Datautstyr & tilbehør

Hvilken gaming-PC bør du kjøpe?

Uansett hva du skal spille, trenger du en PC med mer ytelse i form av raskere prosessor og bedre grafikkort for å kunne håndtere spillenes krav til PCen.

Hvis du vet hvilke spill du har tenkt å spille, kan du enkelt finne ut hvilke PC-komponenter du trenger. Når du kjøper en komplett gaming-PC, må du først og fremst se på prosessor og grafikkort. Hvis du i stedet bygger din egen gaming-PC, må du også tenke på de andre PC-komponentene: hovedkort, RAM-minne, harddisk og kjøling.

Del 1

Bør du velge stasjonær eller bærbar gaming-PC?

De store produsentene MSI, Asus og Lenovo har alle gode alternativer når du skal velge stasjonær eller bærbar gaming-PC. På den bærbare fronten har Razer en rekke bærbare modeller utviklet for gaming.

Fordelene med en stasjonær gaming-PC er først og fremst ytelsen. Som regel får du mer ytelse for pengene, bedre kjøling og en mer stillegående PC. Du har også muligheten til å bytte ut og oppgradere PC-komponentene.

De siste årene har det kommet en rekke gaming-PCer som for alvor utfordrer de stasjonære. Den åpenbare fordelen er at de er mobile. Ulempen er at du må betale mer for samme ytelse som en stasjonær PC. Vifter på bærbare PCer er ofte også mer høylytte. Du har heller ikke samme mulighet til å bytte ut komponenter, så det kan være vel investerte penger å satse på et litt bedre grafikkort.

Del 2

Hvilke spillkrav og hvilket budsjett har du?

Vi vet hva du må tenke på når du velger gaming-PC. Og hva den bør koste. Alt handler om hvilke spill du planlegger å spille. Derfor har vi listet opp en rekke forskjellige spill og ulike priskategorier.

Enklere spill krever hverken et avansert grafikkort eller en lynrask prosessor. Her klarer du deg med en billigere gaming-PC. På den annen side kan en dyrere gaming-PC med mer avanserte komponenter «vare lenger», slik at du kan spille nye spill i lang tid fremover. Hvis du skal spille online, trenger du også en stabil Internett-tilkobling. Nettopp derfor foretrekker mange å spille med nettverkskabel i stedet for å stole på Wi-Fi-tilkoblingen.

Spiller du Minecraft, League of Legends eller Fortnite?

Hvis du spiller enklere spill som ikke bruker så mye prosessorkraft eller har krevende grafikk, anbefaler vi at du satser på en datamaskin i prisklassen 5 000–9 000 kr. Hvis du derimot vil spille nyere spill med høyere krav til grafikk, kan det være lurt å ta en titt på neste kategori.

Stasjonære gaming-PCer 5 000–9 000 kr

Bærbare gaming-PCer 5 000–9 000 kr

Spiller du CS, World of Warcraft eller et nytt AAA–spill?

Da trenger du en litt raskere prosessor og bedre grafikkort. Sats på en PC i den prisgunstige prisklassen 10 000–19 000 kr. Da kan du spille de fleste spill med høyere grafikkinnstillinger uten problemer. Men hvis du skal strømme eller ta opp samtidig som du spiller, kan det være lurt å ta en titt på neste prisklasse.

Stasjonære gaming-PCer 10 000–19 000 kr

Bærbare gaming-PCer 10 000–19 000 kr

Spiller du Battlefield V, Red Dead Redemption 2 eller Cyberpunk 2077?

Dette er spill som utfordrer maskinvaren og krever de beste komponentene hvis du vil spille med optimale innstillinger. I prisklassen 20 000+ finner du PCer utstyrt med komponenter som kan håndtere alle spill. Strøm eller ta opp samtidig som du spiller, unngå forsinkelser og gled deg over at du slipper å kjøpe ny PC på flere år. Hvis du i tillegg kjøper en gamingstol, er du klar for alt.

Stasjonære gaming-PCer 20 000 + kr

Bærbare gaming-PCer 20 000 + kr

Del 3

Vil du lese mer om PCens ulike komponenter?

Det er delene som utgjør helheten. Vi går gjennom de ulike komponentene.

Hovedkort

Ofte kalt datamaskinens ryggrad, og alle større komponenter i PCen må kobles til hovedkortet. Sørg for at det er kompatibelt med andre komponenter, som prosessoren og RAM-minnet.

Prosessor

Avanserte spill innebærer mye data, noe som krever en rask prosessor. Prosessoren er imidlertid ikke like viktig som grafikkortet ditt, som jobber enda hardere. Med en prosessor i mellomklassen er du som regel trygg når det gjelder gaming. Hvis du skal oppgradere prosessoren, må du sørge for at den er kompatibel med hovedkortet ditt.

Grafikkort

Grafikkortet er uten tvil den viktigste komponenten hvis du vil spille med høy oppløsning uten forsinkelser.

RAM-minne

RAM-minnet er arbeidsminnet som sørger for at du kan spille og kjøre andre programmer samtidig. Som regel trenger du minst 8 GB for å spille uten forsinkelser. Men hvis du satser på 16 GB allerede fra begynnelsen, vet du at det er fritt fram en stund fremover. Og unngå å blande ulike produsenter av RAM-minner om eller når du oppgraderer.

Harddisk

SSD laster inn spillene raskere. PCen starter også raskere enn med en tradisjonell HDD, som du i stedet kan supplere med og bruke til lagring, f.eks. hvis du tar opp spillingen.

Kjøling

Et godt kjølesystem er gull verdt. Flere vifter er en fordel, mens vannkjøling gir deg optimal ytelse. For ikke å snakke om minimal støy.

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger