Lyd & bilde

Vil du starte en podkast?

Flott! Vi har samlet alt du trenger å vite for å komme i gang.

Hva er en podkast?

I dag er podkaster en del av hverdagen, og de fleste av oss lytter allerede til en podkast – noen ganger uten en gang å være klar over det. I takt med den voksende interessen vokser imidlertid også markedet for podkastrelaterte produkter, noe som gjør det enklere enn noen gang å gå seg vill i podkastjungelen. I dag kan alle starte en podkast. Det eneste du egentlig trenger, er en mikrofon som du kan koble til en datamaskin, et miksebord eller en bærbar opptaker. I denne guiden gjennomgår vi hvilke tekniske hjelpemidler du trenger for å starte din egen podkast.

Valg av mikrofontype

Mikrofonen er det viktigste verktøyet for å lykkes med podkasten. I dag finnes det et hav av ulike mikrofoner på markedet som er spesielt utviklet for nettopp podkaster og streaming. Men hvordan vet du hvilken du skal velge? Kort sagt kan man si at det finnes to typer mikrofoner for to ulike behov:

USB-mikrofon – kobles direkte til datamaskinen, der du så redigerer i en eller annen form for programvare.

USB

XLR-mikrofon – kobles til et miksebord eller et eksternt lydkort med riktige XLR-innganger.

XLR

Er du alene om podkasten, er det vanligst å benytte en dynamisk mikrofon eller en kondensatormikrofon. Hvilken som passer best, avhenger av hvilket miljø opptakene skal skje i.

Dynamisk mikrofon

En dynamisk mikrofon egner seg godt hvis du er en person eller en stemme. Den oppfanger lyd som er nær mikrofonen, men ikke så mye hvis avstanden økes. Derfor er det viktig å snakke nær mikrofonen (5–10 cm) for best lydkvalitet.

Nyreformede mikrofoner

Den vanligste typen mikrofon. Nyreformede mikrofoner tar hovedsakelig opp lyd forfra, og hvis ikke annet er angitt, er det sannsynligvis en nyreformet det er snakk om. Alle dynamiske mikrofoner er av typen nyreformet.

Supernyre

Supernyre, eller «shotgun microphone» er en kraftig retningsbestemt mikrofon som også tar opp lyd bakfra. Den passer best for én stemme av gangen og er vanlig i vlogger og videostreaming, siden den fjerner uønsket lyd samtidig som du ikke trenger å sitte så nær mikrofonen – 1 meter er gjerne tilstrekkelig.

Kondensatormikrofon

En kondensatormikrofon tar opp lyd i høyere kvalitet og tar også opp lyd fra omgivelsene. Derfor egner denne varianten seg best i stille og dempede rom og dårligere på kjøkkenet med kjøkkenviften på.

Til produktene

Når det snakkes om mikrofoner, er opptak ofte et gjennomgående tema. Det handler ganske enkelt om hvor følsom eller ufølsom en mikrofon er når det gjelder å ta opp lyd fra ulike retninger. Opptaket blir derfor særlig viktig når flere skal snakke i mikrofonen.

Rundstrålende mikrofoner

Følsomme i alle retninger – og tar også opp vind. Passer bra hvis flere skal sitte rundt et bord eller som mygger i forbindelse med TV-opptak.

Åttekoblet opptak

Denne varianten kalles også en "åtter" og tar opp like mye lyd bakfra som forfra, men mindre fra sidene. Den passer bra hvis dere er to som skal sitte rett overfor hverandre – men husk å oppholde dere i et stille miljø, siden den tar opp vind og annen bakgrunnslyd.

Til produktene

Er dere flere som lager podkast sammen, eller ønsker du å jobbe mer med lydsporene dine, legge til lydeffekter eller kanskje ringe opp intervjupersoner under sending? Da finnes det spesialtilpasset tilbehør som hjelper deg med å lage en mer profesjonell podkast. Nedenfor gjennomgår vi et par av disse:

Podkastmikser

Ønsker du ikke å anskaffe flere enheter, finnes det alt-i-ett-alternativer som samler alt du trenger for å lage en podkast i én eske – podkastmiksere. Med en podkastmikser får du et fullt integrert podkaststudio med alt som kreves for å lage profesjonelle podkaster.

Klarere lyd med POP-filter

Et POP-filter fjerner utåndingslyd som oppstår når du uttaler bokstavene "P" og "T"." Det er vanlig i forbindelse med radiosendinger og plasseres gjerne foran mikrofonen. Filteret gir klarere stemmeopptak og fanger også opp spytt, noe som forlenger mikrofonens levetid.

Stativ for profesjonelle podkaster

Et stativ eller en mikrofonarm er viktigere enn man kanskje tror for å lage profesjonelle podkaster. Har du en dynamisk mikrofon, er det særlig viktig, siden du har den nær munnen. Noen mikrofoner leveres med stativ, men hvis det ikke er tilfellet, er det enkelt å kjøpe et i tillegg. Det finnes enklere bordstativer og lengre mikrofonarmer.

Det enkle alternativet

Et rimelig og enkelt alternativ til å ta opp direkte på datamaskinen er såkalte "field recorders". De har flere opptaksmuligheter, er enkle å ta med seg og kan også fungere som eksterne lydkort når du er hjemme. Dessuten kan du ta opp flere spor samtidig og erstatte mikrofonene som følger med, med XLR-mikrofoner.

Redigeringsverktøy

Det finnes gode gratisverktøy for å redigere lydfilen. To av dem er Garageband og Audacity. Et alternativ som ikke er gratis, men bra, er Adobe Audition, som er inkludert hvis du har en Creative Cloud-løsning.

Tid for publisering

Etter hardt arbeid er tiden inne for det morsomste – publisering. Her finnes det flere alternativer, der noen av de største er Acast, Libsyn og Spotify. Vil du i stedet ha en hjemmeside til podkasten din, er Squarespace et godt alternativ. De tilbyr en podkastløsning som gjør at du slipper å betale ekstra for podkasttjenester.

Mangler du studio?

Hvis du mangler studio eller skal ta opp podkasten hjemme, er det viktig å tenke på at lyden stusser. En klassiker er å gjøre opptakene i garderobeskapet, selv om dette kanskje ikke er optimalt. Et annet tips er å møblere rommet med myke puter eller henge opp dyner eller tepper langs vinduer og vegger for å få demping.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger