Starte en podcast – sånn gjør du

Har du lyst til å starte med podcaster? Vi har samlet alt du trenger for å komme i gang.

En podcast kan enklest beskrives som en serie med episoder (lyd eller video) som distribueres via en RSS-feed. Du kan abonnere på disse for å hele tiden få tilgang til den siste episoden av favorittpodden din.

Podder blir mer og mer populære for hvert år. Også markedet for podcast-relaterte produkter har økt, og i dag kan hvem som helst starte sin egen podcast. Du trenger i prinsippet bare en mikrofon som du enten kobler til en datamaskin, smarttelefon, miksebord eller en mobil opptaker - litt avhengig av hvilke krav du har og hvor mange dere er som podder. I denne guiden går vi først og fremst gjennom hvilke tekniske hjelpemidler du trenger for å komme i gang.

Del 1

Hvilken mikrofon skal jeg velge?

Det finnes et hav av forskjellige mikrofoner på markedet, som er spesielt laget for podcaster og streaming. Kort sagt kan man si at du enten velger en USB-mikrofon som du tilkobler direkte til datamaskinen og redigerer i en eller annen programvare der. Eller så velger du en XLR-mikrofon som du tilkobler til et miksebord eller et eksternt lydkort med rett XLR-innganger.

I tillegg til å velge mellom USB og XLR-mikrofoner er to varianter av mikrofoner innen disse kategoriene mest brukt: den dynamiske mikrofonen og kondensatormikrofonen.

Hvilken av dem som er rett for deg avhenger av hvor mange dere er og miljøet rundt deg. Nedenfor gjennomgår vi flere begreper som kan gode bra å kjenne til før du kjøper mikrofonen din.

Dynamisk mikrofon og kondensatormikrofon

En dynamisk mikrofon er god på å ta opp lyder som er nærme mikrofonen, men den tar ikke opp så mye lyd når du øker avstanden. Den passer derfor best for en person eller stemme per mikrofon. Den er også et godt alternativ hvis du ikke har tilgang til et studio eller et stille miljø. Tenk på å alltid snakke nært mikrofonen din – fem til ti centimeter – for å få god lydkvalitet (sammenlign med en sanger som står på scenen med et band bak seg).

En kondensatormikrofon tar opp lyden klarere og i ordentlig god kvalitet, men den tar samtidig opp mer lyd fra omgivelsene. Hvis du har et ganske dempet og stille rom er kondensatormikrofonen et godt valg. Da kan den også ta opp lyd hvis dere er flere som sitter ved siden av hverandre. Derimot passer den ikke hvis du for eksempel podder hjemme i kjøkkenet og har en vifte som bråker.

Tar opp lyder i alle retninger

Litt i overkant, men greit å vite om er at en mikrofon kan ha forskjellige opptaksområder. Det handler om hvor følsom mikrofonen er for lyder fra forskjellige retninger. Akkurat som navnene nedenfor avslører, kan dere sitte i forskjellige formasjoner rundt mikrofonene, avhengig av opptaksområdet.

Allroundmikrofoner er like sensitive i alle retninger, men påvirkes ikke noe særlig av vind. De passer derfor godt hvis dere skal være mange rundt et bord eller som mygg i TV-opptak.

Nyreformet er en retningsmikrofon som først og fremst tar opp lyder forfra. De fleste mikrofoner er nyreformet hvis det ikke står noe annet og dynamiske mikrofoner er alltid nyreformet.

Supernyre (shotgun mikrofon) er en type mikrofon med kraftigere retning som i tillegg til å ta opp lyder forfra, også tar opp lyder bakfra. Den passer best for en stemme av gangen og brukes ofte til vlogger og videostreaming siden du får tilgang til kondensatormikrofonens fine lyd, ikke trenger å sitte så nært (en meter unna holder) og fjerner uønskede lyder fra rom og miljø.

Åttekoblet opptak eller bare åtte, tar opp like mye lyd bakfra som forfra, men mindre fra sidene. Er dere to som skal sitte ovenfor hverandre ved et bord, kan dere velge en åtte. Bare husk å bruke den i et stille miljø siden den tar opp vind og forstyrrende lyder fra bakgrunnen.

USB-mikrofon

USB-mikrofonen er et økonomisk og enkelt valg dersom du skal podde alene eller hvis dere er noen venner som skal spille inn på ulike steder ( da får dere ha hver sin USB-mikrofon). En USB-mikrofon tilkobler du bare rett inn i datamaskinen din og så kan du redigere lydfilen din der i et gratisprogram. Denne typen mikrofon brukes ofte av youtubere og streamers.

Men det kan være vanskelig å prøve å tilkoble flere USB-mikrofoner i samme datamaskin. Er dere flere som podder kan et prisvennlig inngangsalternativ være å kjøpe en kondensator-USB-mikrofon og sitte ved siden av hverandre, for eksempel Blue Microphones Yeti Nano. Noen flere eksempler på storselgere innen kondensator-USB- mikrofoner med studiokvalitet er Røde NT-USB-studiomikrofon eller Blue Microphone Yeticaster.

En stor nyhet i et lite format er Røde NT-USB Mini. Mikrofonen festes med en magnet på et bordstativ som enkelt kan byttes til en mikrofonarm, har innebygget popfilter og et USB-C-uttak til datamaskinen og et 3,5 mm uttak for hodetelefoner.

Vil du ha en dynamisk USB-mikrofon som du kan bruke til tross for bakgrunnslyder? Da er Røde Podcaster Dynamisk USB-Mikrofon et godt alternativ.

XLR-mikrofon

XLR-mikrofonen er neste steg for den som vil ha helt klar lyd eller hvis dere er flere som sitter sammen og podder. I motsetning til USB-mikrofonen tilkobler du XLR-mikrofonen til eksternt utstyr, enten et miksebord eller et eksternt lydkort med XLR-inngang (du kobler altså ikke en XLR-mikrofon rett i datamaskinen). Dette alternativet blir ofte litt dyrere enn en USB-mikrofon siden du må kjøpe både mikrofon og ekstra utstyr med XLR-inngang. RØDE PodMic XLR er et eksempel på en dynamisk podcastmikrofon spesielt laget for streaming og poddradio. Den har innebygget popfilter og kan kobles til eksternt podutstyr med en XLR-kabel.

Mobile opptaksenheter

Et kompakt og økonomisk alternativ til opptak direkte på datamaskinen, er Zoom H6 Handy Recorder og ZOOM H1N Handy Recorder. Det er to forskjellige modeller av Zooms mobile lydopptaksenheter ”field recorders” med mange opptaksmuligheter. De er superenkle å ta med seg, går på batteri og funker som et eksternt lydkort når du er hjemme. Du kan spille inn flere spor samtidig og enkelt bytte ut de to medfølgende mikrofonene til XLR-mikrofoner ved behov.

Del 2

Avansert, men brukervennlig for dere som er flere

Er dere flere personer som podder sammen? Vil du kunne jobbe mer med lydsporene dine, legge til lydeffekter eller ringe opp intervjupersoner under sending? Nå finnes det spesielle enheter tilpasset for deg som vil spille inn podcast. De har flere innganger for mikrofoner og hodetelefoner og har oftest mulighet til å spille inn helt uten datamaskin, rett på et SD-kort. Men de kan også brukes som avanserte, eksterne lydkort dersom du heller vil spille inn på datamaskinen. To eksempler er Røde Rodecaster Pro Podcast Mixer og Zoom LiveTrak L-8. Produktene er utrolig enkle å bruke - med et knappetrykk spiller du inn introer, jingler, reklameinnslag og lydeffekter.

Pop-filter for klarere lyd

Pop-filter er det man ser foran mikrofoner i for eksempel radiosendinger. Mange av dagens poddmikrofoner har innebygd pop-filter som gjør at ut-pust som kommer når man uttaler bokstaver som P og T, forsvinner. I tillegg til å skape et tydeligere stemmeopptak, fanger et eksternt pop-filter også opp spytt; noe som forlenger mikrofonens levetid.

Ikke glem stativet

Et godt stativ eller en mikrofonarm er viktigere enn man skulle tro for å kunne lage profesjonelle podcaster. En mikrofonarm er spesielt viktig hvis du har en dynamisk mikrofon som du trenger å ha veldig nært munnen. Det følger med stativ til enkelte mikrofoner, ellers kan du enkelt kjøpe med ett. Det finnes både enklere bordstativ og lengre mikrofonarmer som for eksempel Blue Microphones Compass.

Podcast fra mobilen

Noen ganger kan det være praktisk å spille inn en podcast rett på mobilen. Da funker ikke eksterne lydkort, og du kan ikke tilkoble XLR-mikrofoner direkte til telefonen. Heldigvis finnes det massevis av smarte mobilløsninger. Som for eksempel spesielle mygg (Røde Smartlav+) eller adapter som gjør at du kan bruke tradisjonelle mikrofoner til mobilen din.

Rediger podcasten din

To populære gratisverktøy for å redigere lydfilen din er Garageband og Audacity. Hvis du vil betale er Adobe Audition et vanlig alternativ. Spesielt siden det er inkludert hvis du har en Creative cloud-løsning.

På tide å publisere

De største podcast-tjenestene er Libsyn eller Acast. Et annet alternativ er Spotify. Hvis du har en hjemmeside eller vil ha det til podden din, er et tips å bruke Squarespace. Da er en podløsning inkludert og du slipper å betale ekstra for podcasttjenester som Acast.

Ikke tilgang til et studio?

Skal du spille inn hjemme? Tenk på at lyden spretter. En klassiker er å spille inn i skapet. Et annet tips er å ha så mange myke møbler som mulig i hjemmet, eller å henge opp tepper og dyner på veggene.

28 september 2020

TV-guiden

Vi har satt sammen en guide som går gjennom alt du trenger å vite for å finne riktig TV.

Velg riktig hodetelefon

Få ting kan live opp tilværelsen på samme måte som et par nye hodetelefoner, men å finne riktig blant alle produsenter og modeller, er ikke alltid like lett. I denne guiden skal vi prøve å finne ut av det viktigste og hjelpe deg med å finne hodetelefonene som passer for akkurat deg.

Slik velger du rett lydsystem

Hva er det viktigste når du velger et nytt lydsystem? At det høres bra ut selvfølgelig! Men det handler også om å finne et lydsystem som passer for deg og hvordan du vil lytte til musikk. Hvis du først og fremst er ute etter noe du kan ta med deg på stranden, er kanskje ikke et dyrt hjemmekinoanlegg det beste for deg.

Kom i gang med vloggen

Å lage stilig og profesjonelt materiale for blogger og sosiale medier, trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig. Det eneste du trenger er et kamera, en mikrofon og grunnleggende kunnskaper om bildekomposisjon og lyssetting. Det vanskeligste kan faktisk være å velge rett utstyr.