Lyd & bilde

Audio & HiFi guiden

Vi hjelper deg med å velge riktig lyd for dine behov

Hva er viktigst når du skal velge lydutstyr? At det lyder bra, selvfølgelig. Men det handler også om å velge noe som passer for deg og måten du ønsker å lytte til musikk på. Foretrekker du å ta musikken med på stranden eller ut i naturen sammen med venner, kan kanskje en bra bærbar høyttaler passe. Kanskje ser du også mye film hjemme, og da kan du trenge et bra hjemmekinoanlegg.

I denne guiden hjelper vi deg med å finne riktig lydkilde, enten du er ute etter et stort hjemmekinoanlegg eller en bærbar høyttaler. I dag finnes det ingen generelle opplagte valg, men de fleste må tilpasse seg og kjøpe litt forskjellige ting for å utvide mulighetene til å få best mulig lyd. Nedenfor kan du klikke videre på det som passer for deg, så sørger vi for at du føler deg trygg på din neste gadget.

Multi-Room-høyttalere

For deg som ønsker frihet til å lytte til musikk hjemme, i alle rom samtidig.

Til delen

Hjemmekinoanlegg

For deg som ønsker mulighet til å føle spenningen i filmen gjennom høyttalerne.

Til delen

Platespillere

For deg som elsker den klassiske sprakingen og knitringen fra LP-platen, er dette noe du bare må ha hjemme

Til delen

Bærbare høyttalere

For deg som er ute etter en fleksibel løsning der du kan dele musikk hvor og når du måtte ønske.

Til delen

Studiohodetelefoner

For deg som er musiker og vil oppleve lyden helt fra første stund. Eller du som er særdeles kresen på hvordan lyden høres ut i ørene.

Til delen

Multi-Room-høyttalere

Du er hjemme og festen begynner snart, men du er nødt til å sørge for at alle kan lytte til klassikerne dine og det siste du har lagt til i spillelisten. Da er et par Multi-Room-høyttalere det riktige valget for deg. Multi-Room er noe som har eksistert en stund og som har blitt stadig mer tilgjengelig. I dag har de fleste en Wi-Fi-ruter hjemme, og disse høyttalerne er ganske enkle å koble sammen med nettverket ditt. På den måten kan du lytte til dem samtidig i alle rommene hjemme. Eller du kan flytte dem og guffe på enda mer i samme rom. Multi-Room er et fleksibelt alternativ, og ofte kan høyttalerne kobles til det smarte hjemmet. Mange har også Chromecast Audio og Airplay tilgjengelig, noe som gjør det enkelt å lytte til musikk fra mobilen.

Hva skal du tenke på ved kjøp av Multi-Room?

  • Sørg for å kjøpe tilstrekkelig mange høyttalere for å dekke hele hjemmet. Bor du i et stort hus med store hengeflater eller mange rom, må du sørge for at du har tilstrekkelig mange høyttalere til å dekke disse arealene. Du kan alltid starte med én og supplere med flere etter behov.
  • En annen ting det er smart å tenke på, er at samtlige enheter har støtte for smarte hjem, slik at du ikke risikerer å kjøpe høyttalere som ikke er kompatible med hverandre.
  • Ønsker du ekstra "trøkk" i lyden, kan det være smart å se nærmere på en Multi-Room Subwoofer.
  • Sørg dessuten for at du har en Wi-Fi-ruter, siden den er nødvendig for å konfigurere Multi-Room i hjemmet.

Hjemmekinoanlegg

Hvis du bruker mye tid på filmer og serier, er det kanskje på tide å skaffe seg et nytt hjemmekinoanlegg. Du gjenkjenner sikkert følelsen av å være på kino og høre DTS:X- eller Dolby Atmos-teknologien. Det er sikkert noe du setter pris på. Da er det på tide å ta med den følelsen hjem. Hjemmekinoanlegget har eksistert i mange år, og teknologien er i kontinuerlig utvikling. Derfor kan det være vanskelig å vite hva nettopp du trenger. Vi gjennomgår de ulike delene av anlegget og sørger for at du får oversikt over hva som trengs.

Receiver

Komponenten du trenger for å få liv i høyttalerne og som også kan sende bilder fra kildene dine. Det er viktig at receiveren støtter ønsket antall høyttalere, og at den har all tilkoblinger du kan tenkes å ha behov for, for eksempel HDMI eller optisk inngang. Sørg også for at forsterkeren har en høyere utgangseffekt som matcher høyttalerne, slik at begge enhetene kan spille like høy lyd. Sjekk også at receiveren har det nyeste innen DTS og Dolby, slik at du kan oppleve filmen slik den er ment å lyde.

Surroundhøyttalere

Også høyttalere som ofte står på stativ. Det er disse som skaper rom for lyden i filmen, og de to første er ofte plassert bak deg i rommet. Her kan du legge til flere enn to, avhengig av hvor mange tilkoblinger mottakeren din har for å skape ekte 5.1- eller 7.1-lyd. Ønsker du 7.1-lyd, plasseres høyttalerne på sidene av deg i rommet. Ønsker du Dolby Atmos-lyd, kan du også supplere med enda flere høyttalere, som gjerne sender lyd oppover fra gulvhøyttalerne eller er plassert i taket for å skape rom. Bruker du disse, blir anlegget et 5.1.2- eller 7.1.2-anlegg.

Fronthøyttalere

Kan enten være Bokhyllehøyttalere eller gulvhøyttalere. Gulvhøyttalerne er litt større og kan bidra til å oppnå mer bass hvis du ikke ønsker å kjøpe en subwoofer med en gang. Det er disse høyttalerne som gjør at du får stereolyd hjemme og som skal plasseres på hver sin side av TV-en.

Senterhøyttaler

Fremhever dialogen i filmen og skaper det ekstra klare mellomregisteret der stemmene våre ligger. Nettopp i filmer skjer 70 % av dialogen i senterhøyttaleren, og det kan derfor være viktig å ha en høyttaler som fremhever dette i lydbildet. Høyttaleren sentrerer dessuten lyd og andre effekter, og er sentrert foran TV-en.

Subwoofer

Komponenten som gjør at buldringen fra tordenværet høres i filmen eller at du hører det mørke registeret i en eksplosjon. Subwooferen er den som gjør at anlegget får et ettall etter (5/7).1

Hva er DTS:X og Dolby Atmos? Hvorfor bør recieveren ha det?

Dolby Atmos og DTS:X gjør at filmens lydingeniør kan plassere lyden nøyaktig der han eller hun ønsker for å skape en fantastisk stemning i filmen. Stadig flere filmer får støtte for dette, og da er det kult å kunne følge med og høre ting slik de er ment å høres fra begynnelsen. Derfor bør receiveren støtte disse formatene.

Platespillere

Å lytte til vinylplater, såkalte LP-plater, er noe som mange verdsetter høyt. Det er noe spesielt med å ta frem de flotte klassikerne eller spille den nyutgitte platen på en platespiller. Faktisk blir det i dag solgt flere LP-plater enn CD-plater, og det skyldes nok blant annet at det gir ekstra dynamikk i låtene når de spilles på en platespiller. Og man kan jo ikke annet enn å sette pris på den herlige knitrigen og sprakingen. Det er en hobby å kunne fylle på samlingen av LP-plater som du kanskje allerede har eller ønsker å bygge opp, og vi har derfor samlet mange gode platespillere hos oss. Her kan du enten kjøpe en komplett pakke eller en spiller til ditt eksisterende musikkanlegg. Sørg for at spilleren du kjøper, støtter inngangene på receiveren du har i dag eller eventuelt vil kjøpe.

Du bør teste vinyl hvis du er

  • Entusiast
  • Musikkelsker
  • Hobbyist
  • Samler

Bærbare høyttalere

Er du mye på farten, ute i naturen eller lytter til musikk når du gjør ting sammen med vennene dine, er det ofte snakk om at noen må ta med musikk. Da er det fint å ha en bærbar høyttaler med lang batteritid og bra lydvolum. I dag finnes det mange forskjellige bærbare høyttalere i ulike størrelser og med ulike klasser og sertifiseringer. Vi vil nå gjennomgå og hjelpe deg med å finne riktige høyttalere for ditt behov når du er på reisefot eller ønsker å være fleksibel hjemme.

Vann- og støvbestandige

Disse høyttalerne er veldig bra hvis du skal synge og lytte til musikk i dusjen. De kan også være smarte når det regner eller når du oppholder deg ved et basseng eller ved sjøen. De tåler ofte sand og litt leire. Det finnes forskjellige sertifiseringsklasser du bør se nærmere på ved kjøp av høyttalere.

Den vanligste er IP-klasse. De finnes mellom 1 og 6 når det gjelder støv, og mellom 1 og 9 når det gjelder vann. En høy verdi er en god indikajon på at produktet har god bestandighet. Når det gjelder støv, er produktet bestandig ved IP5x og tett ved IP6x. Når det gjelder vann, er produktet bestandig ved IPx5, helt tett på 1 meter dypt vann ved IPx7 og enda bedre ved IPx8.

Et veldig høyt sertifisert produkt har klassen IP68. Når et produkt har en x, betyr det at det ikke er testet. Når det gjelder støv og det første tallet har en x og det andre tallet har en x, er produktet ikke testet for vann.

Støtbestandige

Det finnes mange støtbestandige høyttalere, og disse har gjerne en høyere IP-sertifisering. Støtbestandigheten har ingen sertifisering, men det er produsentene selv som beskriver hvor bestandige høyttalerne er. Derfor kan det være smart å søke etter ekstra informasjon fra produsenten før du kjøper nye støtbestandige høyttalere. Disse høyttalerne er bra hvis du liker fart og spenning eller har barn som gjerne løper rundt med høyttaleren.

Batteritid

Batteritiden er viktig å tenke på ved kjøp av høyttaler. En dags lytting er gjerne minst 8 timer, og mange bærbare høyttalere i dag har så lang batteritid. Skal du ut og reise og ikke har med så mye strøm, kan det imidlertid være smart å ha litt ekstra strøm som varer en dag til. Batteritiden varierer også noe med hvor høyt volum du spiller på. Tenk gjennom egen bruk før du bestemmer deg for din neste høyttaler.

Størrelse og lydkvalitet

I dag er mange mindre høyttalere også kraftfulle, noe som kan gjøre det vanskelig å bestemme hvor store høyttalere du trenger. Selv om det ikke alltid er tilfellet, har en større høyttaler som oftest bedre lyd ved høyere volum. Maksimalt volum på mange av de mindre høyttalerne gir ikke like bra lyd som større høyttalere på samme volum. Så hvis du skal ha grillfest, bør du velge en større høyttaler og hvis du først og fremst skal bruke den på reiser, bør du gå for en mindre.

Studiohodetelefoner

Har du studio hjemme? Eller er du virkelig kresen når det gjelder lyd? Hvis du ikke allerede var klar over det, trenger du et par skikkelig gode studiohodetelefoner. Vanlige hodetelefoner strekker rett og slett ikke til. Du vil kunne koble ut og stenge omgivelsene ute for å få med deg alle detaljer. For deg som musiker handler det om å slippe å forstyrre omgivelsene og sørge for at sluttresultatet blir bra. For deg som er en kresen lytter, handler det om å høre musikken slik den var tenkt i utgangspunktet.

Man with headphones

Du trenger et par hodetelefoner som sitter tett rundt ørene uten at det føles ubehagelig selv når du bruker dem lenge. Hodetelefonene må være slitesterke og kunne brukes dag ut og dag inn. Dessuten er det fint om de har et så nøytralt lydbilde som mulig.

Vurder om du trenger åpne eller lukkede hodetelefoner. Til opptak og feltjobbing egner lukkede hodetelefoner seg best, slik at du kan stenge omgivelseslydene ute. Til lange mikse- og masteringøkter i studio eller hjemme passer åpne hodetelefoner best, siden de har bedre lydgjengivelse.

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger