Slik velger du rett lydsystem

Hva er det viktigste når du velger et nytt lydsystem? At det høres bra ut selvfølgelig! Men det handler også om å finne et lydsystem som passer for deg og hvordan du vil lytte til musikk. Hvis du først og fremst er ute etter noe du kan ta med deg på stranden, er kanskje ikke et dyrt hjemmekinoanlegg det beste for deg.

I dag finnes det flere måter å lytte til musikk på enn noen gang. Alt fra å kjøpe billige høyttalere og koble dem til telefonen til luksus-Hi-Fi-anlegg med høyttalerkabler til flere tusen kroner per meter. I denne guiden vil vi få frem at det ene ikke nødvendigvis trenger å utelukke det andre. Tenk på hvordan du vil høre på musikken; vil du lytte rett fra mobilen, fra en harddisk eller fra en plate? Vil du lytte i flere rom? Vil du ha små og diskré høyttalere som man kan feste på veggen eller noen som kan stå støtt på gulvet?

Det finnes veldig mange måter å høre på musikk i dag. Flere av dem, for eksempel Yamaha MusicCast, har lukkede systemer som kun fungerer med egne produkter. Derfor kan det være smart å lese seg opp litt ekstra før du velger det lydsystemet som passer best for deg. Men når du først har bestemt deg, så kommer du til å oppdage hvor enkelt og praktisk det er når alle enheter er tilpasset hverandre.

I denne guiden har vi tatt for oss de vanligste kategoriene når det kommer til musikkanlegg, selv om noen produkter passer i flere kategorier. Du kan for eksempel koble Hi-Fi-systemet til hjemmekinoen eller flerromssystemet til stereoforsterkeren. Uansett så håper vi denne guiden gir deg et godt utgangspunkt for å kaste deg ut i vårt lydutvalg.

Del 1

Hjemmekino

Med et hjemmekinoanlegg kan både musikk- og filmelskere få sine ønsker oppfylt. Her er det viktig å tilpasse systemet i henhold til størrelsen på rommet. Et mindre rom trenger ikke et like kraftig system som et større rom.

Og hvis du velger et som viser seg å være for beskjedent, kan du alltids oppgradere i ettertid. En forsterker man kan vokse med er Pioneer VSX-832-B. Dette er en fullstendig surroundforsterker som dekker alt fra storslåtte filmopplevelser med Dolby Atmos-lyd til full stereolyd med innebygd system som støtter strømmetjenester som Spotify, Deezer og Tidal. For deg som ikke har så lyst til å ha en høyttalerkabel liggende på gulvet for å nå de bakerste høyttalerne, kan glede deg over at Pioneer VSX-832 kun trenger høyre-, venstre- og fronthøyttaleren for å skape en surroundopplevelse. Men det er selvfølgelig alltid bedre med fysiske bakhøyttalere.

Et annet alternativ for deg som vil ha et lydsystem som passer både til film og musikk, er en lydplanke. Det er en avlang høyttaler som du plasserer foran TV-en, og som inneholder venstre-, høyre- og midtre høyttalere. De fleste lydplanker har en subwoofer plassert på gulvet for ekstra trykk i bassregisteret. Et steg opp fra lydpanken er det som kalles lydsokkel. Den gir et sterkere lydbilde når du setter TVen oppå den. Canton DM 90.3 er Rolls Roycen i denne kategorien av soundbase. Med en styrke på hele 300 watt trenger den ikke en subwoofer i tillegg for å fylle rommet. Med et innebygget støtte for bluetooth kan du strømme lyd rett fra telefonen eller datamaskinen.

Del 2

Klassisk Hi-Fi stereoanlegg i flere deler

Dette er den vanligste typen, men også den mest allsidige. Bygger du ditt eget Hi-Fi-system kan det være akkurat så stort og dyrt eller lite og spesialtilpasset som du vil. Alt starter med forsterkeren. Enten du velger du en standard stereoforsterker eller en med innebygget radio, en såkalt receiver. Onkyos TX-8270 er en fullverdig receiver med alle funksjonene du kan forestille deg. Med innebygd støtte for en rekke musikktjenester, samt støtte for både Google Cast og Apples AirPlay, kan du spille musikk fra akkurat hvor du vil. I tillegg har TX-8270 både FM, DAB og Internett-radio, så det vil alltid være noe å lytte til. Med en kraft på 160 watt per kanal burde du bo i god avstand til nærmeste nabo for å utnytte dens fulle potensiale...

For deg som ikke ønsker å gå på kompromiss med lydkvaliteten, er Pioneer A-70DA et godt alternativ. Denne forsterkeren har separate transformatorer der inngangs- og utgangsforsterkeren er skjermet fra hverandre. Men sine 17 kilo betyr dette en ren og klar lyd, hvor forsterkerne ikke forstyrres av svingninger i nettilgangen. Forsterkeren har ikke innebygd støtte for strømming av musikk, men via de digitale inngangene kan A-70DA spille av alle moderne musikkformater. Via USB støttes selv de høyeste lydoppløsningene som Quad-DSD (11.2MHz) og PCM på 384kHz og 32bit.

Etter forsterkeren så er selvfølgelig høyttalere en svært viktig del av et Hi-Fi-system. Vil du ha et par små og fine høyttalere som tar liten plass eller vil du ha svære og tøffe høyttalere som ruver på gulvet? Velger du sistnevnte så råder vi deg til å ta en titt på Canton Chrono 517. Dette er den minste høyttaleren i Cantons Chrono 5-serie, men med en vekt på 17 kilo per stykk. Med bassrefleksporten på baksiden er høyttaleren enkel å plassere og har ingen problemer med å stå direkte mot veggen.

Del 3

Aktive høyttalere og flerromsløsninger

Det er ingen tvil om at mobilen er utgangspunktet for mange musikkelskere i dag. Her har vi enkelt tilgang til strømmetjenester, og når vi ikke vil bruke hodetelefoner vil vi at det skal være enkelt å koble den til større høyttalere for en kraftigere lyd.

Det enkleste da er en god gammeldags AUX-inngang. Det som skiller en aktiv høyttaler fra en passiv, er at høyttaleren har en innebygd forsterker, og ikke trenger å kobles til en separat forsterker. En batteridrevet høyttaler er perfekt for deg som vil spille musikk på stranden. Da kan det være lurt å velge en høyttaler som er vann- og støv-avstøtende, så du ikke trenger å bekymre deg for at den skal bli ødelagt.

De fleste aktive høyttalere støtter en eller annen type trådløs avspilling, og den enkleste varianten er ofte bluetooth. Dagens bluetooth-høyttalere holder god kvalitet, men kan noen ganger være følsomme for forstyrrelser, noe som igjen kan føre til en hakkete musikkopplevelse. Det kan derfor være bedre å velge en høyttaler som spiller via WiFi. Den enkleste måten å teste ut dette på er å kjøpe Googles Chromecast Audio. Den ser ut som en tynn mini-vinylplate og blir linken mellom telefonen og høyttaleren. Vil du ta det et steg videre kan du vurdere ett av flerromssytemene som har kommet de siste årene.

Del 4

Mikrosystem

Hvis du har en liten leilighet, og ikke vil legge så mye penger i et lydsystem eller vil ha høyttalere i flere rom, kan et mikrosystem være et bra valg. I denne kategorien finner vi komplette systemer med forsterker, radiomottaker og høyttaler, gjerne i et smidig og enkelt format. Mikrosystem, eller kompaktstereo som det kalles, kan du enten plassere i en hylle, på et bord eller henge på veggen hvis du vil spare plass.

Bare fordi et mikrosystem er lite trenger ikke det bety at det går på bekostning av lyden.Pioneer X-HM76 tar ikke mye plass i hylla, men har en total kraft på 100 watt. I tillegg til CD-spiller med SACD-støtte, kan du enkelt strømme musikk via AirPlay, Google Cast eller FireConnect.

Del 5

Hodetelefoner

Å ha god lyd på reise eller når du trener er ofte like viktig som å ha god lyd hjemme. I dag får du trådløse hodetelefoner både med og uten støydemping, og dermed blir flyturen eller den humpete bussturen med ett mye mer behagelig. Enten kan du velge en modell som dekker øret og stenger ut det aller meste av lyd, eller en som sitter inni øret, men imidlertid ikke demper lyden like bra.

Sennheiser har hatt stor suksess med sine støydempende hodetelefoner, og det med god grunn. Toppmodellen PXC550 med berøringskontroll, skrur seg av og på, på en intelligent måte. Når du bretter ut hodetelefonene skrur det seg automatisk på, pauser lyden når du tar det av deg, og skrur seg automatisk av når du bretter det sammen. HD-650 er en flott modell for deg som foretrekker å nyte musikken hjemme i egen stue. Her spares det nemlig ingenting på komfort eller lydkvalitet.

Leter du etter et stilig og kompakt par hodetelefoner bør du teste Audio-Technica's ATH-AR5BT. De svarte og hvite hodetelefonene er både trådløse og utstyrt med støyreduksjon. Disse kan du til og med bruke når batteriet går tomt, ved hjelp av den medfølgende ledningen.

Høres Beyerdynamic Aventho Wireless kjent ut? Det er trolig fordi det er en trådløs variant av produsentens klassiske modell T51i, kjent som de beste hodetelefonene du har over ørene. Ved hjelp av kalibreringsappen MIY, skapes en unik lydprofil kun for deg, som lagres i hodetelefonene. Denne lydprofilen kan deretter brukes uansett hva du hører på.

Plantronics er kjent for gode hodetelefoner, og selv om Voyager 8200 UC har svært god lyd, er det først og fremst et godt valg for deg som vil kombinere din kjærlighet til musikk og bruker hodetelefonene med å snakke i telefonen. Voyager 8200 UC har "vanlige" knapper i motsetning til mange moderne modeller, som bruker berøringsfunksjon for å kontrollere musikk og alt annet. Selv om dette ikke gir en moderne følelse, så er det utvilsomt praktisk.

2 februar 2018

TV-guiden

Vi har satt sammen en guide som går gjennom alt du trenger å vite for å finne riktig TV.

Starte en podcast – sånn gjør du

Har du lyst til å starte med podcaster? Vi har samlet alt du trenger for å komme i gang.

Velg riktig hodetelefon

Få ting kan live opp tilværelsen på samme måte som et par nye hodetelefoner, men å finne riktig blant alle produsenter og modeller, er ikke alltid like lett. I denne guiden skal vi prøve å finne ut av det viktigste og hjelpe deg med å finne hodetelefonene som passer for akkurat deg.

Kom i gang med vloggen

Å lage stilig og profesjonelt materiale for blogger og sosiale medier, trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig. Det eneste du trenger er et kamera, en mikrofon og grunnleggende kunnskaper om bildekomposisjon og lyssetting. Det vanskeligste kan faktisk være å velge rett utstyr.