Datautstyr & tilbehør

Bygg din egen datamaskin

Er du i ferd med å bygge din egen datamaskin, men kjenner deg litt usikker på hvordan det går til? I så fall har du kommet til riktig sted for her kommer en steg-for-steg-guide til hvordan du bør gå frem.

Del 1:

Forberedelser

Før vi begynner gjennomgangen av selve konstruksjonen, bør du sjekke et par ting. Først og fremst bør du forsikre deg om at du har alle delene du trenger, det er ikke like gøy når du begynner å bygge og innser at du mangler en prosessorvifte eller andre ting. Du bør også sjekke at du har alle verktøyene du trenger, vanligvis inkludere noe å åpne kassene med, et skrujern og et antistatisk armbånd (ESD-armbånd). Sist, men ikke minst bør du ha en god flate å arbeide på sånn at du kan holde orden på alle delene som finnes i hver kartong sånn at du ikke roter bort noe mens du bygger. Vårt tips er også at du forbereder byggingen med å åpne alle kartongene og sjekke at alt innhold er der det skal være.

Del 2:

Sånn gjør du det

Start med å skru løs skruene som holder fast sidene på kabinettet ditt. Disse skruene er ofte av den typen du kan skru ut med hendene sånn at du slipper å bruke skrujern. Legg skruene på et lurt sted der de ikke kommer bort og ta deretter vekk sideplatene fra kabinettet.

Inni kabinettet kan det finnes en eske eller en pose med skruer og tilbehør til kabinettet. Ta denne ut og legg den til siden.

Til hovedkortet bør det følge med en såkalt I/O-plate som du skal montere på baksiden av kabinettet. Denne monteres fra innsiden av kabinettet og du vil høre en klikkelyd når den er på plass.

På I/O-platen finnes det en del fliker og pigger som du nå bør bøye litt opp sånn at det blir enkelt å montere på hovedkortet etterpå. Dersom I/O-platen har litt større runde hull, skal du bøye på den metallbiten som sitter der. Dette er fordi hovedkortets Wi-Fi-antenner skal stikke ut der.

Nå er det på tide å begynne å montere hovedkortet og det første du bør gjøre er da å legge ned datamaskinen. Sørg for at du har noe som beskytter kabinettets side sånn at du ikke får riper på det. Et pledd, en matte eller en stor papp-bit fungerer kjempebra.

Avhengig av hvilket kabinett du har, har det enten fastmonterte distanser på hvordan hovedkortet skal skrus fast, eller må du skru på disse distansene selv. Dersom du skal montere på distansene selv, trenger du først å sjekke hvor hullene på hovedkortet ditt sitter og kun montere på distanser som passer til disse hullene. Ekstra distanser kan skade hovedkortet eller til og med kortslutte alt sammen.

Neste steg er å montere fast hovedkortet og det gjør du ved å forsiktig legge det ned på distansene og deretter skru det fast ovenfra. Og igjen, vær nøye med at distansene passer hullene på hovedkortet. Skruene til dette finner du blant skruene som fulgte med kabinettet og de har som regel et sekskantet hode.

Når hovedkortet er på plass går vi videre til å montere prosessoren. Dette gjør du ved å først presse ned den spaken som er ved siden av plassen for prosessoren og deretter dra den til siden. Etterpå kan du løfte på bøylen som deretter vil holde prosessoren på plass. Nå skal du forsiktig legge prosessoren på plass. For å vite hvilken vei den skal ligge kan du se på det hvite triangelet som finnes i et av hjørnene på prosessoren og matche den med en markering på hovedkortet. Den markeringen er som regel en prikk i ett av hjørnene, men hvis du er usikker på dette, så står det i hovedkortets manual. Noe som er bra er at prosessorene kun vil passe på en måte, så hvis du merker den minste motstand er den sansyligvis feil plasser for den skal virkelig ikke tvinges på plass. Når prosessoren ligger på plass feller du ned bøylen og trykker ned spaken sånn at den låses fast på samme måten som den satt før. Dette vil få plastluken som beskyttet prosessorplassen til å løsne. Ta den bort og spar den til senere i prosessoresken. En siste viktig ting er å unngå å berøre prosessorens overside og undersiden, hold den kun i kantene.

Etter prosessoren velger vi å sette på plass RAM-minnet siden det enda finnes god plass i kassen sånn at det er enkelt å nå alt. RAM-minnet er dessuten ganske lite så det kommer ikke til å være i veien når vi etterpå skal montere inn andre deler. Dette er en ganske enkel prosedyre som begynner med at du feller bort hullene på hver side av stedet der du skal montere RAM-minnet. Minnet vil bare kunne plasseres en vei og for å vite hvilken vei det er, sjekker du på det lille hakket som sitter i minnet. Etterpå er det bare å trykke ned minnet og folde tilbake hullene til det klikker på plass. Det kan være nødvendig å ta litt i, så ikke vær urolig hvis du merker litt motstand. Har du færre minnemoduler enn det finnes plasser på hovedkortet bør du lese i hovedkortets manual hvilke plasser du bør benytte, for det er ikke sikkert at du får maksimal ytelse hvis du ikke bruker riktige plasser.

Nå er det på tide å montere inn den største klumpen i datamaskinen, strømforsyningen. Dette gjør du enkelt ved å føre strømforsyningen inn i kassen, tilpass den mot skruehullene i kabinettet og skru den fast fra utsiden med skruene som følger med strømforsyningen.

Når strømforsyningen er på plass er det på tide å trekke noen kabler. Enkelte skal du koble inn direkte og andre skal du fore for at det skal være enkelt senere. Tenk på å trekke kablene på en ryddig måte i kabinettet siden de bidrar til å holde orden og gir deg bedre luftgjennomstrømning i kabinettet. De fleste kabinett har forskjellige måter som gjør det mulig å dra kabler bak platen hovedkortet er montert på for å deretter dra inn kabelen der de skal brukes. Akkurat hvordan alle kablene ser ut avhenger av strømforsyningen din. Noen kabler er sammenkoblet, noen er løse og andre kan man dele på. Dette gjør at du får se tenke litt ekstra grundig på hvilke kabler du faktisk trenger. Det finnes også tre forskjellige typer strømforsyning. På de enkleste strømaggregatene sitter alle kablene fast i strømforsyningen og du trenger bare å trekke dem riktig etterpå. På såkalte semi-modulære strømforsyninger sitter kun hovedstrømmen til hovedkortet og prosessoren fast, mens resten av kablene er løse. Sist, men ikke minst har vi de helt modulære strømforsyningene der alle kablene er løse. De semi-modulære og de modulære variantene er mye mer praktiske enn de strømforsyningene som har faste kabler siden du bare trenger å bruke kun de kablene du faktisk behøver.

Den første kabelen vi drar, er den største kabelen. Let etter en stor kontakt med 20+4 pinner som du etterpå drar til en like stor kontakt på hovedkortet.

Den neste kabelen kan variere i utseende avhengig av hovedkortet. De alternativene som finnes er 4 pinner, 8 pinner, 8+4 pinner og 8+8 pinner. Også den skal kobles til hovedkortet, trolig nærme prosessoren.

Deretter er det klart for å dra de kablene som skal tilkobles dine harddisker/SSD-er. Disse kablene benytter seg av en spesiell kontakt ved navn SATA som ligner litt på en L og kun brukes for nettopp harddisker. Tenk også på at du ikke tilkobler flere kabler enn det du faktisk kommer til å trenge.

Sist, men ikke minst er det på tide å trekke en kabel som senere skal tilkobles grafikkortet. Denne kabelen kjenner du igjen siden den benytter seg av åtte pinner. Du kan selvsagt hoppe over dette steget dersom du benytter deg av det integrerte grafikkortet, eller har et enklere grafikkort som ikke krever en ekstra strømkabel.

Vi fortsetter med mer kabeltrekking, men nå er det klart for de små kablene som sammenkobler kabinettet og hovedkortet. Disse kabelen er de som får av/på-knappen, lys og tilkoblinger på fremsiden m.m. til å fungere. Disse kablene er som regel godt merket og det samme gjelder plassen på hovedkortet der de skal kobles inn. Men hvis du er usikker, kan du lese i hovedkortets manual hvor disse kablene skal kobles inn.

De siste kablene vi skal koble inn nå er de som sørger fro at viftene i kabinettet får strøm. På hovedkortet leter du etter den tilkoblingen som er markert som ”system fan” og drar en ledning derfra til viften din. Har kabinettet ditt flere vifter enn det finnes tilkoblinger på hovedkortet så burde du finne en splitter blant kabinettets tilbehør. Med hjelp av den kan du tilkoble flere vifter til samme kontakt på hovedkortet.

Når alle nevnte ledninger er tilkoblet, er det på tide å montere inn diskene dine. Finn først ut hvor i kabinettet du kan montere fast disse og velg den plassen du vil bruke. Her kan du se oss montere en SSD på baksiden av kabinettet for å spare plassen inni hvis vi vil oppgradere datamaskinen med mer lagringsplass ved en senere anledning. Som oftest trenger man å løsne på en monteringsplate i kabinettet som du skrur fast på disken din og senere gjenmonterer i kabinettet. Skruene for denne monteringen følger med kabinettet. Når disken er på plass er det på tide å dra en såkalt SATA-kabel mellom disken og hovedkortet. Dette er kort og godt en kabel som vanligvis følger med hovedkortet ditt. Bruker du derfor flere disker bør du sjekke at du har nok kabler. Hvis du ikke vet hvor på hovedkortet du skal koble inn i denne kabelen så står det i manualen.

Den siste komponenten vi monterer før det er klart for å gå over til kjøling, er grafikkortet. For å montere grafikkortet på plass, begynner du med å fjerne plastremsen som beskytter PCI-Express-kontakten. Deretter tar du bort de platene på baksiden av kabinettet der grafikkortet skal monteres, enkelte grafikkort tar opp to plasser, mens andre opptar en. Deretter klikker du bare inn grafikkortet i PCI-Express-plassen med rett størrelse og skrur det fast i kabinettet med de skruene som nettopp holdt på plass beskyttelsesplatene. Sist, men ikke minst er det på tide å tilkoble den strømkabelen med åtte pinner som du allerede bør ha dratt frem.

Når grafikkortet er på plass er det klart for den siste delen, prosessorkjøleren. Avhengig av hvilken kjøler du har, fungerer dette litt forskjellig, men vi går her gjennom hvordan man monterer på plass en vanlig luftkjøler samt en enkel vannkjøler for at du skal forstå hovedprinsippene. Men tenk på at festeplater med mer kan være litt forskjellige avhengig av hvilken kjøler du har. En ting du også alltid bør tenke på er at alle viftene bør blåse samme vei sånn at luften strømmer gjennom kabinettet. Du vil ikke at alle viftene enten blåser luft inn i kassen, eller blåser luft ut fra kassen.

Vi begynner med å montere på plass en tradisjonell luftkjøler, det vil si en kjøleflense med vifter. Det første steget er å fjerne beskyttelsesplaten på baksiden av kabinettet. Neste steg er å montere festeplaten som følger med kjøleren din, på baksiden. Denne gjør det mulig for deg å deretter skru på plass kjøleren fra oversiden. Før du skrur kjøleren på plass må du gjøre en viktig ting og det er å ha på kjølepasta på prosessorens overside. Du trenger ikke særlig mye kjølepasta, det holder med en liten klikk i midten. Den klikken kommer nemlig automatisk til å fordeles når du setter kjøleren på plass. Vær nøye med å ikke løfte på kjøleflensen igjen når du har satt den på plass, da må du i så fall fjerne kjølepastaen og påføre på nytt. Når den store kjøleflensen er på plass, klikker du på den medfølgende viften og tilkobler ledningen fra den til hovedkortet der det står ”CPU fan”. Hvis du ikke finner den tilkoblingen kan du som med så mye annet se i manualen til hovedkortet.

Å montere vannkjølingen krever litt mer jobb, men ikke vær redd, det er ikke særlig vanskelig det heller. Den store forskjellen er at vannkjøleren krever at du montere radiatoren fast i kabinettet. Akkurat hvor avhenger av hvordan kabinettet ditt ser ut siden det ikke er helt sikkert at radiatoren får plass overalt. I vår konstruksjon trengte vi å ta vekk en av de eksisterende kabinettviftene for å få plass. Dersom radiatoren benytter seg av to vifter, en på hver side, må du sørge for at den ene blåser luft inn i radiatoren og den andre blåser luften ut på andre siden, en såkalt Push/Pull-konfigurasjon. Som oftest finnes det piler på viftene som hjelper deg med dette. Vi kan også legge til at dersom du ikke har nok plass i kabinettet kan du velge å kun bruke en vifte på radiatoren istedenfor to. Når du vet hvordan du skal få plass tli radiatoren monterer du fast viftene på den og skruer den fast i kabinettet ditt. Når du har gjort dette er det klart for å montere inn kjøleenheten som kjøler prosessoren. Dette fungere omentrent likedan som å montere på plass en vanlig kjøler. Det vil si at du fjerner beskyttelsesplaten på baksiden av kabinettet og monterer fast festeplaten som fulgte med kjøleren. Så påfører du kjølepasta på prosessoren (en liten klikk i midten holder) og skruer fast kjøleenheten fra oversiden. Enkelte kjølere har allerede påført kjølepasta og da trenger du selvsagt ikke påføre mer. Ønsker du likevel å bruke en annen kjølepasta må du først fjerne kjølepastaen som er påført fra før, siden det ikke er bra å blande to forskjellige typer. Vær nøye med å ikke løfte på kjøleflensen igjen når du har satt den på plass, da må du i så fall fjerne kjølepastaen og påføre på nytt. Når dette er gjort tilkobler du strømkabelen fra kjøleren til hovedkortet der det står ”CPU Fan”. Hvis du ikke finner denne tilkoblingen kan du finne ut av hvor den sitter gjennom å se i hovedkortets manual.

Nå har du bygget ferdig datamaskinen din og neste steg er ganske enkelt å tilkoble strømmen og starte den. Etterpå begynner det morsomme med å installere operativsystem og den programvaren du vil ha.

Trenger du fremdeles hjelp?

Kontakt Dustins eksperter på 21 04 40 10 eller [email protected]. Vi hjelper deg gjerne.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger