TV-lagg (når bildet er forsinket eller hakker pga. dårlig forbindelse)
  • TV freeze (når bildet "fryser" pga. problemer med sending eller dårlig forbindelse)
  • TV Pixelating (når TV-bildet "morfes" til små, raskt bevegelige bilderuter)

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger