Annet

Smarte dingser for streaming

Interessen for å streame lyd og bilde fra ett sted til et annet over internett, har økt den siste tiden, men langt fra alle vet hvordan man gjør det på en bra måte.

Uansett om du skal streame spill på Twich, eventer og konserter eller om du lager kurs og webinar, har du mye å vinne på å lære deg hvordan teknologien fungerer.

Å streame med profesjonell kvalitet trenger nemlig ikke være så vanskelig. Alt du trenger er et kamera, en mikrofon og grunnleggende kunnskaper om bildekomposisjon og belysning. Det vanskeligste er faktisk utstyret. Med denne guiden vil vi hjelpe deg å finne frem i jungelen av dingser og gi deg noen nyttige tips underveis.

Del 1:

Kameraet

Del 2:

Mikrofon

Del 3:

Lys

Del 4:

Tilbehør

Del 1

Kameraet

Forskjellige kameratyper egner seg for ulike typer streaming og sammenhenger. Hvilket kamera du skal velge avhenger av hva du skal filme og hvilke resultater du vil ha.

For streaming ved datamaskinen

Webkamera

Det innebyggede kameraet på din bærbare datamaskin holder for kjappe videomøter mens du er på farten, men i en streamingsammenheng får du bedre resultater hvis du isteden velger ett frittstående USB-kamera. Med et USB-tilkoblet webkamera får du bedre bildekvalitet og større frihet til å velge bildekomposisjon. For å unngå froskeperspektiv bør kameraet plasseres i øyenhøyde eller høyere.

Fordelen med å bruke et webkamera istedenfor et systemkamera eller videokamera, er at det bare er å tilkoble det til datamaskinen og sette i gang. Med programvaren OBS eller Streamlabs OBS, som kan anses å være standard i streamingsammenheng, kan du enkelt bytte mellom kameraer.

Et interessant alternativ til det klassiske webkameraet er et dedikert videokonferansekamera. Et godt eksempel er Logitech PTZ Pro 2, som på egenhånd kan panorere, vinkle og zoome for at du alltid skal være i fokus.

Systemkamera

Mange tenker på fotografering når de hører ordet systemkamera, men moderne systemkamera gir deg en uslåelig bildekvalitet også når det gjelder film. De har også en helt annen fleksibilitet siden du kan bytte objektiv. Hvis du streamer noen som taler på et event, trenger du kanskje et teleobjektiv, mens et vidvinkelobjektiv er bedre egnet på kontoret. En av de mest åpenbare fordelene med systemkameraet er at du kan skape en uklar bakgrunn for å fremheve motivet. Ulempen med systemkamera er at de krever store stativ som trenger mye plass.

For å kunne bruke systemkameraet ditt som webkamera, bruker du kameraets HDMI-inngang som krever et videoopptak-adapter. Kameraet trenger også å ha en ”Clean HDMI Out”, sånn at du kan få ut et rent bilde uten systemmenyer.

Et populært systemkamera for streaming er Sony A7 III som er et speilfritt fullformatkamera med innebygget bildestabilisering og god autofokus. En fordel med å velge et kraftig systemkamera som Sony A7 III, er at du kan bruke det til mye mer enn bare streaming. Hvis du ikke allerede er interessert i fotografering, vil du sannsynligvis bli det når du innser hvor enkelt det er å ta gode bilder.

Hvis du vil komme i gang til en lavere pris er Panasonic Lumix DMC-FZ300 et godt alternativ. Kameraet filmer i 4K og har et innebygget objektiv med stort zoomomfang. Også dette er et utmerket kamera for deg som vil bruke kameraet ditt til mer enn streaming.

For å tilkoble systemkameraet ditt til din PC eller Mac trenger du et videoopptak-adapter. En populær modell er Elgato Camlink 4K som forvandler kameraets HDMI-signal til USB. I datamaskinen din vises systemkameraet ditt som om det hadde vært et webkamera.

Videokamera

Når du streamer hjemmefra kan du få minst like gode resultater med et systemkamera. Fordelene med å heller velge et dedikert videokamera er at de ofte er lettere å håndtere og at du har stor zoom i det innebyggede objektivet. Videokameraet er et godt valg dersom du streamer fra eventer eller hvis du filmer innslag med en reporter. En del videokameraer har innebygget støtte for streaming via Wi-Fi, noe som gjør det enklere for den som streamer fra andre steder enn hjemme.

Nå finnes det videokamera med innebygget streaming, noe som innebærer at du ikke trenger å sammenkoble det med en datamaskin. Et godt eksempel er Panasonic HC-X2000 som har støtte for HD-streaming til flere ulike streamingtjenester.

For streaming på farta

Smarttelefon

Når du er på farta og skal livesende på Facebook eller YouTube er telefonen et utmerket verktøy. Det mange glemmer er at det er mulig å høye kvaliteten betraktelig ved å tilkoble en ekstern mikrofon, legge til en ekstra lyskilde eller bruke en gimbal for å stabilisere bildet.

Actionkamera

Hvis du skal streame fartsfylte aktiviteter er actionkameraet helt perfekt for jobben. At en del modeller har støtte for direkte streaming til YouTube, Facebook og andre tjenester med hjelp av tilkoblingen i mobiltelefonen din, er det lett å komme i gang. Det store utvalget av fester og tilbehør hjelper deg med å oppnå akkurat det du vil gjøre.

GoPro Hero 8 Black er et av de mest populære actionkameraene og har innebygget støtte for å livestreame til YouTube, Facebook og andre tjenester. Med GoPros mediemodul Media Mod påmontert, får du blant annet en HDMI-utgang, en innebygget mikrofon og inngang for ekstern mikrofon.

Tips når du skal velge kamera

  • I dag filmer de aller fleste kameraene med 4K-oppløsning. Selv om du ikke kommer til å streame i 4K-oppløsning finnes det andre fordeler med å filme et større bilde med flere pixler. Du kan for eksempel beskjære bildet uten å gå ned i kvalitet (forutsatt at du streamer i Full HD-oppløsning).
  • Hvis du skal filme deg selv, er det viktig å velge et kamera med en roterende skjerm, slik at du kan se deg selv når du har det på et stativ.
  • Ofte er det ikke bare kameraet du investerer i, men et helt økosystem med objektiver og tilbehør. Undersøk grundig hvordan utvalget ser ut og velg en løsning du kan vokse med.
  • Har kameraet alle tilkoblingene du trenger? Kan du tilkoble en ekstern mikrofon? Og hvilket adapter trenger du for å tilkoble det til datamaskinen?

Del 2

Mikrofon

Nå har du forhåpentligvis et bilde du er fornøyd med, men lyden er minst like viktig! Avhengig av om du streamer fra datamaskinen eller på farta kreves det ulike mikrofonløsninger.

Headset

Å ta på seg et headset er en enkel måte å få god lyd på når du streamer. Et gamingheadset holder absolutt for Twich-streaming og hvis du vil ha et mer diskret alternativ finnes det utmerkede headset for kontorbruk. Hvis du streamer fra mobiltelefonen er et godt tips å bruke et headset siden mikrofonen da kommer nærmere munnen din. Et headset er en god begynnelse, men hvis du er seriøs med streamingen din, finnes det bedre alternativ.

For webinar eller andre profesjonelle sammenheng, er headsettet Jabra Evolve 75 Stereo MS et godt valg. Det er et trådløst headset med aktiv støyreduksjon og HD Voice for god lydkvalitet i samtaler.

Studiomikrofon

Studiomikrofonen som plasseres på bordet er det åpenbare valget for mange som streamer spill. Hvis du ikke ønsker å bruke et eksternt lydkort, skal du kontrollere at mikrofonen har en USB-utgang. Ulempen med studiomikrofoner er at de tar opp mye av lydene fra omgivelsene dine. Det kan for eksempel bli et problem hvis du sitter i et rom med bare vegger, eller hvis det er mye lyd rundt deg. Det er viktig å tenke på at du alltid trenger å bruke hodetelefoner når du bruker eksterne mikrofoner, for å unngå ekko.

Røde NT-USB er en høykvalitets studiomikrofon med USB-tilkobling. Siden puffbeskyttelse og stativ er inkludert, er det bare å koble det til og begynne å streame.

Mygg

Slipsmikrofon, mygg, lavalier-mikrofon. Kjært barn har mange navn! Den lille mikrofonen som klipses fast i skjortekragen, er en favoritt blant mange som filmer og ses vanligvis i live-sendinger. Mikrofonen kan tilkobles direkte til kameraet eller via et trådløst system for mer fleksibilitet. Siden den plasseres i nærheten av talerens munn, er det et godt valg for livesendte webinar eller i intervjusituasjoner der du kun vil fange opp lyden fra den som snakker. Hvis du streamer fra mobilen, finnes det spesialtilpassede mygg som tilkobles telefonen.

For å bruke en mygg trenger du som regel et eksternt lydkort eller muligheten til å koble det til kameraet som streamer.

Trådløse mygg er å foretrekke i de aller fleste situasjoner. For dem trenger du en sender og en mottaker. To gode pakker for å komme i gang med trådløse mygg er Rødelink Filmmaker Kit og Saramonic BLINK 500 B2, 2x Transmitter + Reciever + 2x Lavalier Microphone.

Del 3

Lys

Alle fotografer vet hvor viktig lyset er for å få et godt bilde og det samme gjelder når du streamer. Hvis du sitter på hjemmekontoret ditt med dårlig belysning, vil kameraet trenge å høye lysfølsomheten sin, noe som resulterer i kjedelige farger og kornete bilder. På samme måte som en stillbildefotograf kan legge til en blitz på kameraet sitt, kan den som filmer heve kvaliteten mye med å legge til en lyskilde.

Forskjellen mellom en kamerablitz og en lyskilde for film, er at filmen trenger konstant lys og at det ikke er nok med en kort blitz. Hvor mye eller hvilken type lys avhenger av hvordan forutsetningene er, hvor mye plass du har og hvilke resultat du ønsker å oppnå.

Et faktum er at jo større lyskilder, desto mykere og mer flatterende vil lyset bli. Det er også viktig at lyskilden er plassert et lite stykke unna kameraet og aller helst skal lyset komme inn på skrå ovenfra. Det er grunnen til at det er så vanskelig å få gode resultater når du filmer deg selv med mobiltelefonens innebygde lys.

Lyssetting ved datamaskinen

Den enkleste veien til god belysning er å sette deg i nærheten av et vindu (ikke glem at du skal sitte vendt mot vinduet for å unngå motlys), men hvis du ikke har noe naturlig lys trenger du en eller flere lamper. En kraftig lampe som du plasserer slik at lyset kommer på skrå ovenfra, kan gjøre underverk.

Ledgo Kit Ledgo E268 With Light Stand LG-L170 er en utmerket lampe for å heve kvaliteten på webinaret eller Twitch-streamen. Den store lyskilden kombinert med den innebygde diffusoren gir et mykt og fint lys.

Hvis du vil ha en enkel og veldig mobil løsning å bruke sammen med din bærbare datamaskin, kan det være lurt å se nærmere på Lume Cube Air Video Conferencing Kit. Dette er en kompakt og lyssterk lampe som kan festes hvor som helst med det tilhørende sugekoppfestet.

Del 4

Tilbehør

Når du har begynt å se på kameraer vil du snart merke at det finnes et hav av fester, tilbehør og merkelige enheter å få kjøpt. Her forteller vi om de viktigste for streaming.

Velg rett stativ for oppgaven

For å unngå froskeperspektiv trenger kameraet å plasseres ovenfor øyenhøyde og for å kunne gjøre det, trenger du et stativ. For webkameraet holder det med et enklere stativ, mens systemkameraet trenger et bedre stativ som tåler kameraets vekt. En god huskeregel er at stativet skal kunne tåle det dobbelte av kameraets vekt. Da er du på den sikre siden selv om du skulle trenge å montere et tyngre objektiv på i fremtiden.

Myke kamerabevegelser med en gimbal

Hvis du streamer fra mobilen kan det være lurt å investere i en gimbal. En gimbal beskrives best som en motorisert selfiepinne som på en mekanisk måte, reduserer bevegelser og gjør opptakene mer glidende.

Bytt ut bakgrunnen med en green screen

Å streame fra et rotete kjøkkenbord med lekende småbarn i bakgrunnen gir kanskje ikke det mest profesjonelle inntrykket. Det er kjapt fikset med en green screen. Med program som OBS er det enklere enn noensinne å på Hollywood-vis bytte ut bakgrunnen til et flott og ryddig styrerom, et sofistikert kunstgalleri eller en fin tapet.

Med Ledgo 3522U U-Frame Green Screen Kit får du en stor green screen som er 3,5 meter bred og 2,2 meter høy med en U-formet aluminiums ramme.

Håndter flere kamera med en videomikser

Hvis du vil håndtere flere kamera og kanskje få inn HDMI-signaler fra spillkonsoller eller andre kilder, kan du gjøre dette med hjelp av programvare, men hvis du vil ha en mer stabil løsning som ikke belaster datamaskinen like mye, er videomikseren et godt alternativ. Når kildene er tilkoblet videomikseren, kan du bytte mellom dem, legge på effekter og lage flotte overganger før signalet når datamaskinen.

Videomiksere var veldig dyre før, men med Blackmagic Design Atem Mini har det forandret seg. Dette er på mange måter et revolusjonerende produkt som kommer til å gjøre hverdagen enklere for mange streamere.

Raskere kommandoer med programmerbare knapper

Å kunne skru av lyden på mikrofonen, legge til en lydeffekt eller bytte kamera mens du streamer, blir enklere hvis du har et programmerbart tasteoppsett foran deg. Elgato Stream Deck har 15 programmerbare LCD-knapper som kan utføre 210 forskjellige funksjoner. En enkel måte å ta streamingen din til neste nivå!

29 april 2020

Tagger