Datorer & tillbehör

Velg riktig gamingstol — for deg og spillet ditt

— for deg og spillet ditt

Interessen for gaming er enorm. Faktisk er gaming i dag verdens største underholdningsindustri. I dag omfatter gaming ikke bare de som faktisk spiller, men har også blitt en publikumssport som trekker millioner av seere. Bare i Norden er det 1,4 millioner mennesker som daglig ser på når andre spiller. Et eksempel på dette er Sverige, der man snakker om «det svenske gamingmirakelet», noe som har gjort svensk spillindustri til en av de hotteste i verden. På kun 10 år har omsetningen i Norden mangedoblet seg, og det samme har antall bedrifter. Etter hvert som det blir stadig flere spillere har også innovasjonstakten innen nye spilleformer økt.

Oppmerksomheten som nå rettes mot e-sport og gamingkulturen blir stadig mer omfattende med flere spillere, flere seere og høyere premier. Den økende interessen for e-sport og gaming har også ført til at interessen for gamingstoler har skutt i været – og kanskje er det ikke så rart. En gamingstol er nemlig ikke bare en investering i gamingen din, men også i deg selv. Ofte tilbringes det mange timer i stolen, og derfor er både komfort og ergonomi viktig for at du og gamingen skal holde mål.

I denne veiledningen går vi gjennom hvordan du bør tenke når du skal velge en gamingstol tilpasset deg og dine behov.

Gamingstoler for ulike behov

PC gamingstoler

Tradisjonelle gamingstoler er det de fleste tenker på når de hører ordet «gamingstol». Denne stoltypen er utviklet for bruk ved et skrivebord, noe som gjør den til det perfekte valget hvis du spiller på PC eller Mac, men den kan selvfølgelig også brukes som en komfortabel kontorstol. Den klassiske gamingstolen består vanligvis av en 5-stjernet base, slik at du kan bevege seg fritt ved skrivebordet, høye armlener som støtter håndleddene og en høy ryggstøtte som hindrer overanstrengelse i unaturlig stilling. Felles for denne stoltypen er at nesten alle er konstruert for en vertikal sittestilling som standard, men der stolen kan vippes bakover og justeres i ulike sittestillinger. Det er imidlertid litt forvirrende at gamingstoler noen ganger forbindes med «racingstoler» ettersom de aller første gamingstolene ble utviklet ut fra hvordan en racingstol er bygd opp med høye, rette rygger og tett polstring. Dette skal imidlertid ikke forbindes med stoler som er utviklet for racingsimulatorer, noe vi kommer til litt senere i denne veiledningen.

Racingsimulatorer

Racingsimulatorer er opphavet til alle typer gamingstoler. Som nevnt tidligere i veiledningen var de første spesialutviklede gamingstolene tiltenkt racingspill. Racingsimulatorer tilhører kategorien tunge gamingstoler, og de er spesialutviklet for å etterligne racingstoler slik de ser ut i virkeligheten. Som regel leveres de ferdig montert med en «cockpit» der du kan feste alt utstyret du trenger for en komplett racingopplevelse. Blant annet ratt, girkasse, pedaler og andre instrumenter. Noen racingsimulatorer er tilpasset vanlige gamere som vil oppleve racing på en ny måte, mens andre modeller er så avanserte at de brukes profesjonelt av racerførere i eliteklassen – noe som også synes på prislappen. Innenfor denne avanserte klassen finnes det racingsimulatorer som koster flere hundre tusen kroner.

Konsollstoler

I motsetning til gamingstolene er konsollstolene utformet for konsollspill eller «TV-spill», som det gjerne kalles. Konsoller skiller seg fra gamingstolene på flere punkter, blant annet fordi de er mer allsidige og har et større utvalg av former og størrelser. Rocker er en av de vanligste modellene innen konsollstoler, og i motsetning til tradisjonelle gamingstoler har den ingen svingbar base eller fotstøtte. I stedet er dette L-formede seter som sitter rett på gulvet. Lurer du på hvorfor de kalles Rocker? Navnet kommer fra at du kan gynge frem og tilbake i stolen (to rock). I motsetning til gamingstoler er ikke konsollstoler utformet til bruk ved et skrivebord. Mange gamere synes imidlertid at de er mye mer komfortable til nettopp konsollspill, der det er vanlig at man har en mer avslappet, nesten liggende stilling som egner seg godt til håndkontrollene, men mindre bra med en mus. Ofte kommer de også med integrert utstyr som gjør at du kan koble den sammen med konsollen, som surroundhøyttalere og USB-porter for lading. Disse stolene er også populære til mobilspilling.

Sittesekker

Sittesekker er en gamingstolkategori som skiller seg ut fra resten. Grunnen er at de ikke er utviklet med tanke på gaming, men blir stadig mer populære blant mobil- og konsollgamere fordi de er både myke og gir god stabilitet ettersom de tilpasser seg kroppen. Selv om sittesekker ikke er de mest ergonomiske eller støttende, er de fordelaktige ettersom de kan tilpasse seg en rekke ulike posisjoner og stillinger. De største sittesekkene lar deg også ligge rett og har god plass. En annen grunn til at de er populære, er at de er mye rimeligere enn «ekte» gamingstoler.

Hva er en gamingstol?

Vi tar det fra starten. Hva er egentlig en gamingstol, og hvordan skiller de seg fra for eksempel en kontorstol? Kort sagt er en gamingstol basert på komfortkravene og behovene til ulike typer gamere og e-sportsutøvere. Ettersom mange tilbringer mange timer i stolen under lange gamingøkter, må produsentene forstå hvordan en gamer bruker stolen. Hvordan du sitter, beveger deg og hva du som gamer trenger fra en gamingstol, i motsetning til andre stoler, er noen av tingene produsentene må ha i tankene når de utvikler en god gamingstol. Men ettersom ulike typer gamere har ulike krav, er det også viktig at man tar hensyn til personlige preferanser ved valg av gamingstol. Derfor er det ikke uvanlig at man i mange tilfeller selv kombinerer ting man har behov for.

Nedenfor kan du lese om noen av de viktigste kriteriene du bør ta hensyn til før du velger en gamingstol:

/

Ergonomi

Ergonomi er et av de viktigste aspektene å ta hensyn til når du velger en gamingstol, og faktisk en av hovedgrunnene til at de fleste velger å investere i en gamingstol. En ergonomisk stol er en stol som er optimalisert ut fra produktivitet og effektivitet, med andre ord en stol som gir deg riktig holdning, støtter bevegelsene dine, reduserer belastningen på ryggen og optimaliserer reaksjonstiden. Det finnes også andre, mer avanserte ergonomiske funksjoner som responsive materialer, fullt justerbare 4D-armlener og meshmateriale (som vi skriver om lenger ned i veiledningen).

Hvordan vet du om en gamingstol er ergonomisk utformet?

Det er et par kriterier en gamingstol bør oppfylle for at den skal kunne kalles ergonomisk:

 • Tilpasningsmuligheter

  Du bør kunne justere sittehøyde, korsryggstøtte, stolrygg og armlener ut fra dine fysiske forutsetninger. Jo flere tilpasningsmuligheter, desto bedre
 • Korsryggstøtte

  De beste gamingstolene har justerbar korsryggstøtte, slik at du kan tilpasse støtten etter ryggraden din. Billigere gamingstoler har i stedet en mindre støttepute som også gjør jobben, bare på en enklere måte
 • Høy ryggstøtte

  En ergonomisk utformet stol skal ha en høy, buet ryggstøtte som gir støtte til øvre rygg og nakke
 • Lås

  En låsemekanisme som lar deg stille inn hvor mye du vil at stolen skal vippe eller gynge, og låse den i en bestemt posisjon

Stolens dimensjoner

Vi har alle ulike fysiske forutsetninger når det gjelder høyde, vekt og kroppstype. Og akkurat som når du velger klær, vil du ha en stol som føles komfortabel. De fleste produsenter oppgir vanligvis setedybde og -bredde, samt seteryggens høyde og lengde. Disse to er spesielt viktige ettersom de vanligvis ikke kan justeres i etterkant, men er faste elementer som du må tilpasse deg. Det er imidlertid mindre viktig at armlenet og setets minimums- og makshøyde kan tilpasses dine personlige preferanser. Noe som er lett å glemme, men som også er viktig, er å lese omtaler av maksvekten som stolen kan håndtere, spesielt hvis flere personer skal bruke stolen.

Materialvalg

Blant de viktigste tingene for å sikre god komfort, spesielt ettersom du vanligvis tilbringer mange timer i gamingstolen og at den dessuten skal holde i flere år, er hvilke materialer den er laget av. For eksempel kan en ramme av rustfritt stål av høy kvalitet gi utmerket støtte, samtidig som du slipper å bekymre deg for at den skal ruste. En gamingstol med solid stålramme tåler en vekt på opptil 150 kg.

Når du har bestemt deg for selve stammen, er det på tide å velge hvilke materialer du vil ha i stolen. Her bør du være ekstra oppmerksom på polstringen som er brukt i sitte- og ryggputene, ettersom det vil være avgjørende for hvor god støtte stolen vil gi. Dette er ekstra viktig under lange gamingøkter. Se derfor spesielt etter polstring til akkurat dette behovet, mange produsenter utfører også uavhengige holdbarhetstester av stolene. Et nøye gjennomtenkt valg av polstring vil gi deg en mer fornøyelig og behagelig opplevelse, samtidig som riktig polstring forlenger gamingstolens levetid.

Sete

Neste ting å ta stilling til er hva slags sete du vil ha. Ekte skinn av høy kvalitet som puster, er vannbestandig og svært slitesterkt er naturligvis det beste – men også det dyreste. Kunstskinn er et rimeligere alternativ til ekte skinn, men holder likevel høy kvalitet. I tillegg er det lettere å rengjøre enn ekte skinn. Ulempen med PU-skinn er at det ikke puster like godt som ekte skinn, noe som gjør det mindre behagelig på varme sommerdager når man svetter mye mer. Et tredje alternativ er PVC-skinn, som er både mykere og mer elastisk enn PU-skinn. PVC-skinn er dessuten både vann-, flamme- og flekkbestandig, men ulempen med denne typen skinn er at det blir enda varmere enn både ekte skinn og PU-skinn. Hvis du vil ha et alternativ til skinn, finnes det naturligvis vanlig stoff eller meshstoff som ikke kleber seg til kroppen på varme sommerdager. Meshstoff er betydelig kjøligere enn andre stoffer, noe som kan føles mer behagelig under lengre gamingøkter eller i varme rom. Ulempen er at du ofte trenger spesielle rengjøringsmidler for å fjerne flekker uten å skade meshstoffet. Meshstoff har vanligvis ikke like lang levetid som skinn eller vanlig stoff, men er mer avkjølende og tilbyr bedre komfort.

Sats på et luftig stoff hvis du skal sitte i lengre perioder, og du kan med fordel vurdere PU-skinn eller PVC-skinn for enklere rengjøring av stolen.

Fremtidens gamingstoler

Det er vanskelig å si hvordan fremtidens gamingstoler vil se ut, mye avhenger av hvordan gamingen vil utvikle seg og hvordan vi vil spille fremtidens spill. Men noe som er helt sikkert, er at utviklingen innen spillindustrien går lynraskt. Dessuten er hele spillbransjens påvirkning så sterk at den strekker seg langt utover fantasiverdenen i favorittspillene våre. Så kanskje vil fremtidens gamingstoler være et like naturlig innslag i stuen som dagens stressless. I dag er gamingstolene et statussymbol for gamere over hele verden som strømmer direkte via ulike plattformer. Men kanskje vil fremtidens gaming være så avansert at vi ikke lenger sitter når vi spiller...

Ordlista

Vi har skapat en ordlista över begrepp som ofta förekommer och kan vara bra att känna till, eller om du vill skryta lite:

Rocker - Kallenavn for en gamingstol som gynger frem og tilbake, oftest brukt når det er snakk om ulike konsollstoler

PU-skinn – Et alternativ til ekte skinn som er lett å rengjøre, holder høy kvalitet og er rimeligere enn ekte skinn

PVC-skinn – Et tredje alternativ er PVC-skinn, som er mykere og mer elastisk enn PU-skinn. Dessuten er det flekk-, flamme- og vannbestandig

Meshstoff - En type stoff som er betydelig kjøligere enn både PU og PVC-skinn, krever imidlertid spesielle rengjøringsmidler

Gamingstol - Utviklet for bruk ved et skrivebord. Består vanligvis av en 5-stjernet base slik at du kan bevege seg fritt ved skrivebordet, med høye armlener som støtter håndleddene og en høy ryggstøtte som hindrer overanstrengelse i en unaturlig stilling

Konsollstol – Konsollstoler er utviklet for konsollspill. De er mer allsidige og har et større utvalg av former og størrelser enn tradisjonelle gamingstoler. Kalles også rocker fordi de gynger frem og tilbake

Racingsimulator – Opphavet til alle typer gamingstoler. De er spesialutviklet for å etterligne racingstoler. Som regel kommer de ferdigmontert med en «cockpit» der du kan feste utstyret og tilbehøret du trenger, f.eks. ratt, girkasse, pedaler osv.

RGB – Integrert belysning i stolen for en mer autentisk gamingopplevelse

25 juli 2022

Tagger