Lyd & bilde

Kameraguiden

Vurderer du å begynne å fotografere?

Eller har du kanskje allerede begynt, men ønsker å avansere til neste nivå?
Uansett hvilket nivå du befinner deg på, er det visse ting du bør tenke på før du begynner å fotografere. I denne fotoguiden gjennomgår vi hvordan du bør tenke rundt valg av kamera, hva du skal fotografere og hvilke tilbehør som kan være bra å ha.

Men la oss ta det fra begynnelsen. Hvis du ikke har fotografert tidligere, men ønsker å begynne, er utstyr i form av et enkelt og bra kamera samt et objektiv alfa og omega. Det betyr ikke at utstyret trenger å være kostbart eller eksklusivt, eller i det hele tatt nytt for den saks skyld. Mange rimeligere modeller kan faktisk gi like gode bilder som dyrere modeller, og de kan være enklere å bruke. Dustin tilbyr kameraer og tilbehør for alle situasjoner og alle typer brukere.

Debutanten

Kameraer og tilbehør for nybegynnere
Kanskje har du vurdert å begynne å fotografere i lengre tid, eller så har du nettopp begynt, men ønsker å avansere til neste nivå innen fotografering.

Til produktene

Vandreren

For deg som vil ta neste steg
Har du kommet et stykke i fotograferingen og er klar til å ta neste steg? Kanskje ønsker du mer kontroll med hvordan sluttresultatet blir, eller kanskje trenger du flere funksjoner som gjør at du kan ta enda mer unike bilder.

Til produktene

Mesteren

Kameraer og tilbehør for profesjonelle
Har du mange års erfaring med fotografering, eller har du kanskje til og med jobbet profesjonelt med fotografering? Da trenger du et profesjonelt kamera i toppklassen, som gir perfekte resultater – hver gang.

Til produktene

Hva vil du fotografere?

Du har kanskje lurt på hva du skal fotografere eller hva slags bilder du skal ta. For å vite hvilken type kamera som passer best for nettopp deg vil vi gjennomgå ulike former for fotografering, slik at du kan velge det riktige alternativet.

Landskapsfotografering

Vil du fotografere landskap og natur, trenger du et kamera som tåler spesielle værforhold og som du kan ta med deg ut i skog og mark. Det er viktig å være klar over at landskapsfotografering ofte tar tid og er en langsom prosess og at du derfor ikke trenger det raskeste kameraet på markedet. I stedet er det kameraets størrelse og vekt som teller. Kategorien landskapsfotografering omfatter så vel enklere som mer eksklusive modeller.

3 tips om landskapsfotografering

 • Værtetting
 • Vinklingsbar skjerm for lave vinkler
 • Time Lapse- og timerfunksjon

Portrettfotografering

Kanskje er du interessert i å ta fine portretter av familie, kjæledyr eller mennesker du beundrer? Da er det greit å vite at objektivet er viktigere enn selve kamerahuset. I tillegg til normalzoomobjektiv er et objektiv med fast brennvidde på 50-85 mm å foretrekke. Det vil gi perfekte portrettbilder som er myke og har uskarpe bakgrunner.

3 tips om portrettfotografering

 • Rask autofokus
 • Øyeautofokus
 • Bildestabilisering

Gatefotografering

Liker du å ta med kameraet når du er ute og reiser, går i byen eller bare i hverdagen? Da er et kompakt og diskré kamera som tar liten plass mest hensiktsmessig. Hvis du vil henge kameraet på brystet eller la det ligge synlig på bordet, skader det heller ikke om det er estetisk tiltalende. Men fremfor alt er det viktig at kameraet er praktisk, utstyrt med superzoomobjektiv og kanskje også et fast objektiv beregnet for gatebruk som tilbehør. For å få med alle bilder er dessuten rask og nøyaktig autofokus viktig.

3 tips om gatefotografering

 • Superzoom
 • Bra autofokus
 • Objektiv beregnet for gatebruk

Actionfotografering

Har du lyst til å fotografere fartsfylte situasjoner og hendelser med mye liv og bevegelse? Da trenger du utstyr av ekstra høy kaliber. Rask seriebildefunksjon, lynrask autofokus og lang zoom vil stå i fokus når de raske kameraene inntar scenen. For å få bilder som du blir skikkelig fornøyd med på dette området, må du gjerne opp en prisklasse, men det kan det være verdt.

3 tips om actionfotografering

 • Rask seriebildefunksjon
 • Lang zoomar
 • Lynrask autofokus

Objektiver

I tillegg til type kamera du skal velge vil kameraobjektiv være et av de første begrepene du støter på hvis du ikke har fotografert tidligere. Imidlertid er det ikke alltid så enkelt å velge objektiv. Det er mye å ta hensyn til i valg av riktig objektiv for riktig type fotografering. I tillegg til grunnleggende spørsmål som vekt, pris og type er det første spørsmålet du bør stille deg – hva er det egentlig jeg skal fotografere? Ved å stille deg selv dette spørsmålet er halve jobben allerede gjort, siden det snevrer inn det store antallet alternativer som ellers finnes.

Faste objektiver

Faste objektiver har både fordeler og ulemper. Siden de er faste, er de ikke like fleksible med hensyn til brennvidde, og dermed er du nødt til å bevege deg for å finne riktig vinkel. Fordelen med faste objektiver er at de gir mindre forvrengning enn et zoomobjektiv. De gir bedre forutsetninger for bildene, siden optikken er optimalisert for å være best på nettopp den brennvidden som objektivet har. Derfor kan du forvente et bedre resultat med faste objektiver enn med zoomobjektiver.

Zoomobjektiver

Hva med zoomobjektiver? Finnes det ulike typer? Ja, det finnes mange typer zoomobjektiver som er mer eller mindre egnet avhengig av hva du vil fotografere. Nedenfor gjennomgår vi de vanligste typene og hvordan du skal tenke rundt de ulike variantene.

Objektiver med normalzoom

Objektiver med normalzoom følger ofte med kameraet når du kjøper det. Objektivet er enkelt å bruke og er et bra nybegynnerobjektiv.

Objektiver med superzoom

Superzoom fungerer til det meste, og den lange brennvidden gjør det til et utmerket objektiv med høy fleksibilitet. Den eneste ulempen er at objektiver med mye zoom ikke er spesielt lyssterke, noe som gjør at de blir litt større sammenlignet med et normalzoomobjektiv.

Teleobjektiver

Hva slags objektiv er det fotografene langs sidelinjen på fotballkamper har, eller som du har sett på TV når de filmer fra savannen? Det heter teleobjektiv. Den høye brennvidden til et teleobjektiv gjør at du kommer nærmere det du skal fotografere eller filme. Det er den som gjør at motivet blir fremhevet både i for- og bakgrunnen av bildet. Denne kategorien omfatter alt fra mindre, lette og rimelige til større, tyngre og mer kostbare objektiver.

Brennvidde

Neste steg etter at du har valgt objektiv er hvilken brennvidde du skal ha. Hva slags brennvidde du trives med, kan du finne ut ved å se på bilder som du liker og sjekke hvilken brennvidde de er tatt med. Nå har du kommet et godt stykke på vei med fotograferingen og også funnet dine interesseområder innen fotografering og video.

Vidvinkel for fengslende bilder

Et vidvinkelobjektiv gir dramatiske bilder og en følelse av at verden er større enn den faktisk er. Vidvinkelobjektiver egner seg derfor godt til arkitektur-, landskaps- og byfotografering. Men de kan selvfølgelig også brukes til mye annet. En vidvinkellinse gjør det mulig å være kreativ og ta unike bilder som skiller seg ut i mengden.

Men hva slags systemkamera skal jeg ha?

For å si det enkelt finnes det to typer systemkameraer: tradisjonelle systemkameraer og speilløse systemkameraer. I et DSLR-kamera (digitalt speilreflekskamera) speiles bildet gjennom hullet du ser i når du fotograferer, altså den optiske søkeren. I en optisk søker ser du virkeligheten nøyaktig som den er. Det finnes altså ingen speiling, men i stedet brukes en elektronisk søker. Den elektroniske søkeren viser bildet på en digital skjerm som er innebygd i kameraet. Det gir en direkte forhåndsvisning av hvordan bildet vil se ut, noe som kan være praktisk hvis du ikke ønsker å ta flere bilder i "blinde". Det finnes to leirer innenfor disse teknologiene, og begge har fordeler og ulemper som ofte fører til lange diskusjoner.

Nedenfor oppsummerer vi kort hvilke fordeler de ulike teknologiene har:

Fordeler med tradisjonelle systemkameraer

 • Ingen forsinkelse – du ser virkeligheten nøyaktig som den er
 • Ingen innvirkning på kameraets batteritid
 • Optisk søker i stedet for elektronisk søker

Fordeler med speilløse systemkameraer

 • Du får et direkte bilde av hvordan fotografiet vil se ut
 • Kompakt design som gjør kameraet enklere å ta med
 • Objektiv i nettere utførelse

Kan jeg filme med systemkameraet?

Noen ganger dukker det opp situasjoner der stillbilder ikke er tilstrekkelig. Kanskje vil du ta opp en sekvens av noe eller fange opp en spesiell lyd som det ikke er mulig å formidle i et bilde. I de fleste tilfeller kan du da bruke systemkameraet til å filme.

Det er et par ting å tenke på når det gjelder filming med et systemkamera, og det finnes ikke en modell som passer for alle. Hva nettopp du skal velge, avhenger av hvilke behov du har, men det finnes noen generelle ting som kan være nyttige å tenke på:

Pris

Hvilket budsjett har du for systemkameraet? Du finner alt fra rimeligere modeller som gir akseptable resultater til eksklusive modeller med tonnevis av funksjoner

Funksjoner

Hvor mange funksjoner du trenger avhenger av hvilket nivå du befinner deg på. Er du nybegynner, klarer du deg med noen få, men har du holdt på en stund, trenger du kanskje flere og mer avanserte funksjoner for å få større utbytte av videoproduksjonen.

Størrelse

Vil du ha et stort kamera med perfekt bildeskarphet eller et mindre til dagsutflukten? Valget avhenger i stor grad av hva som er dine bruksområder

Piksler

Skal du bare se på filmen i etterkant, er ikke antall piksler avgjørende. Det blir viktigere hvis planen er å jobbe med klippet i etterkant og beskjære, klippe og legge sammen. Da kan antall megapiksler og oppløsning bli avgjørende for resultatet.

Lyden

For filming med et kompakt- eller systemkamera kan det være viktig å ha en god innebygd mikrofon som takler vindstøy. Er du ute etter mer kontroll, kan det være smart å ha en kontakt på kameraet for tilkobling av en ekstern mikrofo.

Ønsker du i stedet å fordype deg i strømming, kan du gjøre det her:

Oppslagsbok

Vi har laget en ordliste over begreper som ofte forekommer og som det kan være nyttig å kjenne til, eller for å kunne briljere litt:

Søker – Delen du ser gjennom når du skal ta et bilde

Blitssko – Som regel plassert oppå kameraet for å kunne feste tilbehør, for eksempel en ekstern blits

Eksponering – å "eksponere" henviser til hvordan du stiller inn lukkertid, blenderåpning og ISO. Et bilde som er overeksponert, blir veldig lyst, og et bilde som er undereksponert, blir veldig mørkt

Bokeh — Et japansk ord som brukes for å beskrive uskarpheten i et bilde

Komposisjon – Hvordan du bygger opp et bilde ved hjelp av vinkler, avstand, plassering av motiv og så videre. Lukkertid, blenderåpning og ISO – kameraets tre hovedinnstillinger som i første rekke påvirker lyset

Lukkertid, blenderåpning og ISO – Kameraets tre hovedinnstillinger som i første rekke påvirker lyset

Fish-eye - Begrep som omfatter objektiver, linser eller effekter. Et "Fish-Eye"-objektiv er et objektiv med veldig kort brennvidde som kan gi opptil 220 graders bildevinkel.

RAW – Alternativt format til jpg for lagring av filer i kameraet. Filformatet gir dessuten større rom for redigering og etterbehandling av bildene.

UV-filter – Monteres på filtergjengene til objektivet for å beskytte glasset og sensoren mot UV-lys

23 februar 2022

Tagger