Lyd & bilde

Kom i gang med vloggen

Å lage stilig og profesjonelt materiale for blogger og sosiale medier, trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig. Det eneste du trenger er et kamera, en mikrofon og grunnleggende kunnskaper om bildekomposisjon og lyssetting. Det vanskeligste kan faktisk være å velge rett utstyr. Hvis du skal filme deg selv på ski trenger du helt annet utstyr enn om du tenkte å starte en videoblogg hjemme på rommet.

Med denne guiden vil vi hjelpe deg med å finne rett utstyr i kamerajungelen og dele noen av våre håndfaste tips.

Del 1

Velg rett kamera

Hvorfor investere i et ekstra kamera når du har et i smarttelefonen din som du i tillegg alltid har med deg? Sannheten er at uansett hvor gode dagens mobiltelefoner er, kan man ikke sammenligne dem med kvaliteten i et dedikert foto- eller videokamera. Fordelene er åpenbare, du får flere innstillingsmuligheter, bedre objektiv og større sensorer.

Det finnes videokameraer som kan fotografere og fotoapparat som kan filme. Hvilken type kamera du bør velge avhenger helt og holdent på hva du skal bruke det til. Hva skal du bruke det til og hvordan?

Hvis du for eksempel skriver om mat og vil ta nærbilder som gir besøkerne vann i munnen, kan det være lurt å velge et systemkamera ( det vil si et kamera med utbyttbare objektiv) siden de som regel gir de beste bildene. Sony a7 III ILCE-7M3 er et fullformatkamera i kompakt format med innebygget stabilisator og et treffsikkert autofokus.

Et annet kamera som egner seg godt for stillbildefotografering er Canon EOS M50, et speilløst systemkamera i et lite format med rask autofokus, 4K og enkel bildeoverføring.

Et annet fullformatkamera som tar fantastiske bilder er Sony RX100 VI. Med tommelsensor, lynrask autofokus og 4K i et lite format, er den perfekt for deg som vlogger.

En ting som er viktig å tenke på er at dyrere systemkameraer som regel selges uten objektiv, noe som betyr at det må kjøpes separat. Et godt tips er å kjøpe en normalzoom for å få en oppfatning om hva du eventuelt kan trenge før du utvider utvalget ditt i fremtiden.

Dersom du har tenkt å filme mye, er det viktig at du velger et kamera med mikrofoninngang siden du får bedre lyd med en ekstern mikrofon. I dag filmer de aller fleste kameraene i 4K-oppløsning. Hvis du ønsker et fremtidssikkert kamera, er det et 4K-kamera du skal satse på. Hvis du skal filme deg selv er det viktig å velge et kamera med vribar skjerm, sånn at du kan se deg selv når du har det på stativ.

Person holding camera

Eventyrkamera

Det er en ting å filme på kontoret eller i hjemmets lune ro, men så fort du skal filme eventyr, stilles det nye krav til utstyret ditt. De moderne action kameraene tåler vær og vind og mye juling, filmer med høy kvalitet og kan festes på stort sett hva som helst. GoPro har mer eller mindre blitt synonymt med action kameraer, men det finnes mange andre produsenter å velge mellom.

For den skikkelig eventyrlystne anbefaler vi Olympus Tough TG-6, et støtsikkert, vanntett og frysesikkert kompaktkamera. Et interessant alternativ er den vanntette DJI Osmo Action med innebygget bildestabilisator, skjerm på både frem- og baksiden og 4K.

Hvis du heller vil ha et 360-kamera i lommeformat skal du satse på Insta360 One X Black. Eller Ricoh Theta Z1, som er et like praktisk 360-kamera med stor 1-tomme sensor.

Et generelt tips er å filme fra så mange ulike vinkler som mulig og etterpå klippe det sammen til en flott film på datamaskinen. For de aller råeste kameraturene bruker du naturligvis en drone. DJI Mavic 2 Pro lar deg filme i 4K med et integrert Hasselbladkamera. Styr den med håndbevegelsene dine og få hjelp av dronens sensorer for å unngå hindre.

Dji Osmo action camera

Se alle digitalkameraer

Del 2

Ikke glem lyden

Nå har du forhåpentligvis bilder du er fornøyd med, men lyden er minst like viktig. Nesten alle kameraer har muligheten for opptak av lyd, men hvis du vil lage proffe filmer trenger du en ekstern mikrofon. Mange kameraer har 3,5-millimeter inngang for mikrofon, men enkelte kameraer krever at du har et adapter.

Det finnes veldig mange ulike slags mikrofoner på markedet og før du finner riktig type, må du tenke igjennom hvilke miljø du kommer til å filme i. Med en shotgun-mikrofon fanger du opp lyden fra den retningen du peker den mot. Saramonic Sr-M3 monteres enkelt på kameraet ditt, er enkel å bruke og har hodetelefoninngang for samtidig lytting. Ulempen med en shotgun-mikrofon er at den egner ser mindre bra hvis du skal ta opp lyd som er lengre unna kameraet.

Boya Pro-K1 Wireless Receiver Boya Pro-K1 Wireless Receiver (sender og mottaker) egner seg godt for å spille inn live lyd, film- og tv-produksjoner, talkshows og konferanser. Hvis du vil kunne spille inn 4 spor samtidig skal du satse på Zoom H5 Handyrecorder, en portabel opptaker med low-cut-filter som reduserer vindens påvirkning og eliminerer håndteringslyder. For deg som er ute etter et kompakt, trådløst mikrofonsystem med innebygget mikrofon på senderen og støtte for ekstern mikrofon, anbefaler vi Røde Wireless GO. I Røde VideoMicro Røde VideoMicro får du en kompakt videomikrofon for systemkameraer med filmfunksjon.

Se alle mikrofoner

Del 3

Finn riktig videolys

Trenger vi å poengtere lysets betydning? Enkelte hevder at lyset er det fotografering faktisk handler om. Sammenlignet med kamerautstyr som kan koste en del, er det relativt billig med en godt fungerende blits. Og faktum er at en god blits sannsynligvis gjør mer for bildene dine, enn et nytt objektiv.

Ledgo E268c er et stort LED-panel som kan brukes for belysning i både video og for fotografering. Hvis du vil ha fordelene med blits og fast lys i samme enhet, har du Rotolight NEO 2.

Elgato Key Light er et dimbart LED-panel med 2500 lumen og justerbar fargetemperatur. Sist, men ikke minst har vi Phottix M180 LED Light, en superkompakt kombinasjon av LED-panel og ladestasjon (powerbank). LED-lyset varieres enkelt i lysstyrke og fargetemperatur, noe som gjør det til den perfekte lyskilden når du bruker smarttelefonen som kamera eller videokamera.

Rotolight neo product

Se alle blitser og lamper

Del 4

Tilbehør

Når du har begynt å se på kamera, først og fremst action kamera, vil du fort merke at det finnes et hav av fester, tilbehør og enheter å kjøpe til. Det viktigste er stativet.

Jobys Gorillapod er en praktisk løsning med sine bøyelige ben som oppmuntrer til kreativitet. Du kan for eksempel plassere den i et tre eller på en lyktestolpe. For mobiltelefonen velger du Joby Gorillapod 1K Kit og for systemkameraet er Joby Gorillapod Rig det åpenbare valget.

Ett annet alternativ er Joby Griptight Pro Telepod som også fungerer som en selfiepinne til GoPro-kameraet ditt eller smarttelefonen. Mer seriøse telefon-filmere velger Joby Gorillapod Mobile Rig som også kan bære belysning og mikrofon. DJI Ronin-SC er en lett gimal med 360° panorering som kan håndtere utstyr opptil 2 kg og er utstyrt med en rekke smarte funksjoner. Zhiyun Weebill Lab Gimbal er laget for deg som ønsker å kunne bruke smarttelefonen som søker, trenger en gimal som kan holdes på flere ulike måter og vil kunne skape helt stabile klipp. Feiyutech WG2X Wearable Gimbal er for den eventyrlystne og monteres enkelt på action kameraer.

Videokamera tilbehør

2 februar 2018

Tagger