TV-guiden

Vi hjelper deg med å finne riktig TV

Hva skal du tenke på når du kjøper TV? Det finnes en rekke ulike modeller å velge mellom. Ikke minst finnes det en rekke ulike spesifikasjoner å ta hensyn til. Skjermteknologier, oppløsninger og størrelser. Vi har satt sammen en guide som går gjennom alt du trenger å vite for å finne riktig TV.

LED

LED er som regel et rimeligere alternativ. Sammenlignet med OLED får du ikke helt samme svartnivå, og sammenlignet med QLED er lysstyrken svakere.

Til produktene

OLED

OLED-teknologien gir vanligvis bedre bilde enn LED, selv om det finnes unntak når man sammenligner spesifikke modeller. OLED-apparatene kan bli veldig tynne.

Til produktene

QLED

QLED er en teknologi som skal bidra til bedre fargegjengivelse og skarpere bilde enn tradisjonell LED-teknologi.

Til produktene

Del 1: Størrelse – tilpass TV-en etter rommet

Størrelsen på rommet og dine personlige preferanser er avgjørende for hvor stor TV du bør kjøpe. Størrelsen måles diagonalt og angis i tommer. En skjerm på 55 tommer måler drøyt 140 centimeter (2,54 cm x 55) fra nedre venstre hjørne til øvre høyre.

Avstand til TV-skjermen

Å finne riktig TV-størrelse er ikke så vanskelig som du tror. Her kan du se anbefalt avstand avhengig av hvilken størrelse du velger. Den mest kjøpte TV-størrelsen er 55 tommer, noe som innebærer en anbefalt avstand på 2,2 m.

Skal du henge TV-en på veggen?

Hvis du skal henge TV-en på veggen, må du kontrollere at TV-en har støtte for VESA-standard, noe de fleste har. Det er verdt å nevne at størrelsen på festene varierer, noe som påvirker avstanden mellom skruehullene. Det finnes også ulike fester som lar deg vinkle eller vippe TV-en.

Del 2: Oppløsning – størrelse, avstand og type videomateriale avgjør

Oppløsning er et mål på hvor mange piksler bildeflaten er bygd opp av. Piksler oversettes i antall bildepunkter. De vanligste oppløsningsformatene er Full HD, 4K og 8K. Oppløsningen 1920 x 1080 (Full HD) var lenge standard, men i dag har de fleste TV-apparatene 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler), noe som gir fire ganger flere bildepunkter enn Full HD. TV-apparater med 8K-oppløsning har (som navnet antyder) dobbelt så mange piksler som 4K (7680 × 4320), noe som også er det mest høyoppløste formatet med sine 33 millioner piksler. Ofte står imidlertid valget mellom Full HD-oppløsning (drøyt to millioner piksler) eller 4K-oppløsning (ca. åtte millioner piksler).

Flere piksler = Mer detaljrikdom?

I teorien betyr flere piksler bedre skarphet og større detaljrikdom, men hvor stor forbedring steget til 4K eller 8K er i praksis avhenger av flere faktorer. For eksempel hvor stor TV du har, hvor nær skjermen du sitter og hvor høyoppløst videomateriale du ser på.

Hvordan ser jeg på 4K-materiale?

Lineær-TV er fortsatt på sitt beste i Full HD-oppløsning. At oppløsningen er lavere enn det TV-en klarer er ikke noe problem, ettersom TV-ens innebygde programvare kan skalere opp bildet slik at det dekker hele skjermen. I 4K-apparatenes barndom var det ikke så mye innhold i dette formatet, men i dag tilbyr både strømmetjenester og TV-spillkonsoller materiale i 4K-oppløsning.

Hvis du foretrekker å ha filmsamlingen stående i bokhyllen – eller vil oppleve filmene dine i best mulig kvalitet – er det 4K Ultra HD Blu-ray som gjelder, og da trenger du en spesiell spiller.

Hva er HDR?

Mange TV-apparater støtter noe som kalles HDR (High Dynamic Range). HDR er en videostandard som åpner for bedre fargegjengivelse, høyere kontrast og større dynamisk omfang, noe som lar deg se flere detaljer i de mørkeste og lyseste partiene i bildet. En forutsetning for at det skal fungere, er at HDR-brukes i hele kjeden, det vil si at videomaterialet er produsert i HDR og at TV-en støtter formatet.

Del 3: Spesifikasjoner og komponenter?

Når flatskjerm-TV-en slo gjennom, fantes det to teknologier: Plasma og LCD. I dag er både plasma og LCD erstattet med nye teknologier: LED, OLED, QLED og MINI-LED. LED-TV er en videreutvikling av LCD-panelet og er belyst med LED-lamper i stedet for lysrør.

LED er mest vanlig

LED (Light Emitting Diode) er en videreutvikling av LCD-teknologien. Resultatet er en energibesparende skjerm med bedre bildekvalitet – perfekt lysstyrke og en fargegjengivelse med naturlige farger også på lyse bilder. Av de ovennevnte kategoriene er LED som regel et rimeligere alternativ. Sammenlignet med OLED får du ikke helt samme svartnivå, og sammenlignet med QLED er lysstyrken svakere.

Best forutsetninger med OLED

OLED-teknologien bygger på at hver piksel lyser individuelt, noe som gir et jevnt og fint bilde med god kontrast, relativt høy lysstyrke og perfekt svartnivå. OLED-teknologien gir vanligvis bedre bilde enn LED, selv om det finnes unntak når man sammenligner spesifikke modeller. Ettersom det ikke er behov for lysdioder bak skjermen, kan OLED-apparatene også bli veldig tynne.

QLED

NNår man ser navnet, er det lett å tro at QLED har noe med OLED å gjøre, men i virkeligheten dreier det seg om en forfinet LED-teknologi som bygger på såkalte kvanteprikker (Quantum Dot-teknologi). Uten å gå for mye inn på det tekniske er dette en teknologi som skal bidra til bedre fargegjengivelse og skarpere bilde enn tradisjonell LED-teknologi.

Mini-LED og Micro-LED

Mini-LED er et begrep som nylig har sneket seg inn i TV-verdenen. Det snakkes også om Micro-LED, som er en helt annen teknologi. Micro-LED er en teknologi med selvlysende piksler der hver piksel kan slå seg på eller av avhengig av bildet. Mini-LED bygger fortsatt på LCD-piksler, som gjør de billigere enn Micro-LED.

Den største fordelen med Mini LED sammenlignet med vanlige LED-TV-apparater er at LED-bakgrunnsbelysning kan være mye mer nøyaktig, noe som gir bedre bilde. Mer spesifikt bedre fargegjengivelse, dypere svartnivå og lysere bilder for HDR. Mini-LED-TV er ikke like nøyaktig som OLED, men er betydelig bedre enn eksisterende LED-apparater. Dessuten er de billigere enn mange av OLED-alternativene.

Hva er en bra TV?

Før du kjøper en ny TV, er det først og fremst fire begreper om bildekvaliteten du må kjenne til. Det er svartnivå, kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse.

Svart

Svartnivået til en TV er kanskje det aller enkleste å bedømme. Det vil si om de svarte partiene virkelig ser svarte ut, eller om de i stedet skifter til grått. Til forskjell fra LCD-paneler som bare kan skape mørke områder ved å blokkere bakgrunnslyset, kan OLED-panelet produsere perfekt svart.

Kontrast

Kontrasten er forholdet mellom bildenes lyseste partier og de mørkeste. Kontrast angis ofte ved hjelp av to tall atskilt med et kolon, men ettersom alle produsenter har ulike måter å måle på, må man ta dette tallet med en klype salt. Når TV-en har dårlig kontrast ser bildet blekt og gråaktig ut.

Lysstyrke

Lysstyrke måles i nits eller cd/m2 og viser hvor sterkt TV-en kan lyse. At TV-en er lyssterk er først og fremst viktig når du ser på TV i dagslys og bildet ellers kan være vanskelig å se. Lavere lysstyrke trenger imidlertid ikke å være et problem så lenge den er sterk nok for rommet du er i.

Fargegjengivelse

Fargegjengivelse er et komplisert tema ettersom en TV må kalibreres før fargene gjengis korrekt og ser naturlige ut. Fargegjengivelsen kan også variere avhengig av om du ser på den rett forfra eller skrått fra siden, og da snakker man om TV-ens betraktningsvinkler.

Hva kan være mindre bra?

Det finnes også noen problemer som gjør at kvaliteten på TV-apparatene trekkes ned, ikke sjelden fordi produsentene har inngått visse kompromisser. Begrep du bør huske er ghosting (når bildene som vises, henger igjen et øyeblikk) og backbleed (når TV-en utilsiktet slipper gjennom lys i de svarte partiene i bildet).

Responstid er viktig hvis du spiller TV-spill

Hvis du skal spille TV- eller dataspill på TV-en, er det viktig at den har god responstid. Den vanligste målemetoden for responstid er å måle hvor mange millisekunder (ms) det tar for en piksel å skifte farge fra en grå nyanse til en annen (grey to grey).

Responstiden er også et mål på hvor raskt en piksel reagerer på en kommando. Når du ser på film trenger ikke lav responstid være noe problem, men når du spiller TV-spill blir den merkbar i form av etterslep og uskarpe bevegelser. Stort sett alle TV-apparater har en spillmodus som slår av bildeforbedring og annen signalbehandling som skaper forsinkelse i bildet.

Grensesnitt og finesser – hvor smart trenger en TV egentlig å være?

I dag kan nesten alle TV-apparater kobles til nettet, slik at du kan laste ned apper, spille spill, se strømmetjenester og surfe via fjernkontrollen til TV-en. Konseptet kalles Smart-TV, og nesten alle TV-produsenter har sin egen smart-TV-plattform med eget brukergrensesnitt.

LG har sitt eget operativsystem (WebOS), akkurat som Samsung har sitt (Tizen OS). Sony har modeller med både Android og Google OS. Philips-modeller bruker Saphi OS og Android. Selv om den grunnleggende funksjonaliteten ofte er den samme, er de ulike operativsystemene forskjellige når det gjelder hvilke apper som kan lastes ned, hvordan grensesnittet ser ut og brukeropplevelser. Det er med andre ord en god idé å tenke gjennom hvilke apper du bruker og har tenkt å bruke (Netflix, HBO Nordic, Amazon, Disney, NRK TV, TV 2 Sumo, C MORE, Viaplay osv.) og hvilke grensesnitt som støtter disse.

Slipp unødige kabler og velg en god fjernkontroll

Hvis du velger en TV som støtter de tjenestene du pleier å bruke, kan du slippe unødige kabler og bokser på TV-benken. For å gjøre smart-TV-systemet så praktisk som overhodet mulig, er det viktig at du har en god fjernkontroll. Enkelte fjernkontroller lar deg styre TV-en ved hjelp av stemmen, andre har innebygd tastatur eller en peker som du beveger ved å rette kontrollen mot TV-en.

Populære produkter

24 mai 2021

Starte en podcast – sånn gjør du

Har du lyst til å starte med podcaster? Vi har samlet alt du trenger for å komme i gang.

Velg riktig hodetelefon

Få ting kan live opp tilværelsen på samme måte som et par nye hodetelefoner, men å finne riktig blant alle produsenter og modeller, er ikke alltid like lett. I denne guiden skal vi prøve å finne ut av det viktigste og hjelpe deg med å finne hodetelefonene som passer for akkurat deg.

Slik velger du rett lydsystem

Hva er det viktigste når du velger et nytt lydsystem? At det høres bra ut selvfølgelig! Men det handler også om å finne et lydsystem som passer for deg og hvordan du vil lytte til musikk. Hvis du først og fremst er ute etter noe du kan ta med deg på stranden, er kanskje ikke et dyrt hjemmekinoanlegg det beste for deg.

Kom i gang med vloggen

Å lage stilig og profesjonelt materiale for blogger og sosiale medier, trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig. Det eneste du trenger er et kamera, en mikrofon og grunnleggende kunnskaper om bildekomposisjon og lyssetting. Det vanskeligste kan faktisk være å velge rett utstyr.